Britanci, ipak, ne ostaju bez trke F1?!

Iako su zbog sve većih troškova morali da iskoriste klauzulu i ranije završe ugovor sa vlasnicima Formule 1, na Ostrvu pronalaze nova rešenja kako bi ostali u kalendaru "najbržeg cirkusa".

Ostali sportovi 15.07.2017 | 22:15
Britanci, ipak, ne ostaju bez trke F1?!
Da li Britanci, počinju da se pozdravljaju sa organizacijom trke Formule 1? Činilo se, da, ali...

Iako je zvanično Britanski trkački klub, koji upravlja stazom Silverstoun sa vlasnicima F1, kompanijom Liberti medija, imao potpisan ugovor do 2027. godine, organizovaće trke Formule 1 samo još u naredne dve sezone.

Naime, u ugovoru postoji klauzula o prekidu saradnje 2019. godine, koja je aktivirana.

Razlog - novac.

Naime, predsednik Britanskog trkačkog kluba Džon Grent izjavio je da su troškovi svake godine sve veći zbog čega se poseglo za ranijim prekidom ugovora.

Trka za Veliku nagradu Velike Britanije jedna je od ukupno četiri u kalendaru Formule 1 koja se vozi od prve sezone, 1950. godine. Osim u Britaniji svake godine vozilo se i u Italiji, Monaku i Belgiji.

"Sa žaljenjem moram da saopštim da ne možemo više da poslujemo pod trenutnim uslovima koji stoje u ugovoru. Bez obzira na ljubav koju gajimo prema ovom sportu, mi smo stigli do ivice. Organizacija trke u Silverstounu donosi nam samo gubitke. Pre dve godine smo izgubili 2,8 miliona funti, prošle sezone 4,8 miliona, a ove godine opet očekujemo ogroman 'minus'. To je nemoguće izdržati", naveo je Grent.

Procenjuje se da bi do završetka ugovora 2027. organizatore trka za Veliku nagradu Velike Britanije koštala čak 26 miliona funti.

U Silverstounu će se voziti ovog vikenda, i 2018. i 2019. godine, a onda se pojavio strah da bi tradicija duga 67 godina mogla biti prekinuta. Naime, trke F1 voze se u Velikoj Britaniji od prve sezone, 1950. godine.

Ugovor koji je potpisan kada je stvari u svojim rukama držao Berni Ekleston možda neće biti ispoštovan do kraja. Ipak, novi čelnici Formule 1, koji su postali većinski vlasnici u septembru prošle godine, svesni su da se radi o kultnoj trci. Oni su saopštili da će u narednom periodu nastaviti pregovore sa organizatorima trke u Britanije kako bi se pronašao način da se trke F1 i ubuduće voze na Ostrvu".

Pozitivne vesti stigle su potom i iz Londona. Gradonačelnik prestonice Sadik Kan rekao je da želi da se trka Formule 1 organizuje u tom gradu.

"Ako ljudi iz Formule 1 žele da razgovaraju sa mnom, rado ću ih saslušati. Moja ambicija je da London nastavi da bude sportski glavni grad sveta. Postoje prepreke koje moramo da savladamo, ali sam izuzetno zainteresovan da u budućnosti London bude domaćin trke Formule 1", rekao je Kan, za BBC.

Naredna trka u šampionatu Formule 1 voziće se u nedelju za Veliku nagradu Velike Britanije u Silverstonu. U sklopu promocije te trke, sinoć su se centralnim londonskim ulicama provozale velike zvezde Formule 1 u svojim bolidima. Učestvovali su Valteri Botas iz Mercedesa, Sebastijan Fetel iz Ferarija i mnogi drugi, ali nije bilo domaćeg vozača Luisa Hamiltona.

Trka za Veliku nagradu Velike Britanije jedna je od ukupno četiri u kalendaru Formule 1 koja se vozi od prve sezone, 1950. godine. Osim u Britaniji svake godine vozilo se i u Italiji, Monaku i Belgiji.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar