Силверстон - крај послије три деценије?!

Постоји реална могућност да се после 2019. године трке Формуле 1 више не возе на стази Силверстон у Великој Британији.  Новац или страст – Ф1 остаје без Силверстона? Најбржи циркус на свету можда од 2020. године заобиђе легендарну стазу због финансијске неисплативости организације трка.

Остали спортови 13.07.2017 | 14:30
Силверстон - крај послије три деценије?!
Власници стазе Силверстон у Великој Британији активирали су клаузулу и раскинули уговор са Формулом 1, па ће трка на тој стази 2019. године бити последња, ако се не постигне договор са новим власницима такмичења.

Власници стазе, Удружење професионалних возача Велике Британије (БРДЦ), саопштили су да после 2019. године трке Формуле 1 неће бити организоване на Силверстону, све док нови власници Формуле 1 Либерти група, не смање накнаду за организацију трке.

БРДЦ је саопштило да је 2015. године изгубило 2,8 милиона фунти, што је сада око 3,5 милиона, а да је прошле године губитак био 4,8 милиона фунти.

Годишња накнада за трку у 2015. години била је 11,5 милиона фунти, а прошле године увећана је на 16,2 милиона.

Организатори су навели да ће до последње године уговора, 2026, накнада скочити на 25 милиона. "Ово више није финансијски одрживо... Под тренутним условима", наводи се у саопштењу БРДЦ.

Неколико година уназад, Клуб се суочавао са губицима мереним милионима евра, због чега су почели да се воде разумом и ставили по страни страст према спорту.

"За нас није финансијски одрживо да организујемо британски Гран При под тренутним условима у уговору", каже Џон Грант, председник БРДЦ. Уговор је потписан пре седам година и требало је да трка буде организована сваке године до 2026. 

Иницијални трошкови организације били су око 13,5 милиона евра, да би до 2026. године нарасли до 30 милиона евра. 

"Поднели смо трошкове од 3,1 милион евра 2015. године и 5,4 милиона евра прошле године и очекујемо сличан губитак и ове године. Дошли смо до тачке где више не можемо да дозволимо да наша страст према спорту управља нашим главама. То не би довело у опасност само БРДЦ и Силверстон, него и британску заједницу мото спрота која рачуна на нас", наводе из Клуба тркача и додају да то не значи да трке неће бити по сваку цену, али да се услови морају ревидирати. 

"Међутим, желели бисмо да појаснимо, иако смо активирали клаузулу за раскид уговора потпуно подржавамо промене коју је Либерти тим (власник Формуле 1) направио да би побољшао Формулу 1. Надамо се да још увек можемо да постигнемо договор тако да осигурамо одрживост и финансијску исплативост будућности Велике награде Британије и Силверстона у годинама које долазе": 

Либерти тим намерава да помогне стазама и повећа им приходе. На Силверстону проблема са посетом није било будући да је то једна од најпосећенијих стаза у календару. Прошле године је на њој било 139.000 посетилаца, а сличан број је био и претпрошле године. 

У Формули 1 сматрају да је недеља пред Велику награду Британије требало да послужи као прослава значаја трке, те да би раскид уговора организаторима донео самократкорочне ефекте. Надају се одржању трке. 

Ако Силверстон изађе из календара Формуле 1 после 2019, то ће бити први пут после 70 година да на некада напуштеном војном аеродрому британске краљевске авијације нема Велике награде Британије.

Силверстон је домаћин трке Формуле 1 од 1987. године.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар