Примали плате, а нису радили

Обрачун плата за професионалне заступнике вршен је без евиденције присуства на послу, мјесечни паушал није умањиван за 10 посто за свако одсуствовање с посла, и даље није усклађено стање у књигама, док евиденције службених путовања нису потпуне нити за једно возило.

Босна и Херцеговина 12.07.2017 | 07:30
Примали плате, а нису радили
У најкраћем, ово су неки од најзанимљивијих закључака Канцеларије за ревизију институција у ФБиХ из извјештаја у пословању Парламента Федерације за 2016. годину, који је због низа пропуста увојен са резервом.

Према извјештају, буџет Представничког дома у 2016. износио је око 8,812 милиона КМ, од чега је само на плате и накнаде упослених потрошено око 6,160 милиона КМ.

"Утврђено је да професионални заступници не обављају послове у просторијама Парламента, сходно томе се не воде евиденције присуства на послу, које су темељ за обрачун плаћа и осталих накнада", упозоравају ревизори, који подсјећају да, поврх свега, Представнички дом није засједао током чак три мјесеца, у јуну, августу и септембру прошле године.

"Издаци по основу уговора о дјелу са вањским сарадницима исказани су у бруто износу 68.560 КМ. Увидом у евиденцију, констатовано је да су током цијеле године са истим особама закључивани уговори о дјелу за обављање различитих послова", истичу ревизори.

Ревизори наводе да у односу на претходну годину није реализовано чак девет њихових препорука, од којих су неке јако значајне.

"Буџетом ФБиХ за 2016. годину одобрена су средства за три корисника, Представнички дом, Дом народа и Заједничку службу, иако је Парламент ФБиХ регистрован као једно правно лице, које сачињава и подноси један финансијски извјештај. На ово је указивано и у претходном периоду, али по томе није поступљено", упозоравају ревизори.

Оно што посебно забрињава, а што упућује на тешке злоупотребе, јесте констатација ревизора како евиденција утрошка горива није потпуна ни за једно возило, док су за поједине релације, као што је Сарајево  Мостар  Сарајево, у путним налозима наведене значајно веће километраже од стварних!

Када је, пак, ријеч о кориштењу службених лимузина у Дому народа Парламента БиХ, ревизори наводе да је предсједавајућој Дома (Лидија Брадара, ХДЗ) возило дато на кориштење 24 сата, те да је годишња забиљежена километража 31.526 километара.

Истовремено, ревизија и овдје упозорава на злоупотребе.

"Утврдили смо да на обрасцу ПН4 није вођена евиденција почетне и крајње километраже по данима и релацији кретања возила. За одређене релације у августу одређеним запосленицима нису издати налози за службени пут, чиме се не може потврдити да су путовања обављана у службене сврхе", истичу ревизори, јасно алудирајући на то да су појединци службена возила Парламента готово извјесно користили за годишње одморе.

Седам Мушићевих савјетника

Ревизори у извјештају наводе да је у периоду 2014 - 2016. година предсједавајући Представничког дома (Един Мушић, СДА), поставио седам савјетника, који ће то бити у вријеме његовог мандата.

"Административна комисија није донијела коначну одлуку о броју савјетника који могу да буду примљени у радни однос, како је предвиђено чланом 2. Одлуке о остваривању права на плаћу, накнаде и друга права изабраних дужносника и савјетника", наводе ревизори.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МК

12.07.2017 06:25

БАШ МЕ ИЗНЕНАЂУЈЕ НАРОД МИСЛИ СВЕ ПО ЗАКОНУ ПА ЗАР БИХ НИЈЕ ОЛИЧЕЊЕ "ПОШТЕЊА,

ОДГОВОРИТЕ
Name

милена

12.07.2017 08:46

Плате астрономске а неки од "цутолога" имају уплацених 84 године раднод стаза. Предлазем инспекцијски преглед уплаценог стаза који се уплацивао са неколико радних мјеста. Нико од њих не прима само посланицку плату, него бар са три функције које "мултипрактици" обављају..а ПИО пропада

Name

БОБА

12.07.2017 12:45

САМО ИМ ДАТИ МАНДАТ ДО ЖИВОТА ЗАСЛУЖИЛИ СУ НАГРАДУ

ОДГОВОРИТЕ