Трст: Потребно је улагати у БиХ

„Босна и Херцеговина има велике потенцијале, програми великог обима и велики инвестициони пројекти су припремљени посебно у сектору енергетике, транспорта и туризма, али они захтијевају значајна улагања која БиХ сама не може приуштити“ , истакао је данас на Самиту у Трсту, министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, позивајући најзначајније инвеститоре да улажу у Босну и Херцеговину.

Босна и Херцеговина 12.07.2017 | 14:32
Трст: Потребно је улагати у БиХ
Говорећи на пословном форуму, чији је циљ упознавање држава Западног Балкана с могућим инвеститорима за велике инфраструктурне пројекте, министар Шаровић је представио предности и могућности за улагања у Босну и Херцеговину, као што су: повољан географски положај и природни ресурси, дуга традиција индустријске производње, образована и квалификована радна снага, пласман БиХ производа без царина, омогућен на тржишта од преко 50 милиона потрошача на основу Уговора о слободној трговини (ЦЕФТА и ЕФТА), као и додатних 80 милиона потрошача у оквиру Уговора о слободној трговини са Турском – ФТА те најнижа стопа ПДВ-а у региону.

Као атрактивни сектори за улагања посебно су истакнути: енергетски сектор, пољопривредна и прехрамбена индустрија, туризам, дрвопрерађивачка и металопрерађивачка индустрија, информационо комуникационе технологије, текстилна и кожарска индустрија, производња ауто дијелова и грађевинарство.

Министар Шаровић, скупа са делегацијом Босне и Херцеговине, учествује на Самиту о Западном Балкану 2017, који се одржава у италијанском Трсту и који се одвија у оквирима Берлинског процеса. Теме овогодишњег сусрета лидера Западног Балкана су успостава заједничког балканског тржишта, јачање регионалне сарадње те унапређење и проширење инфраструктуре и енергетских услуга регије.

У поподневним сатима министар Шаровић одржаће радне састанке са Царлом Цалендом, италијанским министром за економски развој и министрима Западног Балкана.

БН телевизија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

из књиге медј. права

12.07.2017 12:43

Не требамо ми инвестиције - ми смо инвестирани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

12.07.2017 13:25

е мој Саровицу, камо среће да ово сто ти говориш други слушају. Нажалост данас це први на екранима бити Додик и Човић и њихова продавања магле...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.07.2017 14:47

Тацно. И дзаба се Саровиц труди да побољса услове зивота кад влада Рс то одмах прогласи издајницки, пребацивање као надлезности и блокира све. И милиони одосе због идиота.

Name

Игор Белгија

12.07.2017 15:08

У БиХ ни марке ! У Хрватску и Црну Гору на море никад ! Толико о инвестирању и потросњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.07.2017 15:51

Зар мислис да некога заболи....гдје цес ти љетоват и тросити свој новац.

Name

Хм

12.07.2017 16:11

Ре, све и један из ЕУ тако мисли. Заболи ли те сад?

Name

Јоја

12.07.2017 21:07

А овај је Игор гласноговорник ЕУ. Па у Хрватску долазе африканци.Сваке године обарају рекорде у туристицким цифрама...Све неки африканци из Аустрије,Њемацке,Италије,Француске,Русије,Цеске,Енглеске, Мадзарске...иди бре Игоре ухвати се мотике.

Name

Сустина

12.07.2017 16:18

Овдје нико неце инвестирати у профитабилне индустријске гране, нпр у електромасинску индустрију. Оно сто смо имали, развалили су нам. Нити овај народ ваља нити су ЕУ званицници били добронамјерни. И 20 година након рата, којег су они и закували, они само састанце и продају нам маглу, исто као и домаци хостаплери.

ОДГОВОРИТЕ