Srbija poklonila softer zatvorima

Ministri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine Nela Kuburović i Josip Grubeša potpisali su u Sarajevu Protokol o ustupanju SOURCE CODE programa SAPA, namijenjenog ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, koji je Ministarstvo pravde Republike Srbije poklonilo Ministarstvu pravde BiH.

Bosna i Hercegovina 08.07.2017 | 10:44
Srbija poklonila softer zatvorima
Kuburović je tom prilikom istakla da je jedan od glavnih ciljeva Srbije očuvanje regionalne stabilnosti i unapređenje regionalne saradnje, i da je BiH jedan od glavnih partnera na tom putu, zbog čega Ministarstvo pravde nastoji da unapredi saradnju sa kolegama u toj zemlji.
 
Kako je saopštilo resorno ministarstvo, ona je podsjetila da su dva ministarstva pre 10 godina potpisala Protokol o saradnji, a da je ta saradnja danas nastavljena kroz unapređenje sistema izvršenja krivičnih sankcija, odnosno uručenjem softvera i pružanjem pomoći u obukama zaposlenih.

- Nadamo se da će softver kolegama u BiH omogućiti da imaju adekvatnu evidenciju i upravljanje u zatvorskom sistemu, što smo mi i postigli njegovim uvođenjem prije nekoliko godina - istakla je Kuburović.

Ona je precizirala da softver, koji je Srbiji donirala EU, omogućava da se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i u osam kazneno-popravnih zavoda vodi jedinstvena i centralizovana evidencija, koja je povezana sa različitim državnim organima, prije svega sudovima, tužilaštvima i policijskim upravama.Kuburović je dodala da je danas tim softverom u Srbiji obuhvaćeno više od 10.000 aktivnih lica koja su lišena slobode i preko 50.000 bivših osuđenika.

Grubeša je zahvalio na poklonu, za koji je naveo da je od velikog značaja za BiH, posebno za ustanove za izvršenje krivičnih sankcija u toj zemlji.

Ministar pravde BiH je naveo da je to ministarstvo potpisivanjem protokola sa Ministarstvom pravde Republike Srbije uštedjelo finansijska sredstva, ali i obezbijedilo uslove za adekvatan penalni tretman.

On je, kako je saopšteno, kazao da je potpisivanje Protokola, takođe, rezultat i jačanja saradnje između dviju zemalja u razmjeni iskustava i stvaranju uslova u cilju poboljšanja kaznene politike, efikasnije borbe protiv kriminala i efektivnijeg izvršavanja kazni zatvora.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

удобнији живот

08.07.2017 09:30

сад ће робијаши сигурно да живе удобније....

ODGOVORITE
Name

Bn mile

10.07.2017 13:11

Šta bi sa softverom Bobar banke,,,,vrijedan je 5 000 000.... Jedan od najsavremeniji.......koja kradja i lopovluk!!!

ODGOVORITE