Врло опасно УВ зрачење и клима

Због тропских температура у Србији је за понедељак на снази црвени метеоаларм, а упозорено је и на изузетно висок ниво УВ зрачења.

Свијет 09.07.2017 | 17:10
Врло опасно УВ зрачење и клима
На сунце се без не заштите не излази. Савет лекара већина зна али основна правила не поштују сви. По цену сопственог здравља.

Вредност УВ индекса у Србији данима не прелази из црвеног што значи да је врло висока. А директно излагање сунцу током најтоплијег дела дана може да остави озбиље последице, нарочито код деце. Зато се препоручују дуги рукави, шешири, наочаре и заштитне креме.

"УВ зрачење је јако штетно поготово када је УВ индекс већи од 5. Он представља онда посебан аларм за наше грађане и посебно треба да обрате пажњу приликом изласка између 10 и 17х. Знамо да, нажалост, инциденца карцинома коже, како меланома тако и немеланомског карцинома коже, у Србији бележи драстичан пораст. свакако свако прегоревање носи са собом ризик ка развоју карцинома коже а најбоље превенирање јесте превенција односно избегавање фотоекспозиције, коришћење правилне заштите како физичке тако и у виду крема", саветује дерматолог, Даница Тиодовић.

Крагујевац, подне, центар града скоро је празан. Место се тражи у хладновини или поред воде. Лекари упозоравају да поред велике врућине опасна вреба и у наглом расхлађивању.

"Клима уређаји у колима и стамбеним јединицама не смеју да праве већу разлику од 5 до 10 степени. Зашто? Човечији организам јесте скоро савршен међутим није савршен и способност тренутне адаптације на тако нагле промене. То може да критично угрози здравље, од најлакшег облика синкопе, колапса, значи губитка свести до смртног исхода", наглашава лекар др Драган Милојевић.

Рахлађено пиће можда прија али не решава проблем. Лекари препоручују да се жеђ гаси водом, а врућина топлим или млаким напитком.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар