Analiza: Liga šampiona - sad ili nikad!

Da li je slavni klub s ovakvim timom spreman da se posle 55 godina vrati u elitu?

Fudbal 11.07.2017 | 23:00
Analiza: Liga šampiona - sad ili nikad!
Došlo je vreme, kucnuo je čas! Sad ili nikad! Everton se tako pojačava ovog leta da više nema ni najmanje dileme da je Ronald Kuman dobio jasne instrukcije od uprave velikana sa Gudisona: Hoćemu Ligu šampiona! 

Potpisivanjem legendarnog Vejna Runija Karamele možda nisu dobili najveće pojačanje, ali svakako jesu najzvučnije - čoveka koji je ponikao u Liverpulu i koji je vraćajući se kući najavio borbu za trofeje.

"Nisam se vratio samo zato što je reč o klubu za koji navijam, klubu u kome sam odrastao,  nego sam se vratio zato što osećam da Everton napreduje i može da bude uspešan. Želim da budem deo tog projekta. Na mojim leđima biće pritisak, ali spreman sam za njega. Verujem da mogu da unapredim ovaj klub, ali i da ja budem uspešnji na terenu nego dosad. Na nama igračima je da dobrim partijama pomognemo klubu da bude uspešan, da osvaja trofeje“, poručio je Runi i zgrabio svoju "desetku".

Legenda Mančester Junajteda je peto zvučno pojačanje Evertona ovog leta. Posle golmana Pikforda (28.500.000), Klasena iz Ajaksa (27.000.000), Majkla Kina (28.500.000) i Sandra Ramireza (6.000.000). 

Ali to nije sve. Većina engleskih medija navodi da će u naredna 72 sata biti obavljeni i lekarski pregledi Gilfija Sigurdsona, pa ako sve bude u redu, on će postati šesta i rekordna Kumanova kupovina - 36.000.000 evra. 

S dovođenjem sjajnog Islanđanina tim iz Liverpula bi polako počeo da se povlači sa pijace. Olivije Žiru ostaje kao meta, ali ako i ne bude relizovan, neće biti strašno, jer Everton na poziciji špica može da računa na Runija, Nijasea, Sandra Ramireza... 

Ne računajući francuskog golgetera iz Arsenala, a sa Sigurdsonom, Kuman bi se zaustavio na cifri od 134.000.000 evra kada je letošnji trošak u pitanju. 

Da li je to u ligi kao što je Premijeršip dovoljno za napad na Ligu šampiona?

(Znate li koliko ovaj klub nije osetio čari tog elitnog takmičenja? Biće 55 godina narednog leta! Poslednji put Karamele su igrale Kup šampiona 1963. i ispale u prvom kolu od Intera. Posle toga šampioni su bili još dva puta, ali u oba navrata dok su Englezima važile sankcije za evrokupove, krajem osamdesetih Ne računamo one kvalifikacije protiv Viljareala 2005)

Mi smo gledali da ekipu skrojimo po zvučnosti, te Kuman najverovatnije neće ovako posložiti startnih 11, ali iz priloženog možete da viditi da Karamele - ukoliko završe i Žirua - neće imati samo moćan prvi tim, već i vrlo potentnu klupu. 

Idrisu Geja, recimo, analitičari vide kao jednog od nosilaca igre naredne godine, a najtalentovaniji momak iz Evertonove akademije Tom Dejvis sigurno će dobiti određenu minutažu. Napominjemo i da su Džagielka na desnom, odnosno Gelovej na levom beku samo silom prilika tu, kako bi popunili broj. Te pozicije, kao alternative, pokrivaće neki mlađi fudbaleri.

Pomenimo na kraju i Rosa Barklija. Njega smo stavili kao zamenu za Runija, jer ga sigurno čeka klupa ukoliko se ne predomisli i potpiše novi ugovor. Ko zna, možda ga poslednja pojačanja i veće ambicije nateraju da ostane...

Virdžil van Dajk? Jeste, pominjao se danas, baš kao i cifra od 60.000.000, koliko je navodno Everton spreman da isplati Sautemptonu, ali čini se da su to samo vlažni snovi Ronalda Kumana. 

Pa, koliko može ovakav Everton?

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar