Прича: Шампионски круг, 13 година дуг...

У Јунајтед је стигао као тинејџер, а одлази као капитен и најбољи стрелац у славној историји клуба.

Фудбал 11.07.2017 | 00:00
Прича: Шампионски круг, 13 година дуг...
Евертон - Манчестер јунајтед - Евертон.

После 13 година боравка на Олд Трафорду, Вејн Руни (31) од недеље је званично на Гудисон парку. Поново!

Један од најбољих енглеских фудбалера своје генерације, вратио се у Евертон после 559 одиграних утакмица за Манчестер јунајтед, у којем је прешао успон од вансеријског талента до једног од најбољих фудбалера Европе.

Момак рођен у Ливерпулу 1985. године освојио је у дресу Јунајтеда пет титула Премијер лиге, Лигу шампиона, Лигу Европе, ФИФА Светско првенство за клубове, ФА Куп и три Лига купа. За собом је, осим трофеја у свечаној сали, оставио и рекорде, јер Манчестер напушта као најбољи стрелац у историји клуба (253 гола) и играч који је постигао највише голова у Премијер лиги наступајући за један тим (183).

У Јунајтед је стигао у лето 2004, са непуних 19 година, за 25,6 милиона фунти. Био је то најскупље плаћени трансфер за играча који није напунио 20, а највећи конкурент "ђаволима" у борби за његов потпис био је Њукасл.

"Многи су подизали обрве", одговорио је сликовито Алекс Фергусон на питање како је управа клуба реаговала на његов захтев да се тинејџер плати толико новца.

Као и у много случајева, "стари вук" је и тада био у праву, што су показале и титуле, историјски успеси и Рунијев улазак у легенду.

"Било је заиста дивно гледати Рунијеве игре из недеље у недељу од када је дошао на Олд Трафорд. Он је истински великан и са правом је најбољи стрелац и у историји овог клуба и у историји енглеске репрезентације", рекао је недавно чувени Боби Чарлтон.

Ево шта су у изјави за клупски сајт рекли његови дојучерашњи сарадници, менаџер Жозе Мурињо и извршни потпредседник клуба Ед Вудворд.

"Није тајна да сам дуго био Вејнов обожавалац. Био је модел професионалца током целог боравка у клубу и остаће уписан у историјске књиге за многе године које долазе", рекао је Португалац.

Иако о њему говори бираним речима, Мурињо је прошле сезоне често селио Рунија на клупу и учинио га резервом док је сезона одмицала. На растанку је говорио и о томе.

"Никад није лако да гледате како велики играч игра мање него што би хтео и нисам могао да му станем на путу када ме је питао да оде у Евертон. Његово искуство, фокус и одлучност ће нам недостајати и желим му све најбоље у будућности", изјавио је менаџер "ђавола".

Вудворд, први оперативац клуба, рекао је да је Руни био фантастичан радник од првог дана.

"Ко може да заборави његов деби хет триком против Фенербахчеа, спектакуларни гол маказицама против Манчестер ситија и безбројне наступе којима је решавао утакмице и доносио победе. Ипак, после много разговора, клуб је одлучио да прихвати његов захтев да се придружи клубу свог детињства", рекао је Вудворд.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар