Sutra parastos stradalim Srbima

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje, sutra će biti obilježeno 25 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase, Zalazje i bratunačikim Biljača i Zagoni.

Republika Srpska 11.07.2017 | 08:49
Sutra parastos stradalim Srbima
Osim 69 poginulih, tog tragičnog Petrovdana nestala su 22 Srbina, od kojih se 10 još vode kao nestali, a njih sedam su živi zarobljeni i još nisu pronađeni.

Od 22 nestala, 10 je slučajno ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Programom obilježavanja, za sutra je, nakon svete liturgije u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, planirana posjeta mjesta stradanja i polaganje cvijeća kod spomen-obilježja.

Kod spomenika i kosturnice u Zalazju biće služen parastos za 69 Srba ubijenih na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Time će biti završen program tradicionalne memorijalno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije "Petrovdanski dani", koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

Sinoć su završena sportska takmičenja u okviru ove manifestacije, uručene su nagrade najboljima, a juče je delegacija Boračke organizacije posjetila nekoliko porodica poginulih boraca i ratnih invalida i uručila im skromne poklone.

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici večeras će biti služeno večernje bogosluženje i uslijediće veče duhovne muzike u porti hrama, a nakon toga biće priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je da u lokalnim ustanovama i preduzećima neradni dani budu 11. juli, kada se obilježava stradanje bošnjačkog naroda u proteklom ratu, i 12. juli, kada se obilježava stradanje srpskog naroda.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora, započeto u aprilu 1992. godine, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi "prsa u prsa" ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su zarobljena.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Parastos u Zalazju zakazan je za sutra u 12.30 časova.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice. 

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragutin

11.07.2017 08:25

Koliko ima samo Srpskih kosturnica i jama na području BiH još iz 1941-ve,pa Srpskih stradanja i iz ovog rata od 1992-1995 ,koje savet bezbednosti UN nikad nije pomenuo da postoje uopšte,a nijedna hrvatska ni muslimanska delegacija i njihovi intelektualci ih nikad nisu obišli niti su njihove televizije ikad o tome izvestile...Samo pominju svoje žrtve,a nikad neće da kažu da su oni ti iz SDA i izazvali rat i stradanja na obe strane po nagovoru SAD.Kao što su njihovi preci 1941-ve po nagovoru trećeg rajha izvršili genocid u BiH i Jasenovcu i ostalim mestima nad Srpskim narodom... Pozvao bih sve muslimanske intelektualce i obične ljude da iznesu komplet istinu,a ne samo ono što njima treba da koriste da bi sa tim svojim žrtvama ukinuli RS-u!Ne žale muslimani svoje baš toliko kolko pred kamerama da se vidi,nego im je cilj da prikažu sebe kao žrtvu u ratu i da na taj način putem genocida ukinu RS-u na osnovu te svoje žrtve...Koja je svrha i koliko godina će još muslimani ukopavati svoje mrtve i to samo na taj dan?Zašto ne ukopate sve svoje odjednom nego prolongirate,samo da bi ste kod vaših živih izazivali mržnju prema Srbima,to je glavni cilj ukopavanja u Srebrenici...Koliko Srba je stradalo u celom 20-tom veku u svim ratovima pa pola i više ovozemaljskog sveta i ne zna za to?Onda bi mi te sve svoje trebali da ukopavamo još narednih hiljadu godina,kad bi se rukovodili vašom logikom...

ODGOVORITE
Name

pravda

11.07.2017 13:18

kad jednog amerikanca istuku u grckoj . cijeli pravni sistem amerike se digne na noge . dok kod srba vlada letargija za pravdom, samo se parastosi vode i neki nacionalizam istice na tim skupovima. koriste se za politicke promocije i poslije se zrtve ponovo zaborave.

ODGOVORITE
Name

Ne postoje

11.07.2017 16:02

Ovi ljudi ne postoje za medjunarodnu zajednicu.Za nas postoje.Samo da se zna.I ubijeni su prije Srebrenice.Samo da se zna.

ODGOVORITE
Name

kiki

11.07.2017 16:17

Gledam komentare. Strasno je da se sa ovim zrtvama zeli nesto u njihovim komentarima oprati. Nema te vode.

ODGOVORITE
Name

Горан

11.07.2017 16:49

Нема се не шта да опере, Крвати и муслимани су толико зла нанели Србима у задњих 100 година да је то на граници безумља.