Analiza: Nisu više samo Galaktikosi...!

Pravi se miks Kvinte del Butre i španskog blaga: Realov plan za totalnu dominaciju! Došli Ernandez i Sebaljos, vraćeni Valjeho i Ljorente, tu su već Isko, Asensio, Morata. . .

Fudbal 13.07.2017 | 23:00
Analiza: Nisu više samo Galaktikosi...!
Iza Real Madrida je najuspešnija sezona u poslednjih nekoliko decenija, period saZinedinom Zidanom je najuspešniji u Realovoj modernoj istoriji, a izgleda da jeFlorentino Perez zauzeo drugačiji kurs i da će Real drugačije funkcionisati kada je u pitanju transfer-politika.

Perezov zaštitini znak su do sada bili Galaktikosi, odnosno dovođenje po jednog vrhunskog asa svakog leta. Ali u poslednje vreme se i ta strategija menja. Od dolaskaBejla pre četiri godine, Real nije doveo nijednog Galaktikosa. Trebalo je to da budeHames Rodrigez, ali on nikada nije dotakao status te zvezde i juče je otišao kao rezerva...

Umesto Galaktikosa, Real se sve više okreće mladim talentima sa domaćeg tržišta koji bi u budućnosti trebalo da čine okosnicu tima, ali i reprezentacije Španije. Zanimljivo, taj status jezgra španske reprezentacije polako gubi Barselona čiji igrači su u bliskoj prošlosti bili ključ uspeha Crvene furije.

U 80-im godinama prošlog veka Real je imao strašnu generaciju talentovanih Španaca iz sopstvene produkcije. Popularni „Kvinta de Butre“, odnosno kvintet talentovanih mladića koje je predvodio Emilio Butragenjo. Članovi su bili još Mičel, Manuel Sančiz,Martin Vaskez i Migel Pedrasa. Osim Pedrase, svi su na kraju stekli status klupskih legendi. Real je sa njima osvojio neverovatnih pet titula prvaka Španije u nizu i dva Kupa UEFA! Sada Real polako priprema pravi generaciju sličnu Butragenju i drugarima. I dalje su nosioci igre strane zvezde poput Ronalda, Modrića, Marsela, Krosa... Ali plan je da njihove uloge jednog dana zauzmu Isko, Asensio, Sebaljos, Ernandez...

Realovo okretanje talentima domaće proizvodnje je je počelo 2013. kada su dovedeniIsko i Iljaramendi za ukupno 68.500.000 evra. Vraćen je Karavhal iz Nemačke, u prvi tim su prekomandovana klupska deca Morata, Hese, Načo...  Neki su se probili, neki nisu. Iskoje opravdao očekivanja i postao jedan od najboljih fudbalera Španije, Iljaramendi nije i vratio se u Real Sosijedad kao promašena investicija Kraljevskog kluba. Morata je morao da se dve godine školuje u Juventusu i danas je najskuplja rezerva na svetu. Načo se izborio za ulogu u timu, Hese je precrtan, ali je klubu doneo 25.000.000 evra od Pari Sen Žermena. Čak i kada ne dobije na terenu ono što očekuje od mladih talenata, Real u većini slučajeva zaradi na njima ogroman novac.

Dovođenje mladih i talentovanih Španaca je nastavljeno vraćanjem svoje dece KikaKasilje i Lukasa Vaskeza sa stažiranja u Espanjolu, ali i kupovinom supertalentovanogMarka Asensija iz Majorke. Kupljen je i talentovani tinejdžer Hesus Valjeho iz Saragose... Real je toršio smešne pare za svoje finansijske mogućnosti i ulagao u budućnost.

Za mladiće koji nisu bili zreli za A tim kod Zidana procenjeno da je najbolje da se razvijaju na pozajmicama. Neke od njih su bile u Nemačkoj, kao što je bio slučaj saKarvahalom, kojem je period u Leverkuzenu mnogo značio. Valjeho je ostavio fenomenalan utisak na pozajmici u Ajntrahtu i ovog leta je zasluženo dobio povratnu kartu za Bernabeu, gde je zadužio Pepeovu „trojku“ i biće u rotaciji za sledeću sezonu, a mnogi ga najavljuju kao komandanta odbrane Reala za narednih desetak godina. BorhaMajoral nije bio te sreće na pozajmici u Volfzburgu i on će opet negde na kaljenje. Dobre igre na pozajmici u Alavesu su bile dovoljne i Markosu Ljorenteu za povratak kodZidana, pa će konkurisati za mesto u veznom redu.

Politika „kupujmo domaće“ doživljava eskalaciju ovog leta. Prvo je Real za 27.000.000 evra ukrao Atletiku najtalentovanijeg levog beka lige Tea Ernandeza i polako ga priprema za Marselovog naslednika i dugoročno rešenje uz levu aut-liniju. Potom je kupljen i talentovani vezista Sebaljos iz Betisa koji će zameniti Hamesa Rodrigeza. On će postepeno dobijati šansu i neće stvarati nervozu i pritisak u ekipi kao što je bio slučaj kada bi Rodrigez presedeo meč na klupi.

Nova akvizicija iz talasa španskih nada bi trebalo da bude Alvaro Odriozola iz Real Sosijedada. Reč je o desnom beku mlade reprezentacije Španije i jednom od otkrića prethodne sezone u Primeri. Jako talentovan i ofanzivan bek, baš onakav kakav treba Realu. Karvahal je i dalje prvi izbor na poziciji desnog beka, ali mu je potrebna i alternativa s obzirom da će najverovatnije biti prodat Danilo. Real će za Brazilca izvući oko 30.000.000 evra i rešiti ga se kao jednog od većih promašaja. Novac bi trebalo da bude uložen u dovođenje Odriozole, koji ima otkupnu klauzulu od 50.000.000 evra. Ali s obzirom na dobre odnose dva kluba, moguć je dogovor bez aktivacije klauzule. Uostalom, Baski su nedavno prodali i desnog beka Jurija Berčičea u PSŽ za duplo manje od onoga što je govorila klauzula...

Sa Odrizolom, prelazni rok u Madridu bi bio gotov. Osim u slučaju da ode Morata i da na njegovo mesto najverovatnije dođe Mbape. Nije domaći talenat, ali jeste svetski supertalenat broj jedan. Real je počeo da gleda u budućnost i da stvara ekipu koja bi mogla još dugo da dominira evropskim i španskim fudbalom.

Zidan će biti prvi trener Reala posle 14 godina kojem se pruža realna prilika da u nekom trenutku izvede tim sastavljen isključivo od španskih fudbalera. To bi moglo da izgleda ovako: Kasilja - Karvahal, Ramos, Valjeho, Ernandez - Ljorente, Sebaljos, Isko - Asensio, Vaskez, Morata (Majoral).

Posedlnji put se to desilo kod Kamača kada je Real igrao u sastavu: Kasiljas - Mičel Salgado, Elguera, Pavon, Bravo - Selades, Borha - Guti, Raul, Portiljo - Morijentes. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar