Хакери пријете нуклеаркама у САД

Америчке компаније које управљају нуклеарним електранама у САД-у могле би бити мета хакерских напада, упозорили су Министарство за унутрашњу сигурност САД-а и америчког Федералног истражног бироа (ФБИ).

Свијет 08.07.2017 | 11:30
Хакери пријете нуклеаркама у САД
Како се наводи у њиховом извјештају, хакери би могли упасти у компјутерске системе нуклеарних централа и других снабдјеваче енергијом широм САД-а. Хакери су већ наводно покушали упасти у неке пословне и административне мреже постројења. Једна од компанија која је била мета хакера је Wолф Цреек која управља нуклеарним објектом у близини Бурлингтона у Кансасу.

Надлежни органи и ФБИ често савјетују приватни сектор да се заштите од хакерских напада, али ново упозорење стигло је након бројних навода у медијима да би америчке нуклеарне и друге електране могле бити мета хакера.

Хакери наводно редовно шаљу заражене датотеке радницима електрана који имају приступ критичним нуклеарним системима. То чине због прикупљања обавјештајних података или због крађе приступних података које би могли користити у другим нападима.

Према писању Неw Yорк Тимеса, постоје велике индиције да руски хакери нападају америчку нуклеарну индустрију којима, како пише, није циљ стварање штете или онеспособљавање нуклеарки, већ шпијунирање.

(КлиX.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

БЛ_ГБ

08.07.2017 09:47

Ма то мора да су ови хакери из Бања Луке.

ОДГОВОРИТЕ