Британци, ипак, не остају без трке Ф1?!

Иако су због све већих трошкова морали да искористе клаузулу и раније заврше уговор са власницима Формуле 1, на Острву проналазе нова решења како би остали у календару "најбржег циркуса".

Остали спортови 15.07.2017 | 22:15
Британци, ипак, не остају без трке Ф1?!
Да ли Британци, почињу да се поздрављају са организацијом трке Формуле 1? Чинило се, да, али...

Иако је званично Британски тркачки клуб, који управља стазом Силверстоун са власницима Ф1, компанијом Либерти медија, имао потписан уговор до 2027. године, организоваће трке Формуле 1 само још у наредне две сезоне.

Наиме, у уговору постоји клаузула о прекиду сарадње 2019. године, која је активирана.

Разлог - новац.

Наиме, председник Британског тркачког клуба Џон Грент изјавио је да су трошкови сваке године све већи због чега се посегло за ранијим прекидом уговора.

Трка за Велику награду Велике Британије једна је од укупно четири у календару Формуле 1 која се вози од прве сезоне, 1950. године. Осим у Британији сваке године возило се и у Италији, Монаку и Белгији.

"Са жаљењем морам да саопштим да не можемо више да послујемо под тренутним условима који стоје у уговору. Без обзира на љубав коју гајимо према овом спорту, ми смо стигли до ивице. Организација трке у Силверстоуну доноси нам само губитке. Пре две године смо изгубили 2,8 милиона фунти, прошле сезоне 4,8 милиона, а ове године опет очекујемо огроман 'минус'. То је немогуће издржати", навео је Грент.

Процењује се да би до завршетка уговора 2027. организаторе трка за Велику награду Велике Британије коштала чак 26 милиона фунти.

У Силверстоуну ће се возити овог викенда, и 2018. и 2019. године, а онда се појавио страх да би традиција дуга 67 година могла бити прекинута. Наиме, трке Ф1 возе се у Великој Британији од прве сезоне, 1950. године.

Уговор који је потписан када је ствари у својим рукама држао Берни Еклестон можда неће бити испоштован до краја. Ипак, нови челници Формуле 1, који су постали већински власници у септембру прошле године, свесни су да се ради о култној трци. Они су саопштили да ће у наредном периоду наставити преговоре са организаторима трке у Британије како би се пронашао начин да се трке Ф1 и убудуће возе на Острву".

Позитивне вести стигле су потом и из Лондона. Градоначелник престонице Садик Кан рекао је да жели да се трка Формуле 1 организује у том граду.

"Ако људи из Формуле 1 желе да разговарају са мном, радо ћу их саслушати. Моја амбиција је да Лондон настави да буде спортски главни град света. Постоје препреке које морамо да савладамо, али сам изузетно заинтересован да у будућности Лондон буде домаћин трке Формуле 1", рекао је Кан, за ББЦ.

Наредна трка у шампионату Формуле 1 возиће се у недељу за Велику награду Велике Британије у Силверстону. У склопу промоције те трке, синоћ су се централним лондонским улицама провозале велике звезде Формуле 1 у својим болидима. Учествовали су Валтери Ботас из Мерцедеса, Себастијан Фетел из Ферарија и многи други, али није било домаћег возача Луиса Хамилтона.

Трка за Велику награду Велике Британије једна је од укупно четири у календару Формуле 1 која се вози од прве сезоне, 1950. године. Осим у Британији сваке године возило се и у Италији, Монаку и Белгији.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар