WБ - Херој дана: Пргави Италијан умало херој!

У смирај дана шампион Вимблдона наставља поход ка титули, а Фабио Фоњини ће ноћас бројати неискоришћене сет лопте уместо оваца.

Тенис 08.07.2017 | 12:45
WБ - Херој дана: Пргави Италијан умало херој!
Меч Жоа Вилфрида Цонге и Сема Кверија наставиће се сутра. Пред крај дана на Вимблдону, Фабио Фоњини није успео да направи сличну драму у наставцима, па је његов и Маријев дуел завршен вечерас, а Фоњини је постао анти-херој дана.

Публика у Лондону је свакако задовољнија што је њен фаворит Енди Мари са 3-1 (6:2, 4:6, 6:1, 7:5) у сетовима прошао даље, али љубитељима тениса који воле да гледају аутсајдере срцу је готово сигурно био ближи Фабио Фоњини.

Док је Британац показао смиреност и шампионски нерв када је требало, Фоњинија је управо супротна особина – његов непредвидиви темперамент „убила“.

Први сет је за Марија прошао лагано. Ове године непоуздани Мари је деловао врло добро. Фоњини је тек на моменте показивао део свог репертоара па је Мари са два брејка у другој фази сета лако добио тај део игре са 6:2.

"Он је увек опасан. Добар је и на форхенду и на бекхенду и са обе стране може да погађа винере. Креће се изузетно добро на другим подлогама, не знам како се креће на трави али сигурно може да игра добро", рекао је пре меча Мари о свом противнику из трећег кола турнира.

Управо то је Фоњини показао већ у другом сету.

Седми међусобни меч двојице тенисера добио је Мари. Али ко зна шта је Британцу пролазило кроз главу док му је из руку клизио пети гем другог сета када је Фоњини правио нови брејк и недостижну предност за изједначење.

За други сет је било касно и Фоњини је изједначио.

"Он је добро почео турнир овде и очекујем да ће бити врло тешко. Када је Фабио ’укључен’ веома га је тешко победити", рекао је Мари пре меча.

Да кроз трећи сет није протутњао са 6:1, можда бисмо могли да кажемо да је Марију још у глави меч из Рима у коме га је Фоњини добио у два сета без већих проблема. Али то је тада био неки други Мари. Мари је вечерас био знатно ближи оном старом.

Колико репутација неодмереног или непредвидивог момка може да нашкоди некоме можда је вечерас на својој кожи осетио Италијан када је у гему на 30:30 промашио а онда ставио и сисао прст у устима.

Оно што би некоме деловало као "Како сам могао ово да промашим!", судије су протумачиле другачије, а Фоњини је кажњен одузимањем додатног поена и аутоматски гема.

Фоњини из већег дела четвртог сета је био управо онај тенисер кога се Мари прибојавао – веома тежак када погађа. Добри ударци донели су му брејк у последњем сету. Када је лагано без изгубљеног поена Италијан дошао до 5:2, тај брејк је већ био у најави, а Италијан је био агресиван и погађао.

Следећи гем могао је лако да буде последњи у мечу – 5:3, две брејк и сет лопте, Мари враћа све, а Фоњини делује лежерно као на јутарњој кафи током летовања. Маријев шампионски нерв или Фоњинијева нестрпљивост и неконстантност, било како било Мари се провукао кроз иглене уши и смањио на 5:4.

Фоњинијев сервис. Нове сет лопте. Пет их укупно није искористио Италијан у сету да би Мари успео да се брејком потпуно врати у меч. Већ тада је било јасно да је узалуд држање палчева.

Да је Мари рекетом ударио кошаркашку лопту она би вероватно нашла пут до терена и Фоњинијеве стране мреже. После таквих напада уследиле би Фоњинијеве јефтине грешке јер је за Маријеву одбрану често потребан перфектан ударац.

Преокрет и 7:5. Шампион пролази даље.

Фоњини је рекет први пут ухватио у руке са четири године. Двадесет и шест година касније од петорице најбољих није успевао да победи само Ђоковића и Федерера.

Надал је губио, губио је Мари, али и Вавринка. Фоњини данас није био најбољи када је требало. Да своју најбољу игру показује мало чешће, не би на Вимблдон дошао као 29. играч на свету, већ готово сигурно као члан елите и макар топ 10 играч на АТП туру.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар