Србија поклонила софтер затворима

Министри правде Србије и Босне и Херцеговине Нела Кубуровић и Јосип Грубеша потписали су у Сарајеву Протокол о уступању СОУРЦЕ ЦОДЕ програма САПА, намијењеног установама за извршење кривичних санкција, који је Министарство правде Републике Србије поклонило Министарству правде БиХ.

Босна и Херцеговина 08.07.2017 | 10:44
Србија поклонила софтер затворима
Кубуровић је том приликом истакла да је један од главних циљева Србије очување регионалне стабилности и унапређење регионалне сарадње, и да је БиХ један од главних партнера на том путу, због чега Министарство правде настоји да унапреди сарадњу са колегама у тој земљи.
 
Како је саопштило ресорно министарство, она је подсјетила да су два министарства пре 10 година потписала Протокол о сарадњи, а да је та сарадња данас настављена кроз унапређење система извршења кривичних санкција, односно уручењем софтвера и пружањем помоћи у обукама запослених.

- Надамо се да ће софтвер колегама у БиХ омогућити да имају адекватну евиденцију и управљање у затворском систему, што смо ми и постигли његовим увођењем прије неколико година - истакла је Кубуровић.

Она је прецизирала да софтвер, који је Србији донирала ЕУ, омогућава да се у Управи за извршење кривичних санкција и у осам казнено-поправних завода води јединствена и централизована евиденција, која је повезана са различитим државним органима, прије свега судовима, тужилаштвима и полицијским управама.



Кубуровић је додала да је данас тим софтвером у Србији обухваћено више од 10.000 активних лица која су лишена слободе и преко 50.000 бивших осуђеника.

Грубеша је захвалио на поклону, за који је навео да је од великог значаја за БиХ, посебно за установе за извршење кривичних санкција у тој земљи.

Министар правде БиХ је навео да је то министарство потписивањем протокола са Министарством правде Републике Србије уштедјело финансијска средства, али и обезбиједило услове за адекватан пенални третман.

Он је, како је саопштено, казао да је потписивање Протокола, такође, резултат и јачања сарадње између двију земаља у размјени искустава и стварању услова у циљу побољшања казнене политике, ефикасније борбе против криминала и ефективнијег извршавања казни затвора.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

удобнији живот

08.07.2017 09:30

сад ће робијаши сигурно да живе удобније....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн миле

10.07.2017 13:11

Шта би са софтвером Бобар банке,,,,вриједан је 5 000 000.... Један од најсавременији.......која крадја и лоповлук!!!

ОДГОВОРИТЕ