Полиција тражи повећање плата

Полицијски службеници, запослени у безбједносним агенцијама на нивоу БиХ, траже повећање плата односно изједначавање њихових примања са примањима осталих запослених у заједничким институцијама БиХ.

Босна и Херцеговина 08.07.2017 | 13:37
Полиција тражи повећање плата
Да ли ће се њихови захтјеви и аргументи, на основу којих траже веће плате, уважити зависи од политичара који се позивају на реформску агенду и услове ММФ-а.

Када је прије 9 година усвојен Закон о платама и накнадама запослених у институцијама БиХ полицијски службеници су неправедно запостављени. Сада траже да се та неправда исправи.

,,Срамота да курири у институцијама и Агенцијама БиХ који носе пошту из канцеларије у канцеларију имају платни коефицијент од 1,4 до 1,52 а полицијац има коефицијент 1,29 и добије олару од 613 марака'', каже предсједник Синдиката СИПА-е Данијел Илић и додаје да полицајци у кантоналним и МУП-у Федерације и Републике Српске имају знатно већу плату од полицијских службеника на нивоу БиХ.

Илић истиче да полицајци СИПЕ, Граничне полиције и Дирекције за координацију не траже повећање већ изједначавање плата са осталим радницима у заједничким институцијама БиХ и то не за све запослене у наведеним агенцијама већ само за овлаштена лица.

Сматрају да полицајац са средњом стучном спремом треба имати исту плату као службеници исте спреме у осталим институцијама БиХ а да инспектори са високом стручном спремом морају да се изједначе са разним референтима који имају и до 300 марака већу плату.

Иако имају подршку ресорног министра Драгана Мектића, који је у парламентарну процедуру упутио захтјев за измјене и допуне Закона о платама, не наилазе на разумијевање осталих политичара. Прије свега министра финансија у Савјету министара БИХ Вјекослава Беванде, који тврди да за то нема пара у буџету,те посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ који се позивају на реформску агенду и услов ММФ-а за добијање кредита.

,,Јесмо ли се ми договорили да се никава примања не повећавају?'', пита посланик СНСД-а Душанка Мајић.

,,Ако смо одлучили да поштујемо реформску агенду онда то искључује било какво повећање плата у јавном сектору. Не можемо бити дволични па један дан доносити једну одлуку, а сутра сасвим другу.То показује да смо недослиједни у својим намјерама.То је неозбиљно'', тврди Душанка Мајкић и додаје да је то недостојно једне земље која претендује да иде према Европској унији.

,,Изјава Душанке Мајкић је срамота''одговара шеф Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић.

,,Питам се како би реаговала да она и њена породица живе од 500 марака. Да од тога треба и да школује дјецу'', пита се Пандуревић и истиче да се новац за повећање плата полицијским службеницима може ушдедјети у буџету.

,,Можемо да уштедимо на отпремнинама за пензију. Госпођа Мајкић која толико брине о интересима Републике Српске, а међу тим полицијацима је бар 1/3 Срба из Републике Српске, нека своју отпремнину од 28 хиљада марака подијели са породицама тих људи'', предлаже Пандуревић.

Полицијски службеници разочарани су ставом појединих политичара.

,,Жалосно је да они не желе да се одрекну ни једног фенинга својих плата и накнада а од нас траже да их штитимо и да се боримо против тероризма,организованог криминала и корупције и прекограничног шверца и криминала.Пред европским званичницима се куну да су спремни да се боре против организованог криминала и корупције,против тероризма а не желе да уложе ни једну марку у полицију на нивоу БиХ'', каже предсједник Синдиката СИПА-е Данијел Илић и додаје:

,,Не тражимо превише и не тражимо ништа што не заслужујемо. Новац за нас може се наћи у постојећем оквиру буџета Институција БиХ. Нема потреба да због нас повећавате буџет и тако кршите реформску агенду и захтјеве ММФ-а. Са малим уштедама на телефонским рачунима,дневницама и службеним аутомобилима може се уштедјети новац за изједначавање наших плата''.



БН телевизија

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Е

08.07.2017 11:50

НЕМА ПАРА - ОПЉАЦКАЈТЕ СЕБИ ПА ИМАЈТЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дкпт

08.07.2017 12:02

Како вас из синдиката није срамота!!! Сво вријеме кукате како је полицајцу теско и како има плату од 600 км а послали сте приједлог према којем повецавате плату полицајцу за 60 КМ а старијем нареднику за 270 КМ! О томе сто сте у приједлог уврстили официре да не говоримо. Све преко ледја јадног полицајца. Срам вас било!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

09.07.2017 15:15

Да се мало боље информишеш неби писао глупости. Да је могло ишао би другачији приједлог.

Name

W

08.07.2017 12:16

Није ми јасно,а и не мозе бити јер се не сналазим у овом времену.Како није срамота у комплетном ланцу командовања и руковођења тражити извршење најслозенијих задатака од полиције за минималац некакав и крити се иза ММФ.Има ли ико нормалан да види који новац троше ОС БиХ а шта раде?У овако сложеним безбедносним временима безбедност почива на полицајцима оперативцима,на улици,на граници,обезбеђењу личности у мјесту и поктету.Нека инспектора и морају бити ради стручне обраде, али ако му полицајци не приведе и неоткрије починиоца кривичног дела шта ће инспектор.Битно је да се купују аутомобили, а полиција моја ти мораш слушати.Видите ли ви како пластично речено пуцају филмови и ако тако наставите остаће те без полиције Колико видим задња генерација Г.полиције прани машини и татини синови.Ако овај проблем се хитно не РИЈЕСИ у БиХ остаће те без кадрова.Битно је да је формација попуњена некаквом непотребном администрацијом нека се мастиља.СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фик

08.07.2017 12:54

Нисте ви ни П од полиције. Курсисти, многи и без курса захваљујуци рату су у полицији, инспектори, све неки виси - средњих и низих нема, бенефицирани радни стаз и хоцете да имате плату као високосколац у некој другој струци. Оцистите своје редове па онда изадјите са захтјевима.

Name

НЕ

08.07.2017 13:04

Овдје испада да постоји некаква полиција на нивоу БиХ па као тражи веће плате. Нема полиције БиХ постоји српска хрватска и муслиманска полиција и они немају ниста заједницко , ни синдикат. Тако да...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.10.2017 18:06

Не муци људе својом глупосцу.Јеб.а те муслиманска,хрватска или спрска полиција.Има дрзава БиХ своју полицију,и то полицију која ради на цијелој територији БиХ.Зиви ти и даље у својим сновима,јер то це и остати само пусти снови.

Name

ДКПТ

08.07.2017 13:11

Да ли синдикат ДКПТ и директор Мирсад Вилић имају имало морала и стида да им полицијски службеници иду у пензију са чином полицајца а у полицији провели 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полицајац

08.07.2017 13:14

Који синдикат,овим путем позивам све часне и поштене полицајце да напусте синдикат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

08.07.2017 13:17

Плате полицајаца од 600КМ одговарају економској моци дрзаве. Медјутим, с друге стране плате политицара су несразмјерно, односно безобразно високе. Дусанка Мајкиц има плату од 7000КМ. Плус све остало. То је оно сто боли, не само полицајце него и све остале градјање. Плата некаквог делегата не би смјела бити веца од 1000КМ. Ста они уствари раде? Продају маглу. Медјутим, то је у Босни далеко најбоље плацено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунто

08.07.2017 13:27

Ово ми изгледа као кад је лугар тразио од директора да му повеца плату,а овај му рекао да брсти лист

Name

ре всс

08.07.2017 15:39

Нема Душанка Мајкић 7000 КМ и кад напусти скупштину, него само кад присуствује скупштини.

Name

ЛАКА

08.07.2017 13:28

У РС НАЈМАЊЕ ПЛАТЕ ИМАЈУ ПОЛИЦАЈЦИ КОЈИ НАЈВИШЕ РАДЕ. ПО НОВОМ ЈОШ НЕУСВОЈЕНОМ ЗАКОНУ О ПЛАТАМА ИМАЋЕ ЈОШ МАЊЕ. ЗА ТО ЈЕ ЗАСЛУЖАН МИНИСТАР ЛУКАЧ КОЈИ САМО ПОТЕНЦИРА СПЕЦИЈАЛНУ ПОЛИЦИЈУ И РАЗНОРАЗНЕ ИЗМИШЉЕНЕ УПРАВЕ У КОЈИМА РАДЕ КАДРОВИ СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА И РОЂАЦИ ФУНКЦИОНЕРА МУП-А. ЈОШ КАЖЕ ДА ТРЕБА РАЗДВОЈИТИ РАДНИКЕ ОД БЕРАДНИКА. Е МОЈ МИНИСТРЕ, НЕРАДНИЦИ ТИ СЈЕДЕ ПО ТИМ УПРАВАМА И ИГРАЈУ ИГРИЦЕ НА НАЈНОВИЈИМ РАЧУНАРИМА ДОК ТИ ПОЛИЦИЈА ЧЕКА У РЕДУ ПОСЛЕ СМЈЕНЕ ДА ОТКУЦА ИЗВЈЕШТАЈ ЈЕР НЕМА НИ РАЧУНАРА. НАЈВЕЋА ДЕГРАДАЦИЈА ПОЛИЦАЈЦА ОД КАД ПОСТОЈИ МУП РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

08.07.2017 15:13

Кад буде МУП БиХ и мањи број од садашњег биће више рада и веће плате.Ентитетске полиције пола нерадници,дебели,крезави ни нашта не личе.Па ко би то држао у униформи а камоли платио,

Name

Ре: АП

08.07.2017 15:34

Како може бити некакав "муп бих" кад у једној њемачкој која је мононационална држава нема муп њемачке? Да ли ти то нешто говори? Полиције постоје на регионалном, кантоналном, па чак и нижем нивоу. Али, ти заговараш нешто друго а то други је твоја жеља пуста. Срби не воле бих јер је настала оваква каква јесте без њихове воље. Хоћете доминацију а остварити је нећете. Ово није земља босанаца него дејтонска творевина састављена од срба хрвата и муслимана.Јасно?

Name

ап

08.07.2017 16:42

Није моја жеља,заједнички МУП него реалност,ефикасност као у прије у БиХ,нека ми неко објасни да постоје заједнички органи а негдје не може као угрожени интереси РС.Па краду те управо из РС министри како не разумијеш.То што поредиш полицију Њемачке са нашом немам коментара јер СРБУЈЕШ празног дзепа док ти се министри богате у РС.Значи није моја жеља него једино ријешење да се РАД плаћа а не да полиција хода мусава,крезава и полупијана а о рекету да не причам.Додуше мало им је РАМЕР избио пара ал снаће се они за порцију печења

Name

Ре: АП 2

08.07.2017 17:18

Чак и ако србујем како ти велиш - то није забрањено. Шта би ти - да боснујем?? Да прихватим неприхватљиво и наметнуто? А ти ћеш ми причати како је некад могло? Па могло је и до данас да нисте одлучили везујући заставе игнорисати вољу цијелог конститутивног српског народа, изводећи га из YУ без његове воље. И сад ти помињеш како је могло у YУ. Па са том земљом смо се сви идентификовали. Али ти сад мијењаш тезе и хоћеш да кажеш како би сви роблеми нестали кад би на полицијским шапкама били неки други, теби драги амблеми. Тај филм гледати нећеш. Хтио си ово и изволи. Уживај.

Name

ап

08.07.2017 19:34

Не разумијеш опет.Ти се не питаш нити било ко из РС.Ви се продајете сами за лову.Уосталом питаћу те за пар година какав ћеш пасош носити у дзепу.Видиш да су Вам пијачари остали једино као угледни привредници.То је крај,копрцај се ти колико хоћеш ал већ радите у Федерацији и тражите посла има ли за кору хљеба.

Name

Ре: АП 3

08.07.2017 19:55

Већ сад имам пасош који је мој и с којим се идентификујем. На њему је мој грб, у њему су моји подаци и не знам какве пасош има везе. Али с тим пасошем имам много веће могуцности гдје год зелим. Али не зелим јер је ово српска земља. И не знсм како бих и под којим условима могао тражити посао у сусједном ентитету који баштини вриједности блиског истока и неевропских цивилизација.

Name

Јуре Билић

08.07.2017 13:30

Молим Вас вратите мене на чело синдиката јер имам јос бабу да запослим.Унапред вам захваљујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола-нико микић

08.07.2017 14:20

Посланицима у оба дома Парламента БиХ смањити плате и остала примања за 10 % јер су превелике. Употребу службених телефона ограничити, кориштење службених возила свести на период радног времена, а не за викенде и у приватне сврхе. Са овим се обезбјеђују средства у буџету за повећање плата полицији минимум 10 %.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синдикат

08.07.2017 15:12

Апелујем на све чланове синдиката ДКПТ да се изчлане из синдиката јер ко нас преставља то је брука и стамота,они не могу ни сами себи помоци осим сто себи намицу чинове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вип

08.07.2017 16:42

Па сви су се и исцланили. Макар сто се вип јединице тице. Остало је само рукуводство синдиката уцлањено и пар дебила који се надају да це они бити руководиоци. Синдикат у Дирекцији воде људи без имало образа и морала! Искористили су сваку могуцу прилику да прибаве себи корист било материјалну или да намакну цинове. Константно се улизују Вилицу и раде само оно сто им он дозволи. За 6 година постојања нису ама бас ни једну једину ствар урадили за бољи статус полицајца.

Name

Ста маи?

09.07.2017 15:17

Па сто се ти ниси ангазовао за ових 6 година па да просвијетлис народ и крене све набоље. Не лапрдај,Кадрић и остали су урадили одличан посао.

Name

поипара

08.07.2017 15:40

Треба им смањити плату,умјесто да хапсе крупне криминалце они хапсе препродавце резаног духана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

08.07.2017 17:42

Овог момента слушам изјаву Душанке МАЈКИЦ која се противи повећању плате полицији.СРАМ ТЕ БИЛО ГОДИНА А ЗНАЊА НИ ПАМЕТИ НЕМАС.САДА АГЕНДА КАДА ТИ И ИНСЕКТИ У СТАНУ СУ ПЛАЦЕНИ ФУКАРО СВЕ СИ ЗАПОСЛИЛА,ДИЗЕС ОТПРЕМНИНЕ ПА РАДИС.МАРС И ТИ И СНСД И РС.

Name

Тито

08.07.2017 23:13

Ову Мајкицку обавезно на ванредни љекарски преглед...Пандуревицки свака цаст! Мислим да је плата полицајца у МУП-у РС најмања у БиХ, свугдје су плате по циновима, док је ту изузетак... Знаци од цина младјег полицајца до цина старијег/висег наредника плата је 800 КМ (назалост у том износу је и топли оброк, регрес и овластење)... Цак је истима у овој години смањен минули рад за око 50 КМ мјесецно... Да не говорим о упосленим са ВСС које је такодје задесила иста неправда... Зна министар знање...

ОДГОВОРИТЕ
Name

алф

09.07.2017 07:20

плата полицајца није 600км,лазу.на 600км основице се додаје 30посто увецање за овластења,па затим доплатак за радни стаз па за ноцни рад,а потом се на све додаје надокнада за превоз,топли оброк и регрес једном годисње.истина је да сви полицајци на ниво бих имају мјесецно од 950км они који су тек поцели радити па до 1200км они мало сзарији.то су полицајци обицни без цина и са средњом струцном спремом плус курс.а са вецим цином имају по 2000км.а полицајац у додиковој слузби има 800км са факултетом до 1300км и сада им је изгласан закон о уцинковитости.наводно ако немас уцинак смањити це ти плату за десет посто.све паразите са бих нивоа ја би пребацио на рад у републику српску па да виде како баја плаца.и код баје синдикат сути,задовољни и са тим сто имају.заборавих реци код баје нема топлог оброка,регреса нити превоза.ко оде у пензију не добије отпремнину.и синидикат задовољан.а бих полиција мало им,ма дајте молим вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.07.2017 07:43

Назалост, није приједлог за изједнацавање плата упутио у Парламент БиХ онај који је требао - Драган Мектиц. Приједлог је упутио Семсудин Мехмедовиц сто мозете лако провјерити. Мектиц није цак ни реаговао на Савјету министара, који није дао позитивно мисљење за изједнацавање плата. Толико о њиховој борби против криминала и подрсци полицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qwг

09.07.2017 21:15

Ево нека буде са додацима 800км.Цовјек од куће упућен 500км на дужност у ПУ МУП РС.Ја одакле се јављам назалоснији смјештај са режијом 250 км, Возна карта да једанпут месечно оде кући и то повратна 100 км.Када скине униформу хоће ли цовјек ходати го и бос ито још младић.Па мора месечно дати за км ХВ гардеробу бједницки 100 км и то у СЕКЕХЕНДУ, па од чега да ф овај цовјектв.Како да обавља дужност и шта очекивати од тих људи.

Name

Брзи

10.07.2017 07:04

Под хитно да се то усвоји, да нам се не деси одлазе нам мозгови.

Name

Ц

10.07.2017 23:11

Ви се смејали или не, мозгови су јер нема других ако нису мозгови што их позивамо у невољи ко га је то мајка родила универзалним Тешко нама када се свако самостално питао за све и нема ли другог кривца осим себе за све