Анализа: Звезда послије Малте...

Нова митска прича о штоперском тандему и скандирање навијача старим кајлама! Не ваља када навијачи препознају да су поред константног Боаћија најјачи адути играчи у четвртој деценији Милијаш и Анђелковић.

Фудбал 09.07.2017 | 23:30
Анализа: Звезда послије Малте...
Суштински Црвена звезда ништа није изгубила на Малти. Због новог начина бодовања УЕФА и дупли тријумф над Флоријаном вредновао би се исто као и овај ватроломни реми. Међутим, Звезда је пропустила прилику да набилдује самопоуздање на Медитерану и у рекласираној атмосфери дочека далеки пут у Казахстан. Тамо где је 2015. године завршила европске амбиције...

Видело се то и по појединим сликама на аеродрому у Валети у ноћи између четвртак и петка. Није било очаја, али није било ни усиљене среће проистекле из чињенице да је Црвена звезда завршила посао.

Много знакова питања стоји поред овог Звединог тима у стварању. Тренер Владан Милојевић је био у комуникацији са спортским директором Митром Мркелом енергично гестикулирајући десном руком, повремено стављајући шаку и прсте на уста. Није то био разговор за свачије уши, посебно јер су ту одмах поред били навијачи и представници београдских редакција.

Недалеко одатле Вујадин Савић је невољно мрдао главом, не желевши да се крије иза отрцане фразе да је најважније да је Црвена звезда прошла даље:

"Није добро, није добро, није добро", понављао је искусни штопер.

Било је људи у Звездиној ескпедицији који су неформално истицали да их боли глава због црне рупе у финишу и чињенице да је нападач Флоријане Варела изгледао као да скаче помоћу федера поред статичне и неуигране одбране Црвене звезде. Много слика које су поквариле утисак.

И нови проблеми који су суштински - стари. Од 2013. године Црвена звезда покушава да пронађе прави штоперски тандем. Та прича превазилази и оквире мита, потраге за светим гралом.. Добија елементе фантастике! Можда је то препознао и Вујадин Савић, чији грех нису изгубљени ваздушни дуели и повремено слаба антиципација. Као дете клуба он је пропустио прилику да покаже да је способан да "бебиситује" Абрахама Фримпонга. Штопер из Гана био је убедљиво најслабија карика Звездиног тима, показавши да његове урођене карактеристике могу да буду потврђене само уз чврсту тандемску руку. То није био Александар Луковић, то није био ни Вујадин Савић на Малти. Отуда ће Црвена звезда поред Срђана Бабића покушати да пронађе још једног искусног штопера (читај: Баша).

Међутим, није све и само искључиво до одбране. Добро је да Црвена звезда у свлачионици има старе кајле попут бившег и садашњег капитена Ненада Милијаша и Душана Анђелковића. Није добро што су у конкуренцији млађих староседелаца и појачања навијачи њих препознали као најважније карике на терену. Поред константног Ричмонда Боаћија.

"Милијаш Ненад, један је Милијаш Ненад", орило се из репа авиона где су били смештени навијачи Црвене звезде са повратка са Малте.

Некадашњи репрезентативац Србије изгледа знатно боље него прошле године. Наговештава да би Владан Милојевић могао да му пронађе адекватну улогу и минутажу. Теоретски гледано Милијаш је у двомечу са Флоријаном био епизодиста, суштински - много битан играч. Имао је две асистенције и гол, извукао је Црвену звезду из једног лошег периода. Из другог није могао.

Посебно прича је Душан Анђелковић. Звездини фанови на Малти су га тапшали по рамену, не верујући да је популарни Џин газио као у најбољим играчим годинама. Пријало му је све то, али се тешком мирио са резултатом.

"Лепо си оно написао да су нас увукли у неку хистерију и нервозу... Невероватно! Могли смо мирно да завршимо утакмицу, имали смо шансу за 4:1. Али ја увек кажем да ће бити боље. Није ово алиби или шта већ, али екипама из Србије је врло незгодно да играју у овом периоду. Па видите и сами да смо ми принуђени да мењамо тим током квалификација. Исто је и Војводини. Тако је било 2015. године када смо испали од Каирата. После смо се тек скупили. Верујем да ће бити боље", причао је после утакмице Душан Анђелковић.

А како ће све то изгледати у Кахазхстану нико не зна. Зна се само да ће Црвена звезда пријавати тројицу новајлија. Видећемо први пут тандем Боаћи - Пешић, Бранко Јовичић би средњем реду требало да донесе брзину,док не треба очекивати велику улогу Срђана Бабића. Појединци тврде да ће младом штоперу бити потребно месец дана да ухвати ваздух због две године неиграња.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар