Priča: Šampionski krug, 13 godina dug...

U Junajted je stigao kao tinejdžer, a odlazi kao kapiten i najbolji strelac u slavnoj istoriji kluba.

Fudbal 11.07.2017 | 00:00
Priča: Šampionski krug, 13 godina dug...
Everton - Mančester junajted - Everton.

Posle 13 godina boravka na Old Trafordu, Vejn Runi (31) od nedelje je zvanično na Gudison parku. Ponovo!

Jedan od najboljih engleskih fudbalera svoje generacije, vratio se u Everton posle 559 odigranih utakmica za Mančester junajted, u kojem je prešao uspon od vanserijskog talenta do jednog od najboljih fudbalera Evrope.

Momak rođen u Liverpulu 1985. godine osvojio je u dresu Junajteda pet titula Premijer lige, Ligu šampiona, Ligu Evrope, FIFA Svetsko prvenstvo za klubove, FA Kup i tri Liga kupa. Za sobom je, osim trofeja u svečanoj sali, ostavio i rekorde, jer Mančester napušta kao najbolji strelac u istoriji kluba (253 gola) i igrač koji je postigao najviše golova u Premijer ligi nastupajući za jedan tim (183).

U Junajted je stigao u leto 2004, sa nepunih 19 godina, za 25,6 miliona funti. Bio je to najskuplje plaćeni transfer za igrača koji nije napunio 20, a najveći konkurent "đavolima" u borbi za njegov potpis bio je Njukasl.

"Mnogi su podizali obrve", odgovorio je slikovito Aleks Ferguson na pitanje kako je uprava kluba reagovala na njegov zahtev da se tinejdžer plati toliko novca.

Kao i u mnogo slučajeva, "stari vuk" je i tada bio u pravu, što su pokazale i titule, istorijski uspesi i Runijev ulazak u legendu.

"Bilo je zaista divno gledati Runijeve igre iz nedelje u nedelju od kada je došao na Old Traford. On je istinski velikan i sa pravom je najbolji strelac i u istoriji ovog kluba i u istoriji engleske reprezentacije", rekao je nedavno čuveni Bobi Čarlton.

Evo šta su u izjavi za klupski sajt rekli njegovi dojučerašnji saradnici, menadžer Žoze Murinjo i izvršni potpredsednik kluba Ed Vudvord.

"Nije tajna da sam dugo bio Vejnov obožavalac. Bio je model profesionalca tokom celog boravka u klubu i ostaće upisan u istorijske knjige za mnoge godine koje dolaze", rekao je Portugalac.

Iako o njemu govori biranim rečima, Murinjo je prošle sezone često selio Runija na klupu i učinio ga rezervom dok je sezona odmicala. Na rastanku je govorio i o tome.

"Nikad nije lako da gledate kako veliki igrač igra manje nego što bi hteo i nisam mogao da mu stanem na putu kada me je pitao da ode u Everton. Njegovo iskustvo, fokus i odlučnost će nam nedostajati i želim mu sve najbolje u budućnosti", izjavio je menadžer "đavola".

Vudvord, prvi operativac kluba, rekao je da je Runi bio fantastičan radnik od prvog dana.

"Ko može da zaboravi njegov debi het trikom protiv Fenerbahčea, spektakularni gol makazicama protiv Mančester sitija i bezbrojne nastupe kojima je rešavao utakmice i donosio pobede. Ipak, posle mnogo razgovora, klub je odlučio da prihvati njegov zahtev da se pridruži klubu svog detinjstva", rekao je Vudvord.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar