Analiza: Zvezda poslije Malte...

Nova mitska priča o štoperskom tandemu i skandiranje navijača starim kajlama! Ne valja kada navijači prepoznaju da su pored konstantnog Boaćija najjači aduti igrači u četvrtoj deceniji Milijaš i Anđelković.

Fudbal 09.07.2017 | 23:30
Analiza: Zvezda poslije Malte...
Suštinski Crvena zvezda ništa nije izgubila na Malti. Zbog novog načina bodovanja UEFA i dupli trijumf nad Florijanom vrednovao bi se isto kao i ovaj vatrolomni remi. Međutim, Zvezda je propustila priliku da nabilduje samopouzdanje na Mediteranu i u reklasiranoj atmosferi dočeka daleki put u Kazahstan. Tamo gde je 2015. godine završila evropske ambicije...

Videlo se to i po pojedinim slikama na aerodromu u Valeti u noći između četvrtak i petka. Nije bilo očaja, ali nije bilo ni usiljene sreće proistekle iz činjenice da je Crvena zvezda završila posao.

Mnogo znakova pitanja stoji pored ovog Zvedinog tima u stvaranju. Trener Vladan Milojević je bio u komunikaciji sa sportskim direktorom Mitrom Mrkelom energično gestikulirajući desnom rukom, povremeno stavljajući šaku i prste na usta. Nije to bio razgovor za svačije uši, posebno jer su tu odmah pored bili navijači i predstavnici beogradskih redakcija.

Nedaleko odatle Vujadin Savić je nevoljno mrdao glavom, ne želevši da se krije iza otrcane fraze da je najvažnije da je Crvena zvezda prošla dalje:

"Nije dobro, nije dobro, nije dobro", ponavljao je iskusni štoper.

Bilo je ljudi u Zvezdinoj eskpediciji koji su neformalno isticali da ih boli glava zbog crne rupe u finišu i činjenice da je napadač Florijane Varela izgledao kao da skače pomoću federa pored statične i neuigrane odbrane Crvene zvezde. Mnogo slika koje su pokvarile utisak.

I novi problemi koji su suštinski - stari. Od 2013. godine Crvena zvezda pokušava da pronađe pravi štoperski tandem. Ta priča prevazilazi i okvire mita, potrage za svetim gralom.. Dobija elemente fantastike! Možda je to prepoznao i Vujadin Savić, čiji greh nisu izgubljeni vazdušni dueli i povremeno slaba anticipacija. Kao dete kluba on je propustio priliku da pokaže da je sposoban da "bebisituje" Abrahama Frimponga. Štoper iz Gana bio je ubedljivo najslabija karika Zvezdinog tima, pokazavši da njegove urođene karakteristike mogu da budu potvrđene samo uz čvrstu tandemsku ruku. To nije bio Aleksandar Luković, to nije bio ni Vujadin Savić na Malti. Otuda će Crvena zvezda pored Srđana Babića pokušati da pronađe još jednog iskusnog štopera (čitaj: Baša).

Međutim, nije sve i samo isključivo do odbrane. Dobro je da Crvena zvezda u svlačionici ima stare kajle poput bivšeg i sadašnjeg kapitena Nenada Milijaša i Dušana Anđelkovića. Nije dobro što su u konkurenciji mlađih starosedelaca i pojačanja navijači njih prepoznali kao najvažnije karike na terenu. Pored konstantnog Ričmonda Boaćija.

"Milijaš Nenad, jedan je Milijaš Nenad", orilo se iz repa aviona gde su bili smešteni navijači Crvene zvezde sa povratka sa Malte.

Nekadašnji reprezentativac Srbije izgleda znatno bolje nego prošle godine. Nagoveštava da bi Vladan Milojević mogao da mu pronađe adekvatnu ulogu i minutažu. Teoretski gledano Milijaš je u dvomeču sa Florijanom bio epizodista, suštinski - mnogo bitan igrač. Imao je dve asistencije i gol, izvukao je Crvenu zvezdu iz jednog lošeg perioda. Iz drugog nije mogao.

Posebno priča je Dušan Anđelković. Zvezdini fanovi na Malti su ga tapšali po ramenu, ne verujući da je popularni Džin gazio kao u najboljim igračim godinama. Prijalo mu je sve to, ali se teškom mirio sa rezultatom.

"Lepo si ono napisao da su nas uvukli u neku histeriju i nervozu... Neverovatno! Mogli smo mirno da završimo utakmicu, imali smo šansu za 4:1. Ali ja uvek kažem da će biti bolje. Nije ovo alibi ili šta već, ali ekipama iz Srbije je vrlo nezgodno da igraju u ovom periodu. Pa vidite i sami da smo mi prinuđeni da menjamo tim tokom kvalifikacija. Isto je i Vojvodini. Tako je bilo 2015. godine kada smo ispali od Kairata. Posle smo se tek skupili. Verujem da će biti bolje", pričao je posle utakmice Dušan Anđelković.

A kako će sve to izgledati u Kahazhstanu niko ne zna. Zna se samo da će Crvena zvezda prijavati trojicu novajlija. Videćemo prvi put tandem Boaći - Pešić, Branko Jovičić bi srednjem redu trebalo da donese brzinu,dok ne treba očekivati veliku ulogu Srđana Babića. Pojedinci tvrde da će mladom štoperu biti potrebno mesec dana da uhvati vazduh zbog dve godine neigranja.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar