Балкан се креће ка Европској унији

Први људи Италије, Паоло Гентилони, предсједавајући Савјета министара Ангела Меркел, канцеларка Њемачке и Еммануел Мацрон, предсједник Француске, имали су дуги разговор, прије Самита "Западни Балкан - Европска унија".

Регион 12.07.2017 | 21:43
Балкан се креће ка Европској унији
Сусрет лидера три најјаче европске економије одржан је на једном броду усидреном у луци Трст, у непосредној близини централног градског трга и објеката гдје се Самит одржава.

Како су пренијели новинарима, лидери Италије, Француске и Њемачке сагласни су да Европа мора бити јача.

Сва три лидера потврдили су још једном пуну подршку уласку западног Балкана у ЕУ. Но, Балкан је био успутна тема. Мацрон, Гентилони и Меркел највише су разговарали о мигрантској кризи која тешко погађа Италију.

Француски предсједник и њемачка канцеларка, у том су смислу обећали пуну подршку Италији и сасвим конкретну солидарност.

Гентилони је, пак, у свом обраћању новинарима, након састанка на броду, рекао да, када је Балкан у питању, ЕУ има јасан и чврст став.

- Кохезивна и јака ЕУ допринијет ће стабилности и миру, посебно на Балкану - поручио је италијански премијер.

Меркел је, пак, истакла своје задовољство да се Балкан "полако али сигурно креће ка ЕУ".

- Из властитог искуства знамо колико је битна политичка стабилност. Све европске земље су у економском развоју, али сада морамо урадити више - поручила је она.

Предсједник Мацрон, пак, најавио је да ће се и у наредним мјесецима доста разговарати о Балкану.

- Част ми је бити на овом Самиту. Ми ћемо у мјесецима пред нама направити доста нових важних корака. Морамо поново наћи Европу. Једна од ствари на којој радимо је и ревитализирање пројекта проширена ЕУ - додао је Мацрон.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Лазо

12.07.2017 20:01

Да се разумијемо. ЕУ занима БиХ као и лањски снијег. На нама је да уредимо своје двористе, или да дамо иницијативу ста треба да се мијења. БиХ мозе бити мултикултурелна заједница али ми немамо јос ни изблиза компетенције за такву заједницу. Или цемо ту компетенцију стварати или цемо тразити друга рјесења. Ја бих рекао да на томе нико не ради, али ни не даје друге приједлоге. Треба бити конструктиван, иновативан и изузетно способан за овакве задатке. Имамо ли ми такве кадрове? Нека се јаве код Лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

12.07.2017 20:08

БиХ улази у ЕУ? Са празним дзеповима? Па не прима ЕУ у своје друство ко не цасти, и наравно без акциза. Прица око ЕУ је лаитмотив за губљење времена. Оно сто је највазније је властити развој, а када се то покрене лако цемо ми уци у заједницу са успјеснијима од нас. Поздрав из Хеиделберг-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

12.07.2017 20:20

Један корак напријед, два назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаст

12.07.2017 21:03

ЕУ зна ста ради подјели Кредите па ви врцајте и то на вријеме а БРД је Свјетски Првак у извозу а наси струцњаци це на завод за запосљавање или радити за мале новце. Нас је прегазило вријеме нити ста знамо нити имамо радних навика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.07.2017 04:54

Нужда законе мијења. Радне навике имаш. Како то да кад оду на запад сви се пробуде и добију те навике?

Name

Игор

12.07.2017 22:53

Креце се, креце. Неко авионом, неко аутобусом, бјези ко сацим стигне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

12.07.2017 22:54

Креце се, креце. Неко авионом, неко аутобусом, бјези ко сацим стигне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

13.07.2017 05:49

Мој Аутобус возии сваки дан Из БиХ

Name

флорида

13.07.2017 02:03

Ви поново стварате аустро-угарску ,само не рацунајте на Србе.ови остали су навикли слузити тудјина и бити бецки коњусари.Сиктер од Срба..

ОДГОВОРИТЕ