Vrlo opasno UV zračenje i klima

Zbog tropskih temperatura u Srbiji je za ponedeljak na snazi crveni meteoalarm, a upozoreno je i na izuzetno visok nivo UV zračenja.

Svijet 09.07.2017 | 17:10
Vrlo opasno UV zračenje i klima
Na sunce se bez ne zaštite ne izlazi. Savet lekara većina zna ali osnovna pravila ne poštuju svi. Po cenu sopstvenog zdravlja.

Vrednost UV indeksa u Srbiji danima ne prelazi iz crvenog što znači da je vrlo visoka. A direktno izlaganje suncu tokom najtoplijeg dela dana može da ostavi ozbilje posledice, naročito kod dece. Zato se preporučuju dugi rukavi, šeširi, naočare i zaštitne kreme.

"UV zračenje je jako štetno pogotovo kada je UV indeks veći od 5. On predstavlja onda poseban alarm za naše građane i posebno treba da obrate pažnju prilikom izlaska između 10 i 17h. Znamo da, nažalost, incidenca karcinoma kože, kako melanoma tako i nemelanomskog karcinoma kože, u Srbiji beleži drastičan porast. svakako svako pregorevanje nosi sa sobom rizik ka razvoju karcinoma kože a najbolje preveniranje jeste prevencija odnosno izbegavanje fotoekspozicije, korišćenje pravilne zaštite kako fizičke tako i u vidu krema", savetuje dermatolog, Danica Tiodović.

Kragujevac, podne, centar grada skoro je prazan. Mesto se traži u hladnovini ili pored vode. Lekari upozoravaju da pored velike vrućine opasna vreba i u naglom rashlađivanju.

"Klima uređaji u kolima i stambenim jedinicama ne smeju da prave veću razliku od 5 do 10 stepeni. Zašto? Čovečiji organizam jeste skoro savršen međutim nije savršen i sposobnost trenutne adaptacije na tako nagle promene. To može da kritično ugrozi zdravlje, od najlakšeg oblika sinkope, kolapsa, znači gubitka svesti do smrtnog ishoda", naglašava lekar dr Dragan Milojević.

Rahlađeno piće možda prija ali ne rešava problem. Lekari preporučuju da se žeđ gasi vodom, a vrućina toplim ili mlakim napitkom.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar