За повратнике у ФБиХ 4,2 милиона

Према подацима из Владе Републике Српске, у протеклих неколико година за збрињавање српских повратника на простору Федерације БиХ издвојено је 4,2 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 10.07.2017 | 09:42
За повратнике у ФБиХ 4,2 милиона
Из ових средства реализован је велики број пројеката, почевши од изградње стамбених јединица, помоћи појединцима за покретање и развој пројеката одрживог повратка, а финансиран је и већи број инстраструктурних пројеката, грађени су путеви и пружана је помоћ српским православним црквеним општинама које дјелују на простору ФБиХ за обнову вјерских објеката.

Циљ Владе Републике Српске је да се кроз реализацију пројеката створе колико толико нормални услови за повратак у РС, кажу у Министарству за избјегла и расељена лица РС.

“Министарство за избјеглице и расељена лица РС настоји средства распоредити тако да на најбољи начин одговоре на многобројне захтјеве и да испуне потребе најугроженијих лица, а имајући у виду тежак положај и потребе српских повратника у ФБиХ посљедњих година смо повећавали удио буџетских средстава која се издвајају за ове намјене. Захваљујући Пројекту реконструкције стамбених јединица САФ и Регионалном упрограм стамбеног збрињавања је укључено 538 породица”, наводе у министарству.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске за реализацију Пројекта САФ је средства обезбиједило кредитним задужењем код Саудијског развојног фонда, а обавезу враћања овог кредита за повратак Срба у ФБиХ преузела је Влада РС.

Захваљујући овом пројекту биће изграђене 263 стамбене јединице за Србе у ФБиХ, а због великог значаја овог пројекта за повратак Срба у ФБиХ, Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске улаже велике напоре како би се овај пројекат што прије успјешно имплементирао.

Највећи број стамбених јединица у оквиру Пројекта САФ за Србе у ФБиХ бит ће изграђен у Дрвару - 20 стамбених јединица, у Грахову 28, Петровцу 13, Гламочу 22 и Мостару 20.

Поред тога, за српске повратнике у Федерацији БиХ биће изграђено 275 стамбених јединица у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања, а највећи број кућа радиће се у Дрвару - 30 кућа, Грахову 50, Гламочу 47, Санском Мосту 23 и Мостару 38.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Брзи

11.07.2017 08:56

Куцу обновите, а он одма писе таблу: Куца на продаји;

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Брзи

11.07.2017 14:54

Није проблем ста це ко радири са својом куцом , него твоја необавјестеност да је то обавеза, али такође да се овдевдобар дио новца препере док дође до оних којима је потребан.