Да ли се исплати вјежбање за викенд?

Викенд вежбачи дуго су били на удару стручњака јер се веровало да је боље не тренирати уопште него бавити се спортом нередовно. Али, нова студија Мајо клинике показала је предности дизања тегова чак и једном недељно.

Здравље 09.07.2017 | 10:26
Да ли се исплати вјежбање за викенд?
У студији је учествовало 7400 одраслих од којих је након четири године 15 посто развило метаболички синдром. Реч је о групи симптома који повећавају ризик од срчаних болести, укључујући и висок крвни притисак, ниво шећера у крви, триглицериде и холестерол. Након што су искључили друге факторе повезане са метаболичким синдромом, попут пушења, породичне историје, телесног индекса, установили су да испитаници који тренирају једном недељно имају 29 посто мању вероватноћу да развију синдром од оних који уопште нису дизали тегове. Још занимљивије, установљено је да они који су вежбали више нису нужно здравији, довољно је дан или два недељно у теретани или мање од сата дизања тегова.

То значи да ћете сачувати срце и ако идете у теретану само викендом. Али, тада ризикујете повреде мишића и зглобова, па је идеално да тренирате три пута недељно. Најефикаснија је, ипак, комбинација тренинга отпора и аеробних вежби.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар