Анализа: Лига шампиона - сад или никад!

Да ли је славни клуб с оваквим тимом спреман да се после 55 година врати у елиту?

Фудбал 11.07.2017 | 23:00
Анализа: Лига шампиона - сад или никад!
Дошло је време, куцнуо је час! Сад или никад! Евертон се тако појачава овог лета да више нема ни најмање дилеме да је Роналд Куман добио јасне инструкције од управе великана са Гудисона: Хоћему Лигу шампиона! 

Потписивањем легендарног Вејна Рунија Карамеле можда нису добили највеће појачање, али свакако јесу најзвучније - човека који је поникао у Ливерпулу и који је враћајући се кући најавио борбу за трофеје.

"Нисам се вратио само зато што је реч о клубу за који навијам, клубу у коме сам одрастао,  него сам се вратио зато што осећам да Евертон напредује и може да буде успешан. Желим да будем део тог пројекта. На мојим леђима биће притисак, али спреман сам за њега. Верујем да могу да унапредим овај клуб, али и да ја будем успешњи на терену него досад. На нама играчима је да добрим партијама помогнемо клубу да буде успешан, да осваја трофеје“, поручио је Руни и зграбио своју "десетку".

Легенда Манчестер Јунајтеда је пето звучно појачање Евертона овог лета. После голмана Пикфорда (28.500.000), Класена из Ајакса (27.000.000), Мајкла Кина (28.500.000) и Сандра Рамиреза (6.000.000). 

Али то није све. Већина енглеских медија наводи да ће у наредна 72 сата бити обављени и лекарски прегледи Гилфија Сигурдсона, па ако све буде у реду, он ће постати шеста и рекордна Куманова куповина - 36.000.000 евра. 

С довођењем сјајног Исланђанина тим из Ливерпула би полако почео да се повлачи са пијаце. Оливије Жиру остаје као мета, али ако и не буде релизован, неће бити страшно, јер Евертон на позицији шпица може да рачуна на Рунија, Нијасеа, Сандра Рамиреза... 

Не рачунајући француског голгетера из Арсенала, а са Сигурдсоном, Куман би се зауставио на цифри од 134.000.000 евра када је летошњи трошак у питању. 

Да ли је то у лиги као што је Премијершип довољно за напад на Лигу шампиона?

(Знате ли колико овај клуб није осетио чари тог елитног такмичења? Биће 55 година наредног лета! Последњи пут Карамеле су играле Куп шампиона 1963. и испале у првом колу од Интера. После тога шампиони су били још два пута, али у оба наврата док су Енглезима важиле санкције за еврокупове, крајем осамдесетих Не рачунамо оне квалификације против Виљареала 2005)

Ми смо гледали да екипу скројимо по звучности, те Куман највероватније неће овако посложити стартних 11, али из приложеног можете да видити да Карамеле - уколико заврше и Жируа - неће имати само моћан први тим, већ и врло потентну клупу. 

Идрису Геја, рецимо, аналитичари виде као једног од носилаца игре наредне године, а најталентованији момак из Евертонове академије Том Дејвис сигурно ће добити одређену минутажу. Напомињемо и да су Џагиелка на десном, односно Геловеј на левом беку само силом прилика ту, како би попунили број. Те позиције, као алтернативе, покриваће неки млађи фудбалери.

Поменимо на крају и Роса Барклија. Њега смо ставили као замену за Рунија, јер га сигурно чека клупа уколико се не предомисли и потпише нови уговор. Ко зна, можда га последња појачања и веће амбиције натерају да остане...

Вирџил ван Дајк? Јесте, помињао се данас, баш као и цифра од 60.000.000, колико је наводно Евертон спреман да исплати Саутемптону, али чини се да су то само влажни снови Роналда Кумана. 

Па, колико може овакав Евертон?

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар