Анализа: Нису више само Галактикоси...!

Прави се микс Квинте дел Бутре и шпанског блага: Реалов план за тоталну доминацију! Дошли Ернандез и Себаљос, враћени Ваљехо и Љоренте, ту су већ Иско, Асенсио, Мората. . .

Фудбал 13.07.2017 | 23:00
Анализа: Нису више само Галактикоси...!
Иза Реал Мадрида је најуспешнија сезона у последњих неколико деценија, период саЗинедином Зиданом је најуспешнији у Реаловој модерној историји, а изгледа да јеФлорентино Перез заузео другачији курс и да ће Реал другачије функционисати када је у питању трансфер-политика.

Перезов заштитини знак су до сада били Галактикоси, односно довођење по једног врхунског аса сваког лета. Али у последње време се и та стратегија мења. Од доласкаБејла пре четири године, Реал није довео ниједног Галактикоса. Требало је то да будеХамес Родригез, али он никада није дотакао статус те звезде и јуче је отишао као резерва...

Уместо Галактикоса, Реал се све више окреће младим талентима са домаћег тржишта који би у будућности требало да чине окосницу тима, али и репрезентације Шпаније. Занимљиво, тај статус језгра шпанске репрезентације полако губи Барселона чији играчи су у блиској прошлости били кључ успеха Црвене фурије.

У 80-им годинама прошлог века Реал је имао страшну генерацију талентованих Шпанаца из сопствене продукције. Популарни „Квинта де Бутре“, односно квинтет талентованих младића које је предводио Емилио Бутрагењо. Чланови су били још Мичел, Мануел Санчиз,Мартин Васкез и Мигел Педраса. Осим Педрасе, сви су на крају стекли статус клупских легенди. Реал је са њима освојио невероватних пет титула првака Шпаније у низу и два Купа УЕФА! Сада Реал полако припрема прави генерацију сличну Бутрагењу и другарима. И даље су носиоци игре стране звезде попут Роналда, Модрића, Марсела, Кроса... Али план је да њихове улоге једног дана заузму Иско, Асенсио, Себаљос, Ернандез...

Реалово окретање талентима домаће производње је је почело 2013. када су доведениИско и Иљараменди за укупно 68.500.000 евра. Враћен је Каравхал из Немачке, у први тим су прекомандована клупска деца Мората, Хесе, Начо...  Неки су се пробили, неки нису. Искоје оправдао очекивања и постао један од најбољих фудбалера Шпаније, Иљараменди није и вратио се у Реал Сосиједад као промашена инвестиција Краљевског клуба. Мората је морао да се две године школује у Јувентусу и данас је најскупља резерва на свету. Начо се изборио за улогу у тиму, Хесе је прецртан, али је клубу донео 25.000.000 евра од Пари Сен Жермена. Чак и када не добије на терену оно што очекује од младих талената, Реал у већини случајева заради на њима огроман новац.

Довођење младих и талентованих Шпанаца је настављено враћањем своје деце КикаКасиље и Лукаса Васкеза са стажирања у Еспањолу, али и куповином суперталентованогМарка Асенсија из Мајорке. Купљен је и талентовани тинејџер Хесус Ваљехо из Сарагосе... Реал је торшио смешне паре за своје финансијске могућности и улагао у будућност.

За младиће који нису били зрели за А тим код Зидана процењено да је најбоље да се развијају на позајмицама. Неке од њих су биле у Немачкој, као што је био случај саКарвахалом, којем је период у Леверкузену много значио. Ваљехо је оставио феноменалан утисак на позајмици у Ајнтрахту и овог лета је заслужено добио повратну карту за Бернабеу, где је задужио Пепеову „тројку“ и биће у ротацији за следећу сезону, а многи га најављују као команданта одбране Реала за наредних десетак година. БорхаМајорал није био те среће на позајмици у Волфзбургу и он ће опет негде на каљење. Добре игре на позајмици у Алавесу су биле довољне и Маркосу Љорентеу за повратак кодЗидана, па ће конкурисати за место у везном реду.

Политика „купујмо домаће“ доживљава ескалацију овог лета. Прво је Реал за 27.000.000 евра украо Атлетику најталентованијег левог бека лиге Теа Ернандеза и полако га припрема за Марселовог наследника и дугорочно решење уз леву аут-линију. Потом је купљен и талентовани везиста Себаљос из Бетиса који ће заменити Хамеса Родригеза. Он ће постепено добијати шансу и неће стварати нервозу и притисак у екипи као што је био случај када би Родригез преседео меч на клупи.

Нова аквизиција из таласа шпанских нада би требало да буде Алваро Одриозола из Реал Сосиједада. Реч је о десном беку младе репрезентације Шпаније и једном од открића претходне сезоне у Примери. Јако талентован и офанзиван бек, баш онакав какав треба Реалу. Карвахал је и даље први избор на позицији десног бека, али му је потребна и алтернатива с обзиром да ће највероватније бити продат Данило. Реал ће за Бразилца извући око 30.000.000 евра и решити га се као једног од већих промашаја. Новац би требало да буде уложен у довођење Одриозоле, који има откупну клаузулу од 50.000.000 евра. Али с обзиром на добре односе два клуба, могућ је договор без активације клаузуле. Уосталом, Баски су недавно продали и десног бека Јурија Берчичеа у ПСЖ за дупло мање од онога што је говорила клаузула...

Са Одризолом, прелазни рок у Мадриду би био готов. Осим у случају да оде Мората и да на његово место највероватније дође Мбапе. Није домаћи таленат, али јесте светски суперталенат број један. Реал је почео да гледа у будућност и да ствара екипу која би могла још дуго да доминира европским и шпанским фудбалом.

Зидан ће бити први тренер Реала после 14 година којем се пружа реална прилика да у неком тренутку изведе тим састављен искључиво од шпанских фудбалера. То би могло да изгледа овако: Касиља - Карвахал, Рамос, Ваљехо, Ернандез - Љоренте, Себаљос, Иско - Асенсио, Васкез, Мората (Мајорал).

Поседлњи пут се то десило код Камача када је Реал играо у саставу: Касиљас - Мичел Салгадо, Елгуера, Павон, Браво - Селадес, Борха - Гути, Раул, Портиљо - Моријентес. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар