Monolog umjesto saslušavanja

Suspendovani glavni tužilac BiH Goran Salihović ispitivan je juče u Tužilaštvu BiH četiri časa u svojstvu osumnjičenog za niz nepravilnosti u radu te pravosudne institucije dok je bio na njenom čelu.

Republika Srpska 11.07.2017 | 13:17
Monolog umjesto saslušavanja
Iako je prije ulaska u zgradu institucije kojom je rukovodio kazao da će saslušanje biti okončano za sat, Salihović i njegov advokat Rifat Konjić zadržali su se mnogo duže.

Konjić je nakon saslušanja rekao da je Salihović saslušan na osnovu optužbi koje su mu stavljene na teret u okviru nedavno okončanog disciplinskog postupka, ali ih je bilo mnogo manje. Taj postupak vodi disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS). Disciplinska komisija VSTS-a je sredinom juna okončala postupak protiv Salihovića, ali još nije donesena odluka.

Tužilaštvo je naredbu o otvaranju istrage protiv Salihovića donijelo u septembru prošle godine nakon što je suspendovan, a VSTS pokrenuo disciplinski postupak protiv njega.

''Na saslušanju je bilo riječi o poznatim temama. Ponovo se govorilo o ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću, poslaniku u Parlamentu BiH Nikoli Špiriću i Bobar i Pavlović banci. Saslušanjem smo izuzetno zadovoljni. Zadovoljni smo i odnosom Tužilaštva i svim onim što smo kazali. Rekli smo sve ono što treba reći da bismo došli u situaciju da istraga koja je otvorena bude i obustavljena'', istakao je Konjić.

Dodao je da bi saslušanje trebalo da bude okončano  9. avgusta.

''Smatramo da ono što je stavljeno Salihoviću na teret ne postoji, jer se radi o činjenicama koje apsolutno ne predstavljaju obilježje nikakvog krivičnog djela'', kazao je Konjić.

Salihović u dogovoru sa svojim advokatom nije davao izjave.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je kazao da istragu protiv Salihovića vodi Posebno odjeljenje za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju i da ispitivanje vrši postupajući tužilac u ovom predmetu Suada Pašić.

''Biće nastavljena istraga u pravcu donošenja tužilačke odluke u ovom predmetu'', istakao je Grubešić ne želeći da otkriva ni najmanji detalj.

Izvor "Glasa Srpske" iz Tužilaštva BiH istakao je da saslušanjem nisu došli do posebno važnih i novih informacija.

''To je bio više monolog nego klasično saslušanje. Samo su se vrtjeli ukrug. Pored toga, tokom saslušanja Salihovića bilo je prevruće jer prostorija nema klimu, pa su stalno pravili pauze. Možda bude zanimljivije u nastavku saslušanja i moguće je da će se ići drugim ritmom kada bude saopštena odluka disciplinske komisije VSTS-a'', kaže sagovornik.

Salihović je bio pozvan u Tužilaštvo BiH i 28. juna. Tada je saopšteno da je saslušanje odgođeno zbog toga što Konjić nije bio sa Salihovićem. Salihović je tada u Tužilaštvo stigao u tajnosti, a nakon nekoliko časova neprimjetno je napustio ovu instituciju.

Odluka VSTS

Rifat Konjić je kazao da je davno obećano da će disciplinski postupak protiv Gorana Salihovića biti okončan.

''Svjedoci ste da je bilo olujnih nepogoda, pa je sunce usijalo. Prema zakonu do kraja ove sedmice bi odluka morala biti saopštena jer u zakonu piše da to mora biti 30 dana od dana završetka rasprave. To znači da bi­ u petak trebalo da dobijemo pismeni otpravak odluke disciplinske komisije'', rekao je Konjić.

Optužbe protiv Salihovića

- Zadržavanje najmanje stotinu krivičnih predmeta

- Propuštanje da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa

- Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku

- Omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlašćene

- Miješanje u postupanje sudije ili tužioca

- Namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi

- Dovođenje u pitanje povjerenja javnosti u nepristrasnost i kredibilitet državnog tužilaštva

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Dragan

11.07.2017 11:21

Sve tužioce Tužilaštva BiH treba tužiti za krivično delo "Nesavestan rad u službi" ili kako se taj deo već zove u BiH. Sve dok se neke tužbe za ratne zločine, samo zbog nacionalne pripadnosti onih koji su zločin počinili, kriju u ladicama a druge, isto tako zbog nacionalne pripadnosti, procesuiraju preko reda - ne može se govoriti o nepristrasnom radu te institucije.

ODGOVORITE
Name

Luu

11.07.2017 13:20

Ne znam Dragane odkuda se javljas, ali ako ne znas kako se zove, pisi bolje svome maticnom tuzilastvu u svojoj drzavi da se bavi savjesnim radom a ne skrivanjem kriminalaca.

Name

Grga

11.07.2017 13:55

Ne ulazeci u konkretan slucaj, neka Disciplinski tuzilac pogleda sta se radi u vezi podnesene prijave za nezakonito zaposljavanje u Elektroprenos BiH, kako na trazenje Institucije Ombudsmana nece Tuzilastvo BiH da odgovori, pa kako Ombudsman upozorava Tuzilastvo BiH da krsi propise!!! Ovo je gore nego za sto Salihovica terete???

Name

Dragan

11.07.2017 16:38

@luu: Dva pasoša, dva glasačka prava... Takvi kao ti mogu samo da se jedu zbog toga. ;)

Name

Djekna

11.07.2017 11:33

Ovako ce biti dok narod ne progleda. Medjutim, prije ce Vrbas poteci uzvodno.

ODGOVORITE
Name

bilateralno

11.07.2017 11:35

Sve ovo oko saslusanja je obicna lakrdija. Salihovic je sigurno odgovoran, ali sud BiH nema namjeru da se upusta u zapustene ili neobradjenje predmete. Mnogo, mnogo jos toga ce ostati skriveno od javnosti. I jos mnogo vremena treba da prodje dok sud bude u funkciji.

ODGOVORITE
Name

Boki

11.07.2017 12:54

Gledaj mu face silovne i lopovske.

ODGOVORITE
Name

MK

11.07.2017 13:35

LOPOVE JE BOG PREODREDIO DA SE BAŠ PO TIM LJIGAVIM FACAMA PREPOZNAJU TO IM JE KRST OD BOGA POGLEDAJTE ŠPIRIĆA MAJKIĆKU CVIJANOVIĆKU DODIK IMA GLUPU FACU LUKA PETROVIĆ LJIGAVU TEGELTIJA ODVRATNO LJIGAVU

Name

BOBA

11.07.2017 13:07

NE MOGUĆE DA NIKAD NIKO NIJE KRIV.POSTALI SU SMIJEŠNI ADVOKAT KOI GA BRANI JA BI MU DALA ČETRI RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE PRVO SE KREĆE OD TEMELJA SAMO IH DOBRO POSMATRAJTE SVE ĆE VAM BITI JASNO NAROD SAMO MOŽE DA IM SUDI.JEL BEZ NARODA NE BI BILI TU GDJE JESU.

ODGOVORITE
Name

Pravna država!?

11.07.2017 13:07

Pitam sve poštene Bošnjake, a i ostale. Kako da na ovakav način živimo na ovim prostorima? Ovaj nezabilježen nered u istoriji pravosuđa ne odgovara nijednom narodu, niti djeci.Dok je sirotinje, biće i sudovanja.Nažalost, to je sadašnja BiH.Teško nama svima!

ODGOVORITE
Name

Stana

11.07.2017 14:13

Nema nama spasa. Mi smo ukandzama mafije, sve je ovo samo blamaza! Ne mogu njega goniti oni,protiv kojih bi isto tako trebalo otvoriti istrage.Salihovic bi povukao jos mnoge za sobom,,,,,,,"Vrana vrani oci ne vadi"

Name

Omladinac_BiH

11.07.2017 13:16

Tragicno je to sto nismo izvukli pouke iz rata. Imali smo bratstvo i jedinstvo, i da nam je bilo vazno kao "zjenica oka" nikada ne bi doslo do rata. Ovakva BiH nije nikakav garant mira!

ODGOVORITE
Name

razumio

11.07.2017 13:18

Sud BiH treba rasformirati, jer se ne zna koja je njegova uloga u podjeljenoj BiH?

ODGOVORITE
Name

plagijat

11.07.2017 13:22

Ovakvog mrljonju BiH jos nije vidjela. Bravo za uspjesan izbor!

ODGOVORITE