Мишја грозница хара Хрватском

Епидемија мишје грознице у Хрватској траје од марта и готово свакодневно се јављају нови обољели, а први смртни случај забиљежен је у Славонији, пише портал Индеx.

Регион 09.07.2017 | 10:20
Мишја грозница хара Хрватском
Хрватски завод за јавно здравство потврдио је да је прије мјесец дана због компликација узрокованих хеморагијском грозницом с бубрежним синдромом преминуо старији мушкарац из Пожеге.

На Клиници за инфективне болести "Др Фран Михаљевић" кажу да је од почетка епидемије до сада на лијечењу укупно било око двије стотине обољелих. Највећи број обољелих долази с Медведнице, Сљемена, а мањи из околних градова и општина. Мишја грозница је назив болести који се у јавности често користи за хеморагијску грозницу с бубрежним синдромом (ХГБС).

Инкубација болести може трајати и до 40 дана, али се први симптоми најчешће јављају већ након 10 до 14 дана. Први симптоми су повишена температура, главобоља и лоше опште стање. Болесници с блажим симптомима у болници проведу десетак дана.

Болест узрокује директан или посредан додир с глодарима и њиховим излучевинама, а до нешто чешћег оболијевања људи обично долази у годинама велике бројности малих глодара.

Хрватски завод за јавно здравство савјетује да се приликом боравка на отвореном не сједи и не лежи директно на тлу, посебно не на мјестима гдје су уочени глодари или њихови трагови. Током боравка у природи потребно је чувати храну и пиће, као и личне ствари од додира с глодарима и њиховим излучевинама.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Срб

09.07.2017 09:38

Па шта су им сада и мишеви криви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрв

09.07.2017 09:59

Трујемо све од реда.

Name

Кек .

11.07.2017 10:48

То није ниста ,ста их тек цека .

Name

Доц

11.07.2017 16:34

Хара и сјеверозападном Републиком Српском, Костајница, Дубица, Лактаси, Градиска...