Balkan se kreće ka Evropskoj uniji

Prvi ljudi Italije, Paolo Gentiloni, predsjedavajući Savjeta ministara Angela Merkel, kancelarka Njemačke i Emmanuel Macron, predsjednik Francuske, imali su dugi razgovor, prije Samita "Zapadni Balkan - Evropska unija".

Region 12.07.2017 | 21:43
Balkan se kreće ka Evropskoj uniji
Susret lidera tri najjače evropske ekonomije održan je na jednom brodu usidrenom u luci Trst, u neposrednoj blizini centralnog gradskog trga i objekata gdje se Samit održava.

Kako su prenijeli novinarima, lideri Italije, Francuske i Njemačke saglasni su da Evropa mora biti jača.

Sva tri lidera potvrdili su još jednom punu podršku ulasku zapadnog Balkana u EU. No, Balkan je bio usputna tema. Macron, Gentiloni i Merkel najviše su razgovarali o migrantskoj krizi koja teško pogađa Italiju.

Francuski predsjednik i njemačka kancelarka, u tom su smislu obećali punu podršku Italiji i sasvim konkretnu solidarnost.

Gentiloni je, pak, u svom obraćanju novinarima, nakon sastanka na brodu, rekao da, kada je Balkan u pitanju, EU ima jasan i čvrst stav.

- Kohezivna i jaka EU doprinijet će stabilnosti i miru, posebno na Balkanu - poručio je italijanski premijer.

Merkel je, pak, istakla svoje zadovoljstvo da se Balkan "polako ali sigurno kreće ka EU".

- Iz vlastitog iskustva znamo koliko je bitna politička stabilnost. Sve evropske zemlje su u ekonomskom razvoju, ali sada moramo uraditi više - poručila je ona.

Predsjednik Macron, pak, najavio je da će se i u narednim mjesecima dosta razgovarati o Balkanu.

- Čast mi je biti na ovom Samitu. Mi ćemo u mjesecima pred nama napraviti dosta novih važnih koraka. Moramo ponovo naći Evropu. Jedna od stvari na kojoj radimo je i revitaliziranje projekta proširena EU - dodao je Macron.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Lazo

12.07.2017 20:01

Da se razumijemo. EU zanima BiH kao i lanjski snijeg. Na nama je da uredimo svoje dvoriste, ili da damo inicijativu sta treba da se mijenja. BiH moze biti multikulturelna zajednica ali mi nemamo jos ni izbliza kompetencije za takvu zajednicu. Ili cemo tu kompetenciju stvarati ili cemo traziti druga rjesenja. Ja bih rekao da na tome niko ne radi, ali ni ne daje druge prijedloge. Treba biti konstruktivan, inovativan i izuzetno sposoban za ovakve zadatke. Imamo li mi takve kadrove? Neka se jave kod Laze.

ODGOVORITE
Name

patriota

12.07.2017 20:08

BiH ulazi u EU? Sa praznim dzepovima? Pa ne prima EU u svoje drustvo ko ne casti, i naravno bez akciza. Prica oko EU je laitmotiv za gubljenje vremena. Ono sto je najvaznije je vlastiti razvoj, a kada se to pokrene lako cemo mi uci u zajednicu sa uspjesnijima od nas. Pozdrav iz Heidelberg-a.

ODGOVORITE
Name

Hm

12.07.2017 20:20

Jedan korak naprijed, dva nazad.

ODGOVORITE
Name

gast

12.07.2017 21:03

EU zna sta radi podjeli Kredite pa vi vrcajte i to na vrijeme a BRD je Svjetski Prvak u izvozu a nasi strucnjaci ce na zavod za zaposljavanje ili raditi za male novce. Nas je pregazilo vrijeme niti sta znamo niti imamo radnih navika.

ODGOVORITE
Name

Re

13.07.2017 04:54

Nužda zakone mijenja. Radne navike imaš. Kako to da kad odu na zapad svi se probude i dobiju te navike?

Name

Igor

12.07.2017 22:53

Krece se, krece. Neko avionom, neko autobusom, bjezi ko sacim stigne.

ODGOVORITE
Name

Igor

12.07.2017 22:54

Krece se, krece. Neko avionom, neko autobusom, bjezi ko sacim stigne.

ODGOVORITE
Name

ja

13.07.2017 05:49

Moj Autobus vozii svaki dan Iz BiH

Name

florida

13.07.2017 02:03

Vi ponovo stvarate austro-ugarsku ,samo ne racunajte na Srbe.ovi ostali su navikli sluziti tudjina i biti becki konjusari.Sikter od Srba..

ODGOVORITE