Vejn Runi se vratio kući!

Everton i Junajted potvrdili da je legenda engleskog fudbala stigla nazad na Gudison! "Čim sam čuo da me hoće, poslao sam agenta da razgovara", kaže doskorašnji kapiten "đavola".  Vaza: Došao sam da osvajamo trofeje! Sad je taj trenutak! Plavi deo Liverpula je na nogama, odbegli sin se konačno vratio.

Fudbal 09.07.2017 | 19:45
Vejn Runi se vratio kući!
Vejn Runi je "obrnuo igricu" i zvanično se vratio na mesto sa kojeg je i počeo da pravi fenomenalnu karijeru.

Dugogodušnji lider Mančester junajteda, osvajač Lige šampiona i petostruki prvak Premijer lige, definitivno je napustio Mančester junajted i potpisao ugovor sa matičnim klubom, Evertonom.

Oba kluba potvrdila su u isto vreme da je transfer realizovan, a "karamele" su saopštile da je Runi (31) potpisao dvogodišnji ugovor.

Tim činom okončan je povratak jednog od najboljih engleskih fudbalera novije istorije u matični klub, u koji je stigao još 1996. godine i napustio ga u leto 2004, sa 18 i po godina.

Posle 13 sezona, 559 odigranih utakmica i 253 gola u dresu "đavola", kapiten kluba sa Old Traforda rastao se sa saigračima i pridružio ekipi Ronalda Kumana. Holanđanin ne krije oduševljenje ovim pojačanjem.

"Vejn mi je pokazao ambiciju koja nam je potrebna, kao i pobednički mentalitet. On zna da osvaja titule i iskreno sam srećan što se vratio kući. On obožava Everton i 'očajnički' je hteo da dođe nazad. Ima tek 31 godinu i nemam nijednu sumnju u njegove kvalitete. Fantastično je što je ovde", rekao je Kuman.

Na klupskom sajtu Evertona Runi je predstavljen kao šesto pojačanje u ovom prelaznom roku, posle golmana Džordana Pikforda, defanzivca Majkla Kina, veziste Kavija Klasena i napadača Sandra Ramireza i Henrija Onijekurua.

"Osvajanje titule sa Evertonom bio bi vrhunac. Zaista osećam da se klub kreće u pravom smeru i da dovodi igrače pravog kvaliteta. Želim da budem deo svega ovoga i nadam se da ću biti član uspešnog tima", prvo je što je rekao Runi.

Na pitanje kako se oseća zbog povratka, reči su mu očigledno same navirale.

"Sjajan je osećaj biti ponovo ovde. Uzbuđen sam i ne mogu da dočekam da sretnem momke, da dođem u trening centar i izađem na teren da zaigram. Oduševljen sam i ne mogu da dočekam da počnemo... Prva utakmica biće veoma emotivna i radujem joj se", rekao je Runi.

"Ne vraćam se samo zbog kluba za koji navijam i zbog tima u kojem sam odrastao. Vraćam se jer osećam da klub može da krene napred i da bude uspešan. Želim da učestvujem u tome. Postojaće pritisak i očekivaće se od mene da igram dobro, ali spreman sam da krenem".

Podsetimo da je Runi svojevremeno bio drugi najmlađi igrač u istoriji Evertona, jer je debitovao sa 16 godina i devet meseci. Bilo je to u avgustu 2002, u utakmici protiv Totenhema.

Iako je prethodnih meseci bilo nagoveštaja da bi mogao da se preseli u SAD ili u Kinu, igrač sa najviše nastupa za reprezentaciju Engleske još jednom je naglasio:

"Govorio sam i prethodnih godina, da ako napustim Junajted mogu da igram samo za Everton. Ne bih igrao ni za jedan drugi klub u Premijer ligi. Ostao sam dosledan tome i zaista sam to i mislio. Nisam hteo da igram za drugi klub u zemlji osim za Everton. Kada sam saznao da su u Evertonu zainteresovani za mene i da žele da pređem kod njih, obavestio sam svog agenta i rekao mu 'Idi, razgovarajte, učini da se to desi. Tamo hoću da idem", objasnio je Runi, novi-stari lider "karamela".

To je to. Opet na Gudison parku.

Posle 13 godina.

Kad je odlazio izazvao je gnev navijača Evertona, bar onog tvrdog jezgra, pa ga je prilikom prve posete na čuveni stadion umesto dotadašnje poruke „Once a blue“ (zauvek plav) sačekao transparent „Once a blue, now a red, in our harts, you are dead“ (jednom plav, a sad crven, u našim srcima zauvek si mrtav).

Ali...

Kako život piše scenarije kakve ni Viljem Šekspir, ni Semjuel Beket, nisu mogli da smisle, tako se Vejn Runi opet obreo tamo gde su ga voleli. I gde će ga opet zavoleti, jer im se vratio. A navijači Evertona znaju da praštaju. Pogotovo posle emotivne poruke 31-godišnjeg napadača pristiglog iz Mančester junajteda.

„Rekao sam pre nekoliko godina da samo Everton dolazi u obzir ako budem odlazio iz Mančestera. Ne bih igrao ni za jedan drugi premijerligaški klub osim ovog. Stvarno sam mislio tako i ostao sam pri tom stavu. Nisam želeo da odem u neki durgi engleski klub. Onog trenutka kad sam saznao da me Everton hoće, stavio sam do znanja svom agentu: „idi, pregovaraj, realizuj, tamo želim da idem“, precizirao je Vaza u prvom javnom obraćanju posle potpisivanja dvogodišpnjeg ugovora.

Stigao je besplatno. Kao deo kusura u transferu Romela Lukakua. Njegova vrednost procenjena je na 15.000.000 evra, ali je zapravo ona samo dodata na obećtenje koje će Karamele proslediti na Old Traford.

„Sjajan je osećaj vratiti se u Everton. Uzbuđen sam. Jedva čekam da upoznam saigrače, da opet kročim na taj teren, da zaigram.  Oduševljen sam, jer klub napreduje. Everton bi trebalo da osvaja trofeje i pravimo krupne korake kako bismo bili konkurentni na tom polju“.

Zvaničan debi zakazan je 12. avgusta, u prvom kolu nove sezone, kad na Gudison stiže Sotuk.

„Prva utakmica probudiće emocije u meni. Jedva čekam. Nisam se vratio sam zato što je reč o klubu za koji navijam, klubu u kome sam odrastao,  nego sam se vratio zato što osećam da Everton napreduje i može da bude uspešan. Želim da budem deo tog projekta. Na mojim leđima biće pritisak, ali sam spreman za njega. Verujem da mogu da unapredim ovaj klub, ali i da ja budem uspešnji na terenu nego dosad. Na nama igračima je da dobrim partijama pomognemo klubu da bude uspešan, da osvaja trofeje“.

Kapiten engleske reprezentacije zvanično je peto pojačanje Karamela ovog leta. Pre njega stigli su golman Džordan Pikford, štoper Majkl Kin, vezista Devi Klasen, napadačSandro Ramirez, Henri Onjekuru je kupljen, pa pozajmljen Anderlehtu, a pred potpisom je pejmejker Svonsija, Gilfi Sigurdson.

Jasno je: Ronald Kuman napada Ligu šampiona.

„Kuman je imao snažan uticaj na moju odluku. Kad je postalo jasno da ću napustiti Old Traford, Kuman je razgovarao sa mnom nekoliko puta i predočio mi koliko me želi. Video sam to u njegovim očima. To je presudilo. Bilo je i drugih opcija, ali kad sam se uverio da Everton stvarno hoće on je postao jedina mogućnost“, pojasnio je Vejn Runi.

Once a blue...

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar