Вејн Руни се вратио кући!

Евертон и Јунајтед потврдили да је легенда енглеског фудбала стигла назад на Гудисон! "Чим сам чуо да ме хоће, послао сам агента да разговара", каже доскорашњи капитен "ђавола".  Ваза: Дошао сам да освајамо трофеје! Сад је тај тренутак! Плави део Ливерпула је на ногама, одбегли син се коначно вратио.

Фудбал 09.07.2017 | 19:45
Вејн Руни се вратио кући!
Вејн Руни је "обрнуо игрицу" и званично се вратио на место са којег је и почео да прави феноменалну каријеру.

Дугогодушњи лидер Манчестер јунајтеда, освајач Лиге шампиона и петоструки првак Премијер лиге, дефинитивно је напустио Манчестер јунајтед и потписао уговор са матичним клубом, Евертоном.

Оба клуба потврдила су у исто време да је трансфер реализован, а "карамеле" су саопштиле да је Руни (31) потписао двогодишњи уговор.

Тим чином окончан је повратак једног од најбољих енглеских фудбалера новије историје у матични клуб, у који је стигао још 1996. године и напустио га у лето 2004, са 18 и по година.

После 13 сезона, 559 одиграних утакмица и 253 гола у дресу "ђавола", капитен клуба са Олд Трафорда растао се са саиграчима и придружио екипи Роналда Кумана. Холанђанин не крије одушевљење овим појачањем.

"Вејн ми је показао амбицију која нам је потребна, као и победнички менталитет. Он зна да осваја титуле и искрено сам срећан што се вратио кући. Он обожава Евертон и 'очајнички' је хтео да дође назад. Има тек 31 годину и немам ниједну сумњу у његове квалитете. Фантастично је што је овде", рекао је Куман.

На клупском сајту Евертона Руни је представљен као шесто појачање у овом прелазном року, после голмана Џордана Пикфорда, дефанзивца Мајкла Кина, везисте Кавија Класена и нападача Сандра Рамиреза и Хенрија Онијекуруа.

"Освајање титуле са Евертоном био би врхунац. Заиста осећам да се клуб креће у правом смеру и да доводи играче правог квалитета. Желим да будем део свега овога и надам се да ћу бити члан успешног тима", прво је што је рекао Руни.

На питање како се осећа због повратка, речи су му очигледно саме навирале.

"Сјајан је осећај бити поново овде. Узбуђен сам и не могу да дочекам да сретнем момке, да дођем у тренинг центар и изађем на терен да заиграм. Одушевљен сам и не могу да дочекам да почнемо... Прва утакмица биће веома емотивна и радујем јој се", рекао је Руни.

"Не враћам се само због клуба за који навијам и због тима у којем сам одрастао. Враћам се јер осећам да клуб може да крене напред и да буде успешан. Желим да учествујем у томе. Постојаће притисак и очекиваће се од мене да играм добро, али спреман сам да кренем".

Подсетимо да је Руни својевремено био други најмлађи играч у историји Евертона, јер је дебитовао са 16 година и девет месеци. Било је то у августу 2002, у утакмици против Тотенхема.

Иако је претходних месеци било наговештаја да би могао да се пресели у САД или у Кину, играч са највише наступа за репрезентацију Енглеске још једном је нагласио:

"Говорио сам и претходних година, да ако напустим Јунајтед могу да играм само за Евертон. Не бих играо ни за један други клуб у Премијер лиги. Остао сам доследан томе и заиста сам то и мислио. Нисам хтео да играм за други клуб у земљи осим за Евертон. Када сам сазнао да су у Евертону заинтересовани за мене и да желе да пређем код њих, обавестио сам свог агента и рекао му 'Иди, разговарајте, учини да се то деси. Тамо хоћу да идем", објаснио је Руни, нови-стари лидер "карамела".

То је то. Опет на Гудисон парку.

После 13 година.

Кад је одлазио изазвао је гнев навијача Евертона, бар оног тврдог језгра, па га је приликом прве посете на чувени стадион уместо дотадашње поруке „Онце а блуе“ (заувек плав) сачекао транспарент „Онце а блуе, ноw а ред, ин оур хартс, yоу аре деад“ (једном плав, а сад црвен, у нашим срцима заувек си мртав).

Али...

Како живот пише сценарије какве ни Виљем Шекспир, ни Семјуел Бекет, нису могли да смисле, тако се Вејн Руни опет обрео тамо где су га волели. И где ће га опет заволети, јер им се вратио. А навијачи Евертона знају да праштају. Поготово после емотивне поруке 31-годишњег нападача пристиглог из Манчестер јунајтеда.

„Рекао сам пре неколико година да само Евертон долази у обзир ако будем одлазио из Манчестера. Не бих играо ни за један други премијерлигашки клуб осим овог. Стварно сам мислио тако и остао сам при том ставу. Нисам желео да одем у неки дурги енглески клуб. Оног тренутка кад сам сазнао да ме Евертон хоће, ставио сам до знања свом агенту: „иди, преговарај, реализуј, тамо желим да идем“, прецизирао је Ваза у првом јавном обраћању после потписивања двогодишпњег уговора.

Стигао је бесплатно. Као део кусура у трансферу Ромела Лукакуа. Његова вредност процењена је на 15.000.000 евра, али је заправо она само додата на обећтење које ће Карамеле проследити на Олд Трафорд.

„Сјајан је осећај вратити се у Евертон. Узбуђен сам. Једва чекам да упознам саиграче, да опет крочим на тај терен, да заиграм.  Одушевљен сам, јер клуб напредује. Евертон би требало да осваја трофеје и правимо крупне кораке како бисмо били конкурентни на том пољу“.

Званичан деби заказан је 12. августа, у првом колу нове сезоне, кад на Гудисон стиже Сотук.

„Прва утакмица пробудиће емоције у мени. Једва чекам. Нисам се вратио сам зато што је реч о клубу за који навијам, клубу у коме сам одрастао,  него сам се вратио зато што осећам да Евертон напредује и може да буде успешан. Желим да будем део тог пројекта. На мојим леђима биће притисак, али сам спреман за њега. Верујем да могу да унапредим овај клуб, али и да ја будем успешњи на терену него досад. На нама играчима је да добрим партијама помогнемо клубу да буде успешан, да осваја трофеје“.

Капитен енглеске репрезентације званично је пето појачање Карамела овог лета. Пре њега стигли су голман Џордан Пикфорд, штопер Мајкл Кин, везиста Деви Класен, нападачСандро Рамирез, Хенри Оњекуру је купљен, па позајмљен Андерлехту, а пред потписом је пејмејкер Свонсија, Гилфи Сигурдсон.

Јасно је: Роналд Куман напада Лигу шампиона.

„Куман је имао снажан утицај на моју одлуку. Кад је постало јасно да ћу напустити Олд Трафорд, Куман је разговарао са мном неколико пута и предочио ми колико ме жели. Видео сам то у његовим очима. То је пресудило. Било је и других опција, али кад сам се уверио да Евертон стварно хоће он је постао једина могућност“, појаснио је Вејн Руни.

Онце а блуе...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар