Могерини очекује повећање акциза

Босна и Херцеговина је постигла велики напредак на свом европском путу од првог састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између БиХ и Европске уније (ЕУ) у септембру 2015. године - заједнички је закључак високе представнице ЕУ за заједничку и безбједносну политику Федерике Могерини и предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића.

Босна и Херцеговина 10.07.2017 | 11:58
Могерини очекује повећање акциза
''Договорено је да се овај напредак мора наставити'', истакла је Могерини на прес-конференцији након данашњег састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ одржаног у Бриселу.

Она је рекла да БиХ ради на припреми одговора на Упитник Европске комисије, али да се све своди на реформу привреде и јавне управе. Сложили су се да се процес мора наставити јер то грађани БиХ желе.

Како каже, оцијенили су и колико је далеко БиХ напредовала у процесу провођења реформи, истичући да ће БиХ усвојити сет закона о повећању акциза.

Она додаје да је потребно радити на структурним реформама и непристрасном правосуђу. 

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић је рекао да је састанак одржан у изузетно конструктивној атмосфери. Између осталог, говорило се и о борби против свих облика криминала и екстремизма.

Он је захвалио Могерини због иницијативе крајем 2014. године која је отворила, како је навео, нову европску енергију БиХ.

"Европска будућност БиХ је потпуно извјесна. На том европском путу имамо честе опструкције оних који нису довољно посвећни ЕУ интеграцијама или су посвећени само декларативно. Суочени смо са проблемима, али их уз помоћ ЕУ представника рјешавамо проблеме. Сасвим сигурно ћемо из дана у дан бити ближи ЕУ. то је наш најважнији спољнополитички циљ", навео је Звиздић.



Заједно са Звиздићем у бх. делегацији били су министар иностраних послова Игор Црнадак, министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, директор Дирекције за европске интеграције Един Дилберовић, те замјеник министра финансија и трезора БиХ Мирсад Жуга.

Извор: Агенције

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

дјода

10.07.2017 10:09

НЕЗНАМ КОМЕ ЛАЖУ , САМИ СЕБИ ИЛИ НАМА У БиХ - ЈА ВИДИМ САМО НАЗАДОВАЊЕ НА СВИМ ПОЉИМА ОСИМ У КРИМИНАЛУ ГДЈЕ ЈЕ ОСТВАРЕН ВЕЛИКИ НАПРЕДАК ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јукиц Мијо

10.07.2017 10:19

Не могу схватит звиждука да може да толико лазе

Name

Маске

10.07.2017 10:53

Лијепо је видјети како маске падају. ЕУ показује и на овом примјеру да је корпоративна творевина која служи за извлачење профита из људског рада, из људске патње, из људске крви. Зато се приликом уласка у ЕУ морају укинути царине - једино средство којим се може заштитити домаћа производња. Али, пошто није довољно само угушити конкуренцију (а то су потенцијално домаће фирме које уништавају окупациони намјесници) помоћу непостојећих царина, онда је потребно буџете разних територија ставити у дужничко робство. За то им требају акцизе јер су сигуран извор новца у буџет - поготово ове на гориво. А ко има сигуран прилив од акциза, може још више да се задужи. Кад буде требало више да нас се задужи, опет ће корпоративни адвокати (нека слиједећа Могерини) да од нас "очекују" повећање акциза. Пази ово: "Очекују"! Обзиром како се реторика корпоративних адвоката заоштрава, ускоро ће употријебити ријеч "захтијевају", па онда "наређују". Није ни чудо што, како унутар ЕУ тако и међу земљама "кандидатима", незадовољство са њом самом расте.

Name

прц

10.07.2017 11:09

ДЕРЕТЕ КОЗУ НАРОДУ - МИЛОРАД ХОЦЕ ВИСЕ ПОРЕЗА ; ОВИ ХОЦЕ АКЦИЗЕ - ДОКЛЕ ---НАРОД ДА ТРПИ ---

Name

Утопија

10.07.2017 10:16

Онога момента када БИХ буде примљена у Е.У.,то це знацити само једно, да Е.У. у ствари није ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

10.07.2017 14:04

Ецономиц Хит Ман уживо.

Name

Дусан

10.07.2017 10:28

Ста Могерини брига за акцизе.Какве су то лази !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

10.07.2017 11:00

Ниста од акциза не види се рјесење ни из близа. То да заустави је кадра Александра...

Name

Зоол

10.07.2017 11:06

Нема она појма о акцизама него јос се ови наши разбалавили како не могу да их усвоје и да су банкрот а банкрот повлачи социјалне немире.Зато она то помиње.

Name

истина

10.07.2017 11:28

Све је лаз и обмана,боли ЕУ она ствар за нас овде и Србе,Муслимане и Хрвате! Ми морамо схватит да препустени сами себи и да нас уз помоц домацих издајника на власти ЕУ пљацка и системски унистава под изговором неког бољитка и напредовања.Ми смо богат народ са природним ресурсима и моземо да зивимо ко лордови али то не одговара ЕУ.Као је могуце да људи са ових простора оду на запад и сви се снадју само у насој земљи смо нерадници и сиротиња? Лако је сабрати такву ситуацију,ПОЛИТИЦАРИ+НАЦИОНАЛНЕ ТЕНЗИЈЕ=БИЈЕДА све уз помоц ЕУ и лицне користи политицара и њима блиских људи на стету цитавих народа на овом простору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Био

10.07.2017 11:28

Ту је био и Црнадак па када дође нека каже да ли је тражила повећање акциза?Нисам баш сигуран да је то тражила

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФРАНЦУЗ

10.07.2017 11:49

Кад буде све поскупило а вец је прескупо спрам плата .. Вецина народа це побјец у ЕУ и ето им јефтине радне снаге са заврсеним занатима и сколама .. Ми из дијаспоре нецемо долазит или мање због скупоце на крају цемо остало продат богатим арапима ил кинезима и ето тхе енд брига на балкану ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

10.07.2017 11:52

Какве акцизе који су ово лесинари а многи су остали код куце нису имали прилику дасе сликају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

10.07.2017 11:53

Немогу сватит док је Додика да мозе иста да фунционисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејла

10.07.2017 12:02

А Бакир све пропусте Додика поправља? Нецемо акцизе и готово! За ста це нам?

Name

Судија

10.07.2017 12:01

Овај Звиздић само паламуди о акцизама , а и врабцу је јасно да од тога нема ништа до наредних изборам , а можда ни тада.Чуј акцизе, повећати пдв , нико не спомиње да неспособне партиске кадрове треба посмјењивати , а оне огрезле у корупцији и криминалу треба смјестити у КПЗ-е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

10.07.2017 12:06

Ма хебат вас. Нисте ви добро у главу~

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сс

10.07.2017 12:06

Да градјан БИХ зеле реформе, али не у виду нових намета повецавањем акциза. Тај новац би свакако отисао у дзепове политицара. А дотицна господја нека иде тамо одаке је доала и нека тамо трази повецање акциза, да и нека поведе ову насу политицку багру.

ОДГОВОРИТЕ