Зашто нам од климе прораде синуси?

Да, клима-уређаји утичу на то да ли ће некоме цурити нос или се запушити, и то из неколико разлога, тврде амерички стручњаци.

Здравље 09.07.2017 | 12:02
Зашто нам од климе прораде синуси?
Под један, улазак у хладнију, суву собу може да покрене цурење носа, исто као што и излазак на хладан зимски дан чини да неки људи не могу без папирних марамица, каже др Џон Охман, шеф алерголошког одељења у Тафт медицинском центру у Бостону.

Изгледа да хладан ваздух изазива рефлекс нервног система у носу који активира жлезде у назалним мембранама да производе слуз. Проблем може да буде посебно изражен код оних са проблемима са алергијама. Промене у температури и влажности требало би, ипак, да изазову само привремено зачепљење, каже др Охман.

Они са алергијама могу да осете зачепљење јер мале честице као што су полен, споре буђи, прашине и гриња, заглављене у филтерима за клима-уређаје, активирају се када се укључи клима-уређај, каже др Марија Гарсија Љорет, алерголог на УЦЛА.

Загађивачи и бактерије не би проузроковали алергијску реакцију сами по себи, каже она, али би могли да изиритирају нос. Излагање спорама буђи може да изазове алергијску реакцију која може да потраје и знатно дуже.

Др Ричард Лебовиц, ринолог у Лангон медицинском центру у Њујорку, нагласио је важност редовног мењања филтера на клими.

"Ако их не одржавате добро, све што удишете филтрира се кроз овај гигантски 'лист' прашине, враћајући прашину у ваздух, што баш није корисно", рекао је др Лебовиц.

б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

11.07.2017 07:28

Не прораде само синуси него и живци јер се редовно нађе у канцеларијама неки климофоб због којег се 5-6 људи куха, јер њему/ њој смета.

ОДГОВОРИТЕ