Valverde vraća Barselonu korenima!

Odabrao je šestoricu iz La Masije! Karles Arena, Mark Kukurela, Adrijan Ortola, Serđi Palensija, Marlon Santos i Vitinjo - zapamtite ova imena.

Fudbal 10.07.2017 | 16:00
Valverde vraća Barselonu korenima!
Ernesto Valverde došao je Barselonu sa ciljem da vrati trofej prvaka Španije, napadne opet Ligu šampiona, ali je pored toga kao jedan od glavnih prioriteta postavio reafirmaciju mladih talenata i iz čuvene škole fudbala La Masija.

Naime, poslednjih nekoliko godina nema igrača iz tog pogona koji su baš zablistali u prvom timu, kao što su to svojevremeno radili recimo Ćavi, Inijesta, Mesi, Pike, Buskets i slični. A Valverde baš u tome vidi jedan od stubova Barselone. Uostalom, u prošlosti se to pokazalo kao dobitna kombinacija, a La Masija je svakako neizostavan deo DNK ne samo Barselone, već i cele katalonske regije.

I kao jedan od prvih koraka na tom svojevrsnom putu vraćanja korenima, Valverde je rešio da priključi šestoricu igrača prvom timu Barselone. To su Karles Arena, Marlon Santos, Mark Kukurela, Adrijan Ortola, Serđi Palensija i Vitinjo. Ovaj poslednji će se priključiti za nekoliko dana.

Dobro obavešteni katalonski dnevni list Sport navodi da je Karles Arena momak koji je od malih nogu obećavao mnogo. Radi se o vezisti koji ima 19 godina, igrao je za B tim Barselone, a prošle nedelje je produžio ugovor do 2018. Valverdeova ideja je da on ima dvojnu registraciju, kako je to Barselona radila često i da po potrebi tokom sezone dobija šansu i u prvom timu.

Sličan plan Valverde ima i za Ortolu, golmana koji je prošle godine bio na pozajmici u Alavesu. On će tokom nedelje trenirati sa prvim timom, a vikendima bi trebalo uglavnom da nastupu za B ekipu. Međutim, ako zatreba, Valverde bi mogao da ga povuče u prvi tim.

Dosta se očekuje i od 19-godišnjaka Marka Kukurele, levog beka koji je nedavno produžio ugovor sa katalonskim gigantom uz otkupnu klauzulu od 12.000.000 evra, a ona bi u budućnosti mogla čak da poraste do 40.000.000 evropskih novčanica! Od pomenute šestorke, možda bi pre svega u ovom igraču, kako sada stoje stvari, Barselona mogla da traži novog projekta za prvi tim.

Idemo dalje. Tu je i kapiten B tima Barselone, Serđi Palensija. On je desni bek, ima 21 godinu i uz Kukurelu je najvažniji šraf tima. Za razliku od prethodnog trenera BarseloneLuisa Enrikea, Valverde ozbiljno računa na njega kao opciju za prvi tim ukoliko bude imao neke probleme sa kadrom.

I dolazimo sada do dvojice Brazilaca, Marlona i Vitinja. Ovaj prvi je 2016. došao iz Fluminensea, ima takođe 21 godinu i igra na mestu štopera. Prošle sezone je u B timu, prema tvrdnjama lista Sport, igrao veoma zrelo i njegov napredak je evidentan.

Poslednji u nizu, Vitinjo je akvizicija iz Palmeirasa. On bi ovih dana trebalo da potpiše ugovor sa Barselonom, ima 19 godina i ofanzivni je vezista. Mnogi u njemu vide novogNejmara, a priliku da se pokaže dobiće prvo u B timu, uz mogućnost da i njega Valverdepozove u pomoć tokom sezone. Sva šestorica pomenutih fudbalera će 12. jula početi pripreme sa prvim timom Barselone i ako budu dobro radili, veoma lako može da se desi da ih Valverde povede sa prvim timom na turneju po SAD.

Čini se da Barsina omladinska škola, posle Luisa Enrikea, koji se nije baš previše oslanjao na nju, konačno sa dolaskom Valverdea može ponovo da postane važan šraf uspeha katalonskog giganta, pa se možda jednog dana desi da, kao u vreme pokojnog Tita Vilanove, svih 11 igrača u prvoj postavi bude iz sopstvene omladinske škole.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar