Policija traži povećanje plata

Policijski službenici, zaposleni u bezbjednosnim agencijama na nivou BiH, traže povećanje plata odnosno izjednačavanje njihovih primanja sa primanjima ostalih zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH.

Bosna i Hercegovina 08.07.2017 | 13:37
Policija traži povećanje plata
Da li će se njihovi zahtjevi i argumenti, na osnovu kojih traže veće plate, uvažiti zavisi od političara koji se pozivaju na reformsku agendu i uslove MMF-a.

Kada je prije 9 godina usvojen Zakon o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH policijski službenici su nepravedno zapostavljeni. Sada traže da se ta nepravda ispravi.

,,Sramota da kuriri u institucijama i Agencijama BiH koji nose poštu iz kancelarije u kancelariju imaju platni koeficijent od 1,4 do 1,52 a policijac ima koeficijent 1,29 i dobije olaru od 613 maraka'', kaže predsjednik Sindikata SIPA-e Danijel Ilić i dodaje da policajci u kantonalnim i MUP-u Federacije i Republike Srpske imaju znatno veću platu od policijskih službenika na nivou BiH.

Ilić ističe da policajci SIPE, Granične policije i Direkcije za koordinaciju ne traže povećanje već izjednačavanje plata sa ostalim radnicima u zajedničkim institucijama BiH i to ne za sve zaposlene u navedenim agencijama već samo za ovlaštena lica.

Smatraju da policajac sa srednjom stučnom spremom treba imati istu platu kao službenici iste spreme u ostalim institucijama BiH a da inspektori sa visokom stručnom spremom moraju da se izjednače sa raznim referentima koji imaju i do 300 maraka veću platu.

Iako imaju podršku resornog ministra Dragana Mektića, koji je u parlamentarnu proceduru uputio zahtjev za izmjene i dopune Zakona o platama, ne nailaze na razumijevanje ostalih političara. Prije svega ministra finansija u Savjetu ministara BIH Vjekoslava Bevande, koji tvrdi da za to nema para u budžetu,te poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH koji se pozivaju na reformsku agendu i uslov MMF-a za dobijanje kredita.

,,Jesmo li se mi dogovorili da se nikava primanja ne povećavaju?'', pita poslanik SNSD-a Dušanka Majić.

,,Ako smo odlučili da poštujemo reformsku agendu onda to isključuje bilo kakvo povećanje plata u javnom sektoru. Ne možemo biti dvolični pa jedan dan donositi jednu odluku, a sutra sasvim drugu.To pokazuje da smo nedoslijedni u svojim namjerama.To je neozbiljno'', tvrdi Dušanka Majkić i dodaje da je to nedostojno jedne zemlje koja pretenduje da ide prema Evropskoj uniji.

,,Izjava Dušanke Majkić je sramota''odgovara šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević.

,,Pitam se kako bi reagovala da ona i njena porodica žive od 500 maraka. Da od toga treba i da školuje djecu'', pita se Pandurević i ističe da se novac za povećanje plata policijskim službenicima može ušdedjeti u budžetu.

,,Možemo da uštedimo na otpremninama za penziju. Gospođa Majkić koja toliko brine o interesima Republike Srpske, a među tim policijacima je bar 1/3 Srba iz Republike Srpske, neka svoju otpremninu od 28 hiljada maraka podijeli sa porodicama tih ljudi'', predlaže Pandurević.

Policijski službenici razočarani su stavom pojedinih političara.

,,Žalosno je da oni ne žele da se odreknu ni jednog feninga svojih plata i naknada a od nas traže da ih štitimo i da se borimo protiv terorizma,organizovanog kriminala i korupcije i prekograničnog šverca i kriminala.Pred evropskim zvaničnicima se kunu da su spremni da se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije,protiv terorizma a ne žele da ulože ni jednu marku u policiju na nivou BiH'', kaže predsjednik Sindikata SIPA-e Danijel Ilić i dodaje:

,,Ne tražimo previše i ne tražimo ništa što ne zaslužujemo. Novac za nas može se naći u postojećem okviru budžeta Institucija BiH. Nema potreba da zbog nas povećavate budžet i tako kršite reformsku agendu i zahtjeve MMF-a. Sa malim uštedama na telefonskim računima,dnevnicama i službenim automobilima može se uštedjeti novac za izjednačavanje naših plata''.



BN televizija

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

E

08.07.2017 11:50

NEMA PARA - OPLJACKAJTE SEBI PA IMAJTE !

ODGOVORITE
Name

Dkpt

08.07.2017 12:02

Kako vas iz sindikata nije sramota!!! Svo vrijeme kukate kako je policajcu tesko i kako ima platu od 600 km a poslali ste prijedlog prema kojem povecavate platu policajcu za 60 KM a starijem naredniku za 270 KM! O tome sto ste u prijedlog uvrstili oficire da ne govorimo. Sve preko ledja jadnog policajca. Sram vas bilo!!!

ODGOVORITE
Name

XY

09.07.2017 15:15

Da se malo bolje informišeš nebi pisao gluposti. Da je moglo išao bi drugačiji prijedlog.

Name

W

08.07.2017 12:16

Nije mi jasno,a i ne moze biti jer se ne snalazim u ovom vremenu.Kako nije sramota u kompletnom lancu komandovanja i rukovođenja tražiti izvršenje najslozenijih zadataka od policije za minimalac nekakav i kriti se iza MMF.Ima li iko normalan da vidi koji novac troše OS BiH a šta rade?U ovako složenim bezbednosnim vremenima bezbednost počiva na policajcima operativcima,na ulici,na granici,obezbeđenju ličnosti u mjestu i poktetu.Neka inspektora i moraju biti radi stručne obrade, ali ako mu policajci ne privede i neotkrije počinioca krivičnog dela šta će inspektor.Bitno je da se kupuju automobili, a policija moja ti moraš slušati.Vidite li vi kako plastično rečeno pucaju filmovi i ako tako nastavite ostaće te bez policije Koliko vidim zadnja generacija G.policije prani mašini i tatini sinovi.Ako ovaj problem se hitno ne RIJESI u BiH ostaće te bez kadrova.Bitno je da je formacija popunjena nekakvom nepotrebnom administracijom neka se mastilja.SRAMOTA.

ODGOVORITE
Name

Fik

08.07.2017 12:54

Niste vi ni P od policije. Kursisti, mnogi i bez kursa zahvaljujuci ratu su u policiji, inspektori, sve neki visi - srednjih i nizih nema, beneficirani radni staz i hocete da imate platu kao visokoskolac u nekoj drugoj struci. Ocistite svoje redove pa onda izadjite sa zahtjevima.

Name

NE

08.07.2017 13:04

Ovdje ispada da postoji nekakva policija na nivou BiH pa kao traži veće plate. Nema policije BiH postoji srpska hrvatska i muslimanska policija i oni nemaju nista zajednicko , ni sindikat. Tako da...

ODGOVORITE
Name

Ja

13.10.2017 18:06

Ne muci ljude svojom gluposcu.Jeb.a te muslimanska,hrvatska ili sprska policija.Ima drzava BiH svoju policiju,i to policiju koja radi na cijeloj teritoriji BiH.Zivi ti i dalje u svojim snovima,jer to ce i ostati samo pusti snovi.

Name

DKPT

08.07.2017 13:11

Da li sindikat DKPT i direktor Mirsad Vilić imaju imalo morala i stida da im policijski službenici idu u penziju sa činom policajca a u policiji proveli 30 godina.

ODGOVORITE
Name

Policajac

08.07.2017 13:14

Koji sindikat,ovim putem pozivam sve časne i poštene policajce da napuste sindikat.

ODGOVORITE
Name

vss

08.07.2017 13:17

Plate policajaca od 600KM odgovaraju ekonomskoj moci drzave. Medjutim, s druge strane plate politicara su nesrazmjerno, odnosno bezobrazno visoke. Dusanka Majkic ima platu od 7000KM. Plus sve ostalo. To je ono sto boli, ne samo policajce nego i sve ostale gradjanje. Plata nekakvog delegata ne bi smjela biti veca od 1000KM. Sta oni ustvari rade? Prodaju maglu. Medjutim, to je u Bosni daleko najbolje placeno.

ODGOVORITE
Name

punto

08.07.2017 13:27

Ovo mi izgleda kao kad je lugar trazio od direktora da mu poveca platu,a ovaj mu rekao da brsti list

Name

re vss

08.07.2017 15:39

Nema Dušanka Majkić 7000 KM i kad napusti skupštinu, nego samo kad prisustvuje skupštini.

Name

LAKA

08.07.2017 13:28

U RS NAJMANJE PLATE IMAJU POLICAJCI KOJI NAJVIŠE RADE. PO NOVOM JOŠ NEUSVOJENOM ZAKONU O PLATAMA IMAĆE JOŠ MANJE. ZA TO JE ZASLUŽAN MINISTAR LUKAČ KOJI SAMO POTENCIRA SPECIJALNU POLICIJU I RAZNORAZNE IZMIŠLJENE UPRAVE U KOJIMA RADE KADROVI SA KUPLJENIM DIPLOMAMA I ROĐACI FUNKCIONERA MUP-A. JOŠ KAŽE DA TREBA RAZDVOJITI RADNIKE OD BERADNIKA. E MOJ MINISTRE, NERADNICI TI SJEDE PO TIM UPRAVAMA I IGRAJU IGRICE NA NAJNOVIJIM RAČUNARIMA DOK TI POLICIJA ČEKA U REDU POSLE SMJENE DA OTKUCA IZVJEŠTAJ JER NEMA NI RAČUNARA. NAJVEĆA DEGRADACIJA POLICAJCA OD KAD POSTOJI MUP RS.

ODGOVORITE
Name

ap

08.07.2017 15:13

Kad bude MUP BiH i manji broj od sadašnjeg biće više rada i veće plate.Entitetske policije pola neradnici,debeli,krezavi ni našta ne liče.Pa ko bi to držao u uniformi a kamoli platio,

Name

Re: AP

08.07.2017 15:34

Kako može biti nekakav "mup bih" kad u jednoj njemačkoj koja je mononacionalna država nema mup njemačke? Da li ti to nešto govori? Policije postoje na regionalnom, kantonalnom, pa čak i nižem nivou. Ali, ti zagovaraš nešto drugo a to drugi je tvoja želja pusta. Srbi ne vole bih jer je nastala ovakva kakva jeste bez njihove volje. Hoćete dominaciju a ostvariti je nećete. Ovo nije zemlja bosanaca nego dejtonska tvorevina sastavljena od srba hrvata i muslimana.Jasno?

Name

ap

08.07.2017 16:42

Nije moja želja,zajednički MUP nego realnost,efikasnost kao u prije u BiH,neka mi neko objasni da postoje zajednički organi a negdje ne može kao ugroženi interesi RS.Pa kradu te upravo iz RS ministri kako ne razumiješ.To što porediš policiju Njemačke sa našom nemam komentara jer SRBUJEŠ praznog dzepa dok ti se ministri bogate u RS.Znači nije moja želja nego jedino riješenje da se RAD plaća a ne da policija hoda musava,krezava i polupijana a o reketu da ne pričam.Doduše malo im je RAMER izbio para al snaće se oni za porciju pečenja

Name

Re: AP 2

08.07.2017 17:18

Čak i ako srbujem kako ti veliš - to nije zabranjeno. Šta bi ti - da bosnujem?? Da prihvatim neprihvatljivo i nametnuto? A ti ćeš mi pričati kako je nekad moglo? Pa moglo je i do danas da niste odlučili vezujući zastave ignorisati volju cijelog konstitutivnog srpskog naroda, izvodeći ga iz YU bez njegove volje. I sad ti pominješ kako je moglo u YU. Pa sa tom zemljom smo se svi identifikovali. Ali ti sad mijenjaš teze i hoćeš da kažeš kako bi svi roblemi nestali kad bi na policijskim šapkama bili neki drugi, tebi dragi amblemi. Taj film gledati nećeš. Htio si ovo i izvoli. Uživaj.

Name

ap

08.07.2017 19:34

Ne razumiješ opet.Ti se ne pitaš niti bilo ko iz RS.Vi se prodajete sami za lovu.Uostalom pitaću te za par godina kakav ćeš pasoš nositi u dzepu.Vidiš da su Vam pijačari ostali jedino kao ugledni privrednici.To je kraj,koprcaj se ti koliko hoćeš al već radite u Federaciji i tražite posla ima li za koru hljeba.

Name

Re: AP 3

08.07.2017 19:55

Već sad imam pasoš koji je moj i s kojim se identifikujem. Na njemu je moj grb, u njemu su moji podaci i ne znam kakve pasoš ima veze. Ali s tim pasošem imam mnogo veće mogucnosti gdje god zelim. Ali ne zelim jer je ovo srpska zemlja. I ne znsm kako bih i pod kojim uslovima mogao tražiti posao u susjednom entitetu koji baštini vrijednosti bliskog istoka i neevropskih civilizacija.

Name

Jure Bilić

08.07.2017 13:30

Molim Vas vratite mene na čelo sindikata jer imam jos babu da zaposlim.Unapred vam zahvaljujem.

ODGOVORITE
Name

nikola-niko mikić

08.07.2017 14:20

Poslanicima u oba doma Parlamenta BiH smanjiti plate i ostala primanja za 10 % jer su prevelike. Upotrebu službenih telefona ograničiti, korištenje službenih vozila svesti na period radnog vremena, a ne za vikende i u privatne svrhe. Sa ovim se obezbjeđuju sredstva u budžetu za povećanje plata policiji minimum 10 %.

ODGOVORITE
Name

Sindikat

08.07.2017 15:12

Apelujem na sve članove sindikata DKPT da se izčlane iz sindikata jer ko nas prestavlja to je bruka i stamota,oni ne mogu ni sami sebi pomoci osim sto sebi namicu činove.

ODGOVORITE
Name

Vip

08.07.2017 16:42

Pa svi su se i isclanili. Makar sto se vip jedinice tice. Ostalo je samo rukuvodstvo sindikata uclanjeno i par debila koji se nadaju da ce oni biti rukovodioci. Sindikat u Direkciji vode ljudi bez imalo obraza i morala! Iskoristili su svaku mogucu priliku da pribave sebi korist bilo materijalnu ili da namaknu cinove. Konstantno se ulizuju Vilicu i rade samo ono sto im on dozvoli. Za 6 godina postojanja nisu ama bas ni jednu jedinu stvar uradili za bolji status policajca.

Name

Sta mai?

09.07.2017 15:17

Pa sto se ti nisi angazovao za ovih 6 godina pa da prosvijetlis narod i krene sve nabolje. Ne laprdaj,Kadrić i ostali su uradili odličan posao.

Name

poipara

08.07.2017 15:40

Treba im smanjiti platu,umjesto da hapse krupne kriminalce oni hapse preprodavce rezanog duhana.

ODGOVORITE
Name

Oo

08.07.2017 17:42

Ovog momenta slušam izjavu Dušanke MAJKIC koja se protivi povećanju plate policiji.SRAM TE BILO GODINA A ZNANJA NI PAMETI NEMAS.SADA AGENDA KADA TI I INSEKTI U STANU SU PLACENI FUKARO SVE SI ZAPOSLILA,DIZES OTPREMNINE PA RADIS.MARS I TI I SNSD I RS.

Name

Tito

08.07.2017 23:13

Ovu Majkicku obavezno na vanredni ljekarski pregled...Pandurevicki svaka cast! Mislim da je plata policajca u MUP-u RS najmanja u BiH, svugdje su plate po cinovima, dok je tu izuzetak... Znaci od cina mladjeg policajca do cina starijeg/viseg narednika plata je 800 KM (nazalost u tom iznosu je i topli obrok, regres i ovlastenje)... Cak je istima u ovoj godini smanjen minuli rad za oko 50 KM mjesecno... Da ne govorim o uposlenim sa VSS koje je takodje zadesila ista nepravda... Zna ministar znanje...

ODGOVORITE
Name

alf

09.07.2017 07:20

plata policajca nije 600km,lazu.na 600km osnovice se dodaje 30posto uvecanje za ovlastenja,pa zatim doplatak za radni staz pa za nocni rad,a potom se na sve dodaje nadoknada za prevoz,topli obrok i regres jednom godisnje.istina je da svi policajci na nivo bih imaju mjesecno od 950km oni koji su tek poceli raditi pa do 1200km oni malo szariji.to su policajci obicni bez cina i sa srednjom strucnom spremom plus kurs.a sa vecim cinom imaju po 2000km.a policajac u dodikovoj sluzbi ima 800km sa fakultetom do 1300km i sada im je izglasan zakon o ucinkovitosti.navodno ako nemas ucinak smanjiti ce ti platu za deset posto.sve parazite sa bih nivoa ja bi prebacio na rad u republiku srpsku pa da vide kako baja placa.i kod baje sindikat suti,zadovoljni i sa tim sto imaju.zaboravih reci kod baje nema toplog obroka,regresa niti prevoza.ko ode u penziju ne dobije otpremninu.i sinidikat zadovoljan.a bih policija malo im,ma dajte molim vas.

ODGOVORITE
Name

Istina

09.07.2017 07:43

Nazalost, nije prijedlog za izjednacavanje plata uputio u Parlament BiH onaj koji je trebao - Dragan Mektic. Prijedlog je uputio Semsudin Mehmedovic sto mozete lako provjeriti. Mektic nije cak ni reagovao na Savjetu ministara, koji nije dao pozitivno misljenje za izjednacavanje plata. Toliko o njihovoj borbi protiv kriminala i podrsci policiji.

ODGOVORITE
Name

Qwg

09.07.2017 21:15

Evo neka bude sa dodacima 800km.Covjek od kuće upućen 500km na dužnost u PU MUP RS.Ja odakle se javljam nazalosniji smještaj sa režijom 250 km, Vozna karta da jedanput mesečno ode kući i to povratna 100 km.Kada skine uniformu hoće li covjek hodati go i bos ito još mladić.Pa mora mesečno dati za km HV garderobu bjednicki 100 km i to u SEKEHENDU, pa od čega da f ovaj covjektv.Kako da obavlja dužnost i šta očekivati od tih ljudi.

Name

Brzi

10.07.2017 07:04

Pod hitno da se to usvoji, da nam se ne desi odlaze nam mozgovi.

Name

C

10.07.2017 23:11

Vi se smejali ili ne, mozgovi su jer nema drugih ako nisu mozgovi što ih pozivamo u nevolji ko ga je to majka rodila univerzalnim Teško nama kada se svako samostalno pitao za sve i nema li drugog krivca osim sebe za sve