WB - Heroj dana: Prgavi Italijan umalo heroj!

U smiraj dana šampion Vimbldona nastavlja pohod ka tituli, a Fabio Fonjini će noćas brojati neiskorišćene set lopte umesto ovaca.

Tenis 08.07.2017 | 12:45
WB - Heroj dana: Prgavi Italijan umalo heroj!
Meč Žoa Vilfrida Conge i Sema Kverija nastaviće se sutra. Pred kraj dana na Vimbldonu, Fabio Fonjini nije uspeo da napravi sličnu dramu u nastavcima, pa je njegov i Marijev duel završen večeras, a Fonjini je postao anti-heroj dana.

Publika u Londonu je svakako zadovoljnija što je njen favorit Endi Mari sa 3-1 (6:2, 4:6, 6:1, 7:5) u setovima prošao dalje, ali ljubiteljima tenisa koji vole da gledaju autsajdere srcu je gotovo sigurno bio bliži Fabio Fonjini.

Dok je Britanac pokazao smirenost i šampionski nerv kada je trebalo, Fonjinija je upravo suprotna osobina – njegov nepredvidivi temperament „ubila“.

Prvi set je za Marija prošao lagano. Ove godine nepouzdani Mari je delovao vrlo dobro. Fonjini je tek na momente pokazivao deo svog repertoara pa je Mari sa dva brejka u drugoj fazi seta lako dobio taj deo igre sa 6:2.

"On je uvek opasan. Dobar je i na forhendu i na bekhendu i sa obe strane može da pogađa vinere. Kreće se izuzetno dobro na drugim podlogama, ne znam kako se kreće na travi ali sigurno može da igra dobro", rekao je pre meča Mari o svom protivniku iz trećeg kola turnira.

Upravo to je Fonjini pokazao već u drugom setu.

Sedmi međusobni meč dvojice tenisera dobio je Mari. Ali ko zna šta je Britancu prolazilo kroz glavu dok mu je iz ruku klizio peti gem drugog seta kada je Fonjini pravio novi brejk i nedostižnu prednost za izjednačenje.

Za drugi set je bilo kasno i Fonjini je izjednačio.

"On je dobro počeo turnir ovde i očekujem da će biti vrlo teško. Kada je Fabio ’uključen’ veoma ga je teško pobediti", rekao je Mari pre meča.

Da kroz treći set nije protutnjao sa 6:1, možda bismo mogli da kažemo da je Mariju još u glavi meč iz Rima u kome ga je Fonjini dobio u dva seta bez većih problema. Ali to je tada bio neki drugi Mari. Mari je večeras bio znatno bliži onom starom.

Koliko reputacija neodmerenog ili nepredvidivog momka može da naškodi nekome možda je večeras na svojoj koži osetio Italijan kada je u gemu na 30:30 promašio a onda stavio i sisao prst u ustima.

Ono što bi nekome delovalo kao "Kako sam mogao ovo da promašim!", sudije su protumačile drugačije, a Fonjini je kažnjen oduzimanjem dodatnog poena i automatski gema.

Fonjini iz većeg dela četvrtog seta je bio upravo onaj teniser koga se Mari pribojavao – veoma težak kada pogađa. Dobri udarci doneli su mu brejk u poslednjem setu. Kada je lagano bez izgubljenog poena Italijan došao do 5:2, taj brejk je već bio u najavi, a Italijan je bio agresivan i pogađao.

Sledeći gem mogao je lako da bude poslednji u meču – 5:3, dve brejk i set lopte, Mari vraća sve, a Fonjini deluje ležerno kao na jutarnjoj kafi tokom letovanja. Marijev šampionski nerv ili Fonjinijeva nestrpljivost i nekonstantnost, bilo kako bilo Mari se provukao kroz iglene uši i smanjio na 5:4.

Fonjinijev servis. Nove set lopte. Pet ih ukupno nije iskoristio Italijan u setu da bi Mari uspeo da se brejkom potpuno vrati u meč. Već tada je bilo jasno da je uzalud držanje palčeva.

Da je Mari reketom udario košarkašku loptu ona bi verovatno našla put do terena i Fonjinijeve strane mreže. Posle takvih napada usledile bi Fonjinijeve jeftine greške jer je za Marijevu odbranu često potreban perfektan udarac.

Preokret i 7:5. Šampion prolazi dalje.

Fonjini je reket prvi put uhvatio u ruke sa četiri godine. Dvadeset i šest godina kasnije od petorice najboljih nije uspevao da pobedi samo Đokovića i Federera.

Nadal je gubio, gubio je Mari, ali i Vavrinka. Fonjini danas nije bio najbolji kada je trebalo. Da svoju najbolju igru pokazuje malo češće, ne bi na Vimbldon došao kao 29. igrač na svetu, već gotovo sigurno kao član elite i makar top 10 igrač na ATP turu.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar