Укидају ПДВ број 20.000 фирми

Од око 55. 000 правних лица у ПДВ систему Босне и Херцеговине, њих више од 20. 000, углавном трговина, у посљедњих десет година није имало минимално опорезиви годишњи промет од 50. 000 КМ, због чега им озбиљно пријети укидање ПДВ броја, открива портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 11.07.2017 | 09:10
Укидају ПДВ број 20.000 фирми
Информацију су за ЦАПИТАЛ потврдили и у Управи за индиректно опорезивање БиХ уз напомену да су ти обвезници до сада уплатили 19,5 милиона КМ за порезе, а затражили и добили поврат ПДВ-а од чак 38 милиона КМ.

Осим трговина, којих је пронађено око 8.000, највећи “ПДВ паразити” су обвезници у области пољопривреде, шумарства и риболова – 1.390, грађевинарства – 1.678, стручне, научне и техничке дјелатности – 1.457  и копненог превоза – 1.035.

Инспектори УИО зато су започели опсежну контролу обвезника који већ дуже вријеме исказују промет са нулом, али и оних који исказују јако ниске промоте.

“Ријеч је о обвезницима који у систему ПДВ-а егзистирају без било каквог доприноса кад је у питању прикупљање прихода од ПДВ-а. У овом тренутку размишљамо и о могућности привременог одузимања ПДВ-а броја за такве обвезнике до момента када буду испуњавали законски услов, а то је опорезиви промет већи од 50.000 КМ на годишњем нивоу”, појаснио је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Најбоље рјешење, како истиче, било би да се праг за регистрацију повећа са 50.000 на 100.000 КМ.

“То је већ промет који не могу остварити неке мале и тек основане фирме које и улазе у систем ПДВ-а, више да би тражиле поврат, него плаћале обавезу ПДВ-а. У сваком случају ми ћемо настојати из система избацити све оне обвезнике, такозване „паразите“, јер није у реду да у систему буду обвезници који по чак 10 година нису имали опорезиви промет изнад прага за регистрацију”, додаје Ковачевић.

Зато ће, према најавама, УИО БиХ и предложити да у новом Закону о ПДВ-у буде повећан праг за регистрацију у систем ПДВ-а, чиме би он био “очишћен” од оних који траже огроман поврат за малу уплату.

“Такви обвезници могу и даље пословати, али ће бити обвезници које ће своје обавезе плаћати ентитетским пореским управама”, појаснио је Ковачевић.

Исто мишљење дијеле и у Привредној комори Републике Српске гдје кажу да би праг за регистрацију и добијање ПДВ броја хитно требало да буде подигнут на 100.000 КМ.

“И даље стојимо код тога да је 50.000 КМ прениска цифра и наравно да се дешавају овакви случајеви”, прокоментарисао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

А логика добијања ПДВ броја је јасна. Свакоме ко покреће одређену дјелатност у интересу је да уђе у систем ПДВ-а прије почетка рада. Разлог томе је што приликом покретања бизниса највише новца мора да издвоји за набавке, опрему, робу, пословни простор. Ако је већ у ПДВ систему, онда има могућност да изврши поврат ПДВ-а за све плаћене рачуне, јер практично још нема никаквог промета и излазне ПДВ обавезе.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

пунто

11.07.2017 08:38

У Градисци на бувљаку сви послују у минусу а купују станове у Б.Луци и Н.Саду. Инспекција понекад и преконтролисе неког од тих,а онда праве записник у облизњем ресторану

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

11.07.2017 09:08

НИКО НЕ КОНТРОЛИШЕ ИНСПЕКЦИЈУ А ЉУДИ РАДЕ ЗА СВОЈ ЏЕП А НЕ ЗА ДРЖАВУ ТАКО ИСТО ЦАРИНИЦИ ОГУЛИШЕ НАРОД НА ГРАНИЦАМА ОД СВАКОГА НА ГРАНИЦИ У ГРАДИШЦИ УЗИМАЈУ МИНИМУМ 10 ЕУРА ДА ГА НЕ ПРЕТРЕСАЈУ И ЉУДИ ДАЈУ САМО ДА ИХ НЕ ЗАДРЖАВАЈУ А ВИ САМИ ИЗРАЧУНАЈТЕ КОЛИКО ИХ ДНЕВНО ТАКВИХ ИМА ТАКО ДА НАМ ИНСПЕКТОРИ И ЦАРИНИЦИ ЖИВЕ БОЉЕ НЕГО МИЛОРАД ДОДИК .ВИКЕНДИЦА СТАНОВА АУТОМОБИЛА И НИКОМ НИШТА

Name

Рецепт

11.07.2017 09:32

За државу минимум и минус, у своје џепове све...зато нам и јесте овако.

Name

Драган

11.07.2017 09:05

Треба пидићи праг и за СП...да можемо узети ауто које нам треба у послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

11.07.2017 13:06

Не треба овој дрзаво ниста плацат, јер немамо ниста од ње, све је у пицки матерној

ОДГОВОРИТЕ