Монолог умјесто саслушавања

Суспендовани главни тужилац БиХ Горан Салиховић испитиван је јуче у Тужилаштву БиХ четири часа у својству осумњиченог за низ неправилности у раду те правосудне институције док је био на њеном челу.

Република Српска 11.07.2017 | 13:17
Монолог умјесто саслушавања
Иако је прије уласка у зграду институције којом је руководио казао да ће саслушање бити окончано за сат, Салиховић и његов адвокат Рифат Коњић задржали су се много дуже.

Коњић је након саслушања рекао да је Салиховић саслушан на основу оптужби које су му стављене на терет у оквиру недавно окончаног дисциплинског поступка, али их је било много мање. Тај поступак води дисциплинска комисија Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС). Дисциплинска комисија ВСТС-а је средином јуна окончала поступак против Салиховића, али још није донесена одлука.

Тужилаштво је наредбу о отварању истраге против Салиховића донијело у септембру прошле године након што је суспендован, а ВСТС покренуо дисциплински поступак против њега.

''На саслушању је било ријечи о познатим темама. Поново се говорило о министру безбједности БиХ Драгану Мектићу, посланику у Парламенту БиХ Николи Шпирићу и Бобар и Павловић банци. Саслушањем смо изузетно задовољни. Задовољни смо и односом Тужилаштва и свим оним што смо казали. Рекли смо све оно што треба рећи да бисмо дошли у ситуацију да истрага која је отворена буде и обустављена'', истакао је Коњић.

Додао је да би саслушање требало да буде окончано  9. августа.

''Сматрамо да оно што је стављено Салиховићу на терет не постоји, јер се ради о чињеницама које апсолутно не представљају обиљежје никаквог кривичног дјела'', казао је Коњић.

Салиховић у договору са својим адвокатом није давао изјаве.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић је казао да истрагу против Салиховића води Посебно одјељење за организовани криминал, привредни криминал и корупцију и да испитивање врши поступајући тужилац у овом предмету Суада Пашић.

''Биће настављена истрага у правцу доношења тужилачке одлуке у овом предмету'', истакао је Грубешић не желећи да открива ни најмањи детаљ.

Извор "Гласа Српске" из Тужилаштва БиХ истакао је да саслушањем нису дошли до посебно важних и нових информација.

''То је био више монолог него класично саслушање. Само су се вртјели укруг. Поред тога, током саслушања Салиховића било је превруће јер просторија нема климу, па су стално правили паузе. Можда буде занимљивије у наставку саслушања и могуће је да ће се ићи другим ритмом када буде саопштена одлука дисциплинске комисије ВСТС-а'', каже саговорник.

Салиховић је био позван у Тужилаштво БиХ и 28. јуна. Тада је саопштено да је саслушање одгођено због тога што Коњић није био са Салиховићем. Салиховић је тада у Тужилаштво стигао у тајности, а након неколико часова непримјетно је напустио ову институцију.

Одлука ВСТС

Рифат Коњић је казао да је давно обећано да ће дисциплински поступак против Горана Салиховића бити окончан.

''Свједоци сте да је било олујних непогода, па је сунце усијало. Према закону до краја ове седмице би одлука морала бити саопштена јер у закону пише да то мора бити 30 дана од дана завршетка расправе. То значи да би­ у петак требало да добијемо писмени отправак одлуке дисциплинске комисије'', рекао је Коњић.

Оптужбе против Салиховића

- Задржавање најмање стотину кривичних предмета

- Пропуштање да тражи своје изузеће у предметима када је постојао сукоб интереса

- Упуштање у непримјерене контакте са судијом или странкама у поступку

- Омогућавање вршења дужности тужиоца особама које за то нису законом овлашћене

- Мијешање у поступање судије или тужиоца

- Намјерно давање лажне или недовољне информације у вези с пријавама за радно мјесто, дисциплинским стварима, питањима унапређења и напредовања у служби

- Довођење у питање повјерења јавности у непристрасност и кредибилитет државног тужилаштва

Извор: Глас Српске

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Драган

11.07.2017 11:21

Све тужиоце Тужилаштва БиХ треба тужити за кривично дело "Несавестан рад у служби" или како се тај део већ зове у БиХ. Све док се неке тужбе за ратне злочине, само због националне припадности оних који су злочин починили, крију у ладицама а друге, исто тако због националне припадности, процесуирају преко реда - не може се говорити о непристрасном раду те институције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

11.07.2017 13:20

Не знам Драгане одкуда се јављас, али ако не знас како се зове, писи боље своме матицном тузиластву у својој дрзави да се бави савјесним радом а не скривањем криминалаца.

Name

Грга

11.07.2017 13:55

Не улазеци у конкретан слуцај, нека Дисциплински тузилац погледа ста се ради у вези поднесене пријаве за незаконито запосљавање у Електропренос БиХ, како на тразење Институције Омбудсмана неце Тузиластво БиХ да одговори, па како Омбудсман упозорава Тузиластво БиХ да крси прописе!!! Ово је горе него за сто Салиховица терете???

Name

Драган

11.07.2017 16:38

@луу: Два пасоша, два гласачка права... Такви као ти могу само да се једу због тога. ;)

Name

Дјекна

11.07.2017 11:33

Овако це бити док народ не прогледа. Медјутим, прије це Врбас потеци узводно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

билатерално

11.07.2017 11:35

Све ово око саслусања је обицна лакрдија. Салиховиц је сигурно одговоран, али суд БиХ нема намјеру да се упуста у запустене или необрадјење предмете. Много, много јос тога це остати скривено од јавности. И јос много времена треба да продје док суд буде у функцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.07.2017 12:54

Гледај му фаце силовне и лоповске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

11.07.2017 13:35

ЛОПОВЕ ЈЕ БОГ ПРЕОДРЕДИО ДА СЕ БАШ ПО ТИМ ЉИГАВИМ ФАЦАМА ПРЕПОЗНАЈУ ТО ИМ ЈЕ КРСТ ОД БОГА ПОГЛЕДАЈТЕ ШПИРИЋА МАЈКИЋКУ ЦВИЈАНОВИЋКУ ДОДИК ИМА ГЛУПУ ФАЦУ ЛУКА ПЕТРОВИЋ ЉИГАВУ ТЕГЕЛТИЈА ОДВРАТНО ЉИГАВУ

Name

БОБА

11.07.2017 13:07

НЕ МОГУЋЕ ДА НИКАД НИКО НИЈЕ КРИВ.ПОСТАЛИ СУ СМИЈЕШНИ АДВОКАТ КОИ ГА БРАНИ ЈА БИ МУ ДАЛА ЧЕТРИ РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ПРВО СЕ КРЕЋЕ ОД ТЕМЕЉА САМО ИХ ДОБРО ПОСМАТРАЈТЕ СВЕ ЋЕ ВАМ БИТИ ЈАСНО НАРОД САМО МОЖЕ ДА ИМ СУДИ.ЈЕЛ БЕЗ НАРОДА НЕ БИ БИЛИ ТУ ГДЈЕ ЈЕСУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правна држава!?

11.07.2017 13:07

Питам све поштене Бошњаке, а и остале. Како да на овакав начин живимо на овим просторима? Овај незабиљежен неред у историји правосуђа не одговара ниједном народу, нити дјеци.Док је сиротиње, биће и судовања.Нажалост, то је садашња БиХ.Тешко нама свима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

11.07.2017 14:13

Нема нама спаса. Ми смо укандзама мафије, све је ово само бламаза! Не могу њега гонити они,против којих би исто тако требало отворити истраге.Салиховиц би повукао јос многе за собом,,,,,,,"Врана врани оци не вади"

Name

Омладинац_БиХ

11.07.2017 13:16

Трагицно је то сто нисмо извукли поуке из рата. Имали смо братство и јединство, и да нам је било вазно као "зјеница ока" никада не би досло до рата. Оваква БиХ није никакав гарант мира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

11.07.2017 13:18

Суд БиХ треба расформирати, јер се не зна која је његова улога у подјељеној БиХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

плагијат

11.07.2017 13:22

Оваквог мрљоњу БиХ јос није видјела. Браво за успјесан избор!

ОДГОВОРИТЕ