Валверде враћа Барселону коренима!

Одабрао је шесторицу из Ла Масије! Карлес Арена, Марк Кукурела, Адријан Ортола, Серђи Паленсија, Марлон Сантос и Витињо - запамтите ова имена.

Фудбал 10.07.2017 | 16:00
Валверде враћа Барселону коренима!
Ернесто Валверде дошао је Барселону са циљем да врати трофеј првака Шпаније, нападне опет Лигу шампиона, али је поред тога као један од главних приоритета поставио реафирмацију младих талената и из чувене школе фудбала Ла Масија.

Наиме, последњих неколико година нема играча из тог погона који су баш заблистали у првом тиму, као што су то својевремено радили рецимо Ћави, Инијеста, Меси, Пике, Бускетс и слични. А Валверде баш у томе види један од стубова Барселоне. Уосталом, у прошлости се то показало као добитна комбинација, а Ла Масија је свакако неизоставан део ДНК не само Барселоне, већ и целе каталонске регије.

И као један од првих корака на том својеврсном путу враћања коренима, Валверде је решио да прикључи шесторицу играча првом тиму Барселоне. То су Карлес Арена, Марлон Сантос, Марк Кукурела, Адријан Ортола, Серђи Паленсија и Витињо. Овај последњи ће се прикључити за неколико дана.

Добро обавештени каталонски дневни лист Спорт наводи да је Карлес Арена момак који је од малих ногу обећавао много. Ради се о везисти који има 19 година, играо је за Б тим Барселоне, а прошле недеље је продужио уговор до 2018. Валвердеова идеја је да он има двојну регистрацију, како је то Барселона радила често и да по потреби током сезоне добија шансу и у првом тиму.

Сличан план Валверде има и за Ортолу, голмана који је прошле године био на позајмици у Алавесу. Он ће током недеље тренирати са првим тимом, а викендима би требало углавном да наступу за Б екипу. Међутим, ако затреба, Валверде би могао да га повуче у први тим.

Доста се очекује и од 19-годишњака Марка Кукуреле, левог бека који је недавно продужио уговор са каталонским гигантом уз откупну клаузулу од 12.000.000 евра, а она би у будућности могла чак да порасте до 40.000.000 европских новчаница! Од поменуте шесторке, можда би пре свега у овом играчу, како сада стоје ствари, Барселона могла да тражи новог пројекта за први тим.

Идемо даље. Ту је и капитен Б тима Барселоне, Серђи Паленсија. Он је десни бек, има 21 годину и уз Кукурелу је најважнији шраф тима. За разлику од претходног тренера БарселонеЛуиса Енрикеа, Валверде озбиљно рачуна на њега као опцију за први тим уколико буде имао неке проблеме са кадром.

И долазимо сада до двојице Бразилаца, Марлона и Витиња. Овај први је 2016. дошао из Флуминенсеа, има такође 21 годину и игра на месту штопера. Прошле сезоне је у Б тиму, према тврдњама листа Спорт, играо веома зрело и његов напредак је евидентан.

Последњи у низу, Витињо је аквизиција из Палмеираса. Он би ових дана требало да потпише уговор са Барселоном, има 19 година и офанзивни је везиста. Многи у њему виде новогНејмара, а прилику да се покаже добиће прво у Б тиму, уз могућност да и њега Валвердепозове у помоћ током сезоне. Сва шесторица поменутих фудбалера ће 12. јула почети припреме са првим тимом Барселоне и ако буду добро радили, веома лако може да се деси да их Валверде поведе са првим тимом на турнеју по САД.

Чини се да Барсина омладинска школа, после Луиса Енрикеа, који се није баш превише ослањао на њу, коначно са доласком Валвердеа може поново да постане важан шраф успеха каталонског гиганта, па се можда једног дана деси да, као у време покојног Тита Виланове, свих 11 играча у првој постави буде из сопствене омладинске школе.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар