Tradicija i običaji uz lilanje

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika u tradicionalnom petrovdanskom "lilanju" upaljenim bakljama napravljenim od kore drveta učestvovalo je 122 mališana.

Republika Srpska 11.07.2017 | 21:17
Tradicija i običaji uz lilanje
Četrnaesti "Izbor najljepše lile" organizovali su Savjet mjesne zajednice i Crkveni odbor Donje Trnove čiji je generalni pokrovitelj opština Ugljevik.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da "lilijada" čuva tradiciju srpskog naroda i vjere pravoslavne.

"U duhu tradicije i običaja i u skladu sa vjerom pravoslavnom dočekujemo Petrovdan", istakao je Perić nakon podjele poklona učesnicima manifestacije.

Prethodno je održano večernje bogosluženje u Hramu Svetih Apostola Petra i Pavla u ovoj Mjesnoj zajednici i pomen ispred spomenika za 24 žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata iz ovoga kraja.

Protojerej Vedran Bardak, sveštenik u Donjoj Trnovi istakao je značaj obilježavanja Petrovdana.

„ Još iz prvih vremena hrišćanstva, u vrijeme Rimskog cara Nerona, mnogi hrišćani su mučenički nastradili, bivali spaljivani na lomačama i stubovima. U vrijeme cara Nerona su Sveti apostoli Petar i Pavle mučenički ubijeni, jedan je naopako raspet na krstu a drugom je mačem odsječena glava, i to je jedan od razloga zbog kojih je kasnije nastao običaj uoči Petrovdana da se pale „lile“, rekao je Bardak novinarima.

On je napomenuo da su „lile“ napravnjene od kore trešnjevog drveta i da se djeca uoči Petrovdana skupljaju oko svetih hramova.



Djeci sa najljepšim "lilama" dodjeljeno je dvedeset pet robnih i novčanih nagrada.

Glavnu nagradu "Led" Televizor dobio je Dragan Simić.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ap

11.07.2017 19:46

Za LILANJE ima se vremena i nije vruće a kad treba raditi e onda druga priča.E moji srbi dokle unazad,počnite raditi nešto

ODGOVORITE
Name

Zoki

12.07.2017 05:49

Svi obicaji su lijepi i treba ih njegovati,ali samo do te mjere dok se nepocne sa tim pretjerivati.Slozio bi se sa jednim,a to je: dok citav svijet pravi sebi lijep zivot i ekonomsku i drugu sigurnost,dok idu naprijed,mi Srbi tocak istorije okrecemo unazad i za tim tockom idemo.Najvise se bavimo ko je kome sta uradio u anazad dosta godina i cupamo neke obicaje iz davnia samo da bi bili veliki Srbi Obicaj "Lilanja"je lijep ako se osijeca u srcu i ako ga prihvati citav Narod,a ne manjina.Treba poceti o nesto raditi za dobrobit svih,a uz to i oznacavati obicaje,ali od srca,a ne iz forme radi.Sretni nam petrovdanski dani.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

12.07.2017 09:44

Kad Načelnik opštine ne otvara fabrike i proizvodne pogone, onda otvara lilijadu... Nine mi jasno zbog čega Crkva uvlači politiku i političare u svone aktivnosti. Lilanje je jedan lijep običaj ali kad vidim političare u svemu tome, zgade mi se i običaji i političari.

ODGOVORITE
Name

viki

24.08.2017 19:10

Nazalost sve je izopaceno. Trebamo zastupati nase istinske potrebe i biti iskreni prije svega prema nama samima i onda prema drugima. Netrebamo se obazirati na lazi i licemjerstvo.