Традиција и обичаји уз лилање

У Доњој Трнови код Угљевика у традиционалном петровданском "лилању" упаљеним бакљама направљеним од коре дрвета учествовало је 122 малишана.

Република Српска 11.07.2017 | 21:17
Традиција и обичаји уз лилање
Четрнаести "Избор најљепше лиле" организовали су Савјет мјесне заједнице и Црквени одбор Доње Трнове чији је генерални покровитељ општина Угљевик.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да "лилијада" чува традицију српског народа и вјере православне.

"У духу традиције и обичаја и у складу са вјером православном дочекујемо Петровдан", истакао је Перић након подјеле поклона учесницима манифестације.

Претходно је одржано вечерње богослужење у Храму Светих Апостола Петра и Павла у овој Мјесној заједници и помен испред споменика за 24 жртве одбрамбено-отаџбинског рата из овога краја.

Протојереј Ведран Бардак, свештеник у Доњој Трнови истакао је значај обиљежавања Петровдана.

„ Још из првих времена хришћанства, у вријеме Римског цара Нерона, многи хришћани су мученички настрадили, бивали спаљивани на ломачама и стубовима. У вријеме цара Нерона су Свети апостоли Петар и Павле мученички убијени, један је наопако распет на крсту а другом је мачем одсјечена глава, и то је један од разлога због којих је касније настао обичај уочи Петровдана да се пале „лиле“, рекао је Бардак новинарима.

Он је напоменуо да су „лиле“ направњене од коре трешњевог дрвета и да се дјеца уочи Петровдана скупљају око светих храмова.



Дјеци са најљепшим "лилама" додјељено је дведесет пет робних и новчаних награда.

Главну награду "Лед" Телевизор добио је Драган Симић.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ап

11.07.2017 19:46

За ЛИЛАЊЕ има се времена и није вруће а кад треба радити е онда друга прича.Е моји срби докле уназад,почните радити нешто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

12.07.2017 05:49

Сви обицаји су лијепи и треба их његовати,али само до те мјере док се непоцне са тим претјеривати.Слозио би се са једним,а то је: док цитав свијет прави себи лијеп зивот и економску и другу сигурност,док иду напријед,ми Срби тоцак историје окрецемо уназад и за тим тоцком идемо.Највисе се бавимо ко је коме ста урадио у аназад доста година и цупамо неке обицаје из давниа само да би били велики Срби Обицај "Лилања"је лијеп ако се осијеца у срцу и ако га прихвати цитав Народ,а не мањина.Треба поцети о несто радити за добробит свих,а уз то и ознацавати обицаје,али од срца,а не из форме ради.Сретни нам петровдански дани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

12.07.2017 09:44

Кад Начелник општине не отвара фабрике и производне погоне, онда отвара лилијаду... Нине ми јасно због чега Црква увлачи политику и политичаре у своне активности. Лилање је један лијеп обичај али кад видим политичаре у свему томе, згаде ми се и обичаји и политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вики

24.08.2017 19:10

Назалост све је изопацено. Требамо заступати насе истинске потребе и бити искрени прије свега према нама самима и онда према другима. Нетребамо се обазирати на лази и лицемјерство.