Сутра парастос страдалим Србима

Служењем парастоса, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа код споменика и костурнице у селу Залазје, сутра ће бити обиљежено 25 година од страдања 69 српских цивила и војника који су убијени на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе, Залазје и братуначиким Биљача и Загони.

Република Српска 11.07.2017 | 08:49
Сутра парастос страдалим Србима
Осим 69 погинулих, тог трагичног Петровдана нестала су 22 Србина, од којих се 10 још воде као нестали, а њих седам су живи заробљени и још нису пронађени.

Од 22 нестала, 10 је случајно ексхумирано 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју приликом тражења настрадалих Бошњака. Посмртни остаци страдалих су послије више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Програмом обиљежавања, за сутра је, након свете литургије у цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, планирана посјета мјеста страдања и полагање цвијећа код спомен-обиљежја.

Код споменика и костурнице у Залазју биће служен парастос за 69 Срба убијених на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Тиме ће бити завршен програм традиционалне меморијално-хуманитарне и културно-спортске манифестације "Петровдански дани", која се организује у знак сјећања на погинуле Србе.

Синоћ су завршена спортска такмичења у оквиру ове манифестације, уручене су награде најбољима, а јуче је делегација Борачке организације посјетила неколико породица погинулих бораца и ратних инвалида и уручила им скромне поклоне.

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници вечерас ће бити служено вечерње богослужење и услиједиће вече духовне музике у порти храма, а након тога биће приређено традиционално паљење петровданских лила.

Руководство сребреничке општине прогласило је да у локалним установама и предузећима нерадни дани буду 11. јули, када се обиљежава страдање бошњачког народа у протеклом рату, и 12. јули, када се обиљежава страдање српског народа.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора, започето у априлу 1992. године, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини, убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана у борби "прса у прса" убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су заробљена.

За ове, као и за многе друге злочине почињене над Србима из Сребренице и средњег Подриња још нико није одговарао.

Парастос у Залазју заказан је за сутра у 12.30 часова.

Организатор овог обиљежавања је Одбор за обиљежавање српског страдања Сребренице. 

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драгутин

11.07.2017 08:25

Колико има само Српских костурница и јама на подручју БиХ још из 1941-ве,па Српских страдања и из овог рата од 1992-1995 ,које савет безбедности УН никад није поменуо да постоје уопште,а ниједна хрватска ни муслиманска делегација и њихови интелектуалци их никад нису обишли нити су њихове телевизије икад о томе известиле...Само помињу своје жртве,а никад неће да кажу да су они ти из СДА и изазвали рат и страдања на обе стране по наговору САД.Као што су њихови преци 1941-ве по наговору трећег рајха извршили геноцид у БиХ и Јасеновцу и осталим местима над Српским народом... Позвао бих све муслиманске интелектуалце и обичне људе да изнесу комплет истину,а не само оно што њима треба да користе да би са тим својим жртвама укинули РС-у!Не жале муслимани своје баш толико колко пред камерама да се види,него им је циљ да прикажу себе као жртву у рату и да на тај начин путем геноцида укину РС-у на основу те своје жртве...Која је сврха и колико година ће још муслимани укопавати своје мртве и то само на тај дан?Зашто не укопате све своје одједном него пролонгирате,само да би сте код ваших живих изазивали мржњу према Србима,то је главни циљ укопавања у Сребреници...Колико Срба је страдало у целом 20-том веку у свим ратовима па пола и више овоземаљског света и не зна за то?Онда би ми те све своје требали да укопавамо још наредних хиљаду година,кад би се руководили вашом логиком...

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

11.07.2017 13:18

кад једног американца истуку у грцкој . цијели правни систем америке се дигне на ноге . док код срба влада летаргија за правдом, само се парастоси воде и неки национализам истице на тим скуповима. користе се за политицке промоције и послије се зртве поново забораве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не постоје

11.07.2017 16:02

Ови људи не постоје за медјународну заједницу.За нас постоје.Само да се зна.И убијени су прије Сребренице.Само да се зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

11.07.2017 16:17

Гледам коментаре. Страсно је да се са овим зртвама зели несто у њиховим коментарима опрати. Нема те воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

11.07.2017 16:49

Нема се не шта да опере, Крвати и муслимани су толико зла нанели Србима у задњих 100 година да је то на граници безумља.