Trst: Potrebno je ulagati u BiH

„Bosna i Hercegovina ima velike potencijale, programi velikog obima i veliki investicioni projekti su pripremljeni posebno u sektoru energetike, transporta i turizma, ali oni zahtijevaju značajna ulaganja koja BiH sama ne može priuštiti“ , istakao je danas na Samitu u Trstu, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, pozivajući najznačajnije investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina 12.07.2017 | 14:32
Trst: Potrebno je ulagati u BiH
Govoreći na poslovnom forumu, čiji je cilj upoznavanje država Zapadnog Balkana s mogućim investitorima za velike infrastrukturne projekte, ministar Šarović je predstavio prednosti i mogućnosti za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, kao što su: povoljan geografski položaj i prirodni resursi, duga tradicija industrijske proizvodnje, obrazovana i kvalifikovana radna snaga, plasman BiH proizvoda bez carina, omogućen na tržišta od preko 50 miliona potrošača na osnovu Ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA i EFTA), kao i dodatnih 80 miliona potrošača u okviru Ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom – FTA te najniža stopa PDV-a u regionu.

Kao atraktivni sektori za ulaganja posebno su istaknuti: energetski sektor, poljoprivredna i prehrambena industrija, turizam, drvoprerađivačka i metaloprerađivačka industrija, informaciono komunikacione tehnologije, tekstilna i kožarska industrija, proizvodnja auto dijelova i građevinarstvo.

Ministar Šarović, skupa sa delegacijom Bosne i Hercegovine, učestvuje na Samitu o Zapadnom Balkanu 2017, koji se održava u italijanskom Trstu i koji se odvija u okvirima Berlinskog procesa. Teme ovogodišnjeg susreta lidera Zapadnog Balkana su uspostava zajedničkog balkanskog tržišta, jačanje regionalne saradnje te unapređenje i proširenje infrastrukture i energetskih usluga regije.

U popodnevnim satima ministar Šarović održaće radne sastanke sa Carlom Calendom, italijanskim ministrom za ekonomski razvoj i ministrima Zapadnog Balkana.

BN televizija

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

iz knjige medj. prava

12.07.2017 12:43

Ne trebamo mi investicije - mi smo investirani!

ODGOVORITE
Name

Vule

12.07.2017 13:25

e moj Sarovicu, kamo sreće da ovo sto ti govoriš drugi slušaju. Nažalost danas ce prvi na ekranima biti Dodik i Čović i njihova prodavanja magle...

ODGOVORITE
Name

Re

12.07.2017 14:47

Tacno. I dzaba se Sarovic trudi da poboljsa uslove zivota kad vlada Rs to odmah proglasi izdajnicki, prebacivanje kao nadleznosti i blokira sve. I milioni odose zbog idiota.

Name

Igor Belgija

12.07.2017 15:08

U BiH ni marke ! U Hrvatsku i Crnu Goru na more nikad ! Toliko o investiranju i potrosnji.

ODGOVORITE
Name

Re

12.07.2017 15:51

Zar mislis da nekoga zaboli....gdje ces ti ljetovat i trositi svoj novac.

Name

Hm

12.07.2017 16:11

Re, sve i jedan iz EU tako misli. Zaboli li te sad?

Name

Joja

12.07.2017 21:07

A ovaj je Igor glasnogovornik EU. Pa u Hrvatsku dolaze afrikanci.Svake godine obaraju rekorde u turistickim ciframa...Sve neki afrikanci iz Austrije,Njemacke,Italije,Francuske,Rusije,Ceske,Engleske, Madzarske...idi bre Igore uhvati se motike.

Name

Sustina

12.07.2017 16:18

Ovdje niko nece investirati u profitabilne industrijske grane, npr u elektromasinsku industriju. Ono sto smo imali, razvalili su nam. Niti ovaj narod valja niti su EU zvanicnici bili dobronamjerni. I 20 godina nakon rata, kojeg su oni i zakuvali, oni samo sastance i prodaju nam maglu, isto kao i domaci hostapleri.

ODGOVORITE