Da li se isplati vježbanje za vikend?

Vikend vežbači dugo su bili na udaru stručnjaka jer se verovalo da je bolje ne trenirati uopšte nego baviti se sportom neredovno. Ali, nova studija Majo klinike pokazala je prednosti dizanja tegova čak i jednom nedeljno.

Zdravlje 09.07.2017 | 10:26
Da li se isplati vježbanje za vikend?
U studiji je učestvovalo 7400 odraslih od kojih je nakon četiri godine 15 posto razvilo metabolički sindrom. Reč je o grupi simptoma koji povećavaju rizik od srčanih bolesti, uključujući i visok krvni pritisak, nivo šećera u krvi, trigliceride i holesterol. Nakon što su isključili druge faktore povezane sa metaboličkim sindromom, poput pušenja, porodične istorije, telesnog indeksa, ustanovili su da ispitanici koji treniraju jednom nedeljno imaju 29 posto manju verovatnoću da razviju sindrom od onih koji uopšte nisu dizali tegove. Još zanimljivije, ustanovljeno je da oni koji su vežbali više nisu nužno zdraviji, dovoljno je dan ili dva nedeljno u teretani ili manje od sata dizanja tegova.

To znači da ćete sačuvati srce i ako idete u teretanu samo vikendom. Ali, tada rizikujete povrede mišića i zglobova, pa je idealno da trenirate tri puta nedeljno. Najefikasnija je, ipak, kombinacija treninga otpora i aerobnih vežbi.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar