Влада на судије вршила притисак

Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине затражио је од Владе Републике Српске да се суздржи свих активности којима би могла да буде угрожена независност и самосталност Основног суда у Зворнику, а у вези са блокадом рачуна зворничке „Алумине“, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 07.07.2017 | 18:42
Влада на судије вршила притисак
Након што је предсједница овог суда Славица Тадић обавијестила ВСТС да су службеници Министарства унутрашњих послова РС вршили притисак на поступајуће судије у предмету „Алумина“, ВСТС је озбиљно забринут због притисака на правосуђе.

„Дешавањима поводом случаја блокаде рачуна „Алумине“ угрожава се независност Основног суда у Зворнику. Позивамо извршну власт РС да се суздржи од свих активности којима би се могла угрозити независност и самосталност суда“, наводи се у закључку ВСТС.

Средином априла Основни суд у Зворнику донио је рјешење којим је блокиран рачун зворничке компаније „Алумина“ у корист  фочанског „Павгорда“, који је откупио 155 милиона марака потраживања литванске УКИО банке од Фабрике глинице „Бирач“, чија је кћерка-фирма компанија „Алумина“.

„Дана 12. 4. 2017.године (истог дана када је написано Рјешење о извршењу), у Основни суд Зворник дошли су службеници МУП-а РС, Управе криминалистичке полиције Бањалука, и то Дејан Дукић, виши инспектор, Јово Рожић, самостални инспектор, и Милан Бабић који су тражили разговор са предсједницом суда.

Обавјештавам вас да сам наведене инспекторе примила на разговор, те да су ме исти упознали да имају анонимну пријаву за незаконито поступање у предмету овог суда, те би требало да изврше увид у тај предмет и копирају одређену документацију.

Како нису имали наредбу ни Тужилаштва нити суда нити било какав доказ да су заинтересоване стране у поступку, обавијестила сам их да да је потребно да ми доставе наредбе, те да уз исту могу извршити увид и копирање документације која им је потребна“, навела је Тадић у писму, које је у мају упутила ВСТС-у.

Инспектори изузели документацију суда

Међутим, четири дана касније, ови инспектори дошли су поново у Основни суд у Зворнику са захтјевом МУП-а РС у којем је наведено да поступају по наредби Републичког јавног тужилаштва РС, те затражили да копирају документацију из предмета „Алумина“, односно  „Павгорд“.

„Поступајући по овом захтјеву, секретар суда је у мом одсуству, а уз сагласност поступајуће суткиње у извршном предмету, дозволио да се из предмета изузме одеђена документација“, навела је Тадић.



У допису истиче да се Основни суд у Зворнику нашао под великим притиском због блокаде рачуна „Алумини“.

„Врше се константни притисци од стране „Алумина“ Зворник да се деблокира рачун и то, између осталог, тако што се пријети пријавама против судије због поступања у наведеном предмету, како кривичним пријавама, тако и пријавама дисциплинском тужиоцу. Исте пријетње упућене су и мени, уколико хитно не наредим деблокаду рачуна“, истакла је Тадић.

Истога дана када је суд у Зворнику прихватао „Павгордов“ захтјев за блокаду рачуна „Алумине“, Окружни привредни суд у Бањалуци донио је рјешење којим је одређена привремена мјера забране „Павгорду“ „да предузима радње наплате по више основа те налаже противнику предлагача да трпи и донесено рјешење прихвати“.

Иако су власти РС тврдиле да је рјешењем бањалучког суда, фактички, поништено рјешење суда у Зворнику, Тадић наводи да „рјешење Окружног суда Бањалука Основном суду у Зворнику не налаже ништа“.

Ипак, након притиска власти РС, рачуни „Алумине“ су деблокирани. Међутим, 16. маја Окружни суд Бањалука поништио је сопствено рјешење о мјери осигурања, те тако дозволио „Павгорду“ да може тражити своја потраживања од „Алумине“.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драганче

07.07.2017 16:57

Какав притисак, мафија само изда наредјење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

08.07.2017 07:51

Сву ту стоку покварену ,требе изтерати на цесту"од бања луке па до херцеговине ;неразумем како неце да свате ,да цују јаук (тога напаценог окраденог народа) маму им"која их роди тако покварене .

Name

поипара

07.07.2017 16:57

Какав предсједник такав ентитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

08.07.2017 06:11

Какав притисак?! Ако ради исправно засто се она пласи кривицних пријава???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

08.07.2017 08:32

СВЕ ЈЕ ТО ПО ЗАКОНУ, али мафији која би да отима, то не одговара.

ОДГОВОРИТЕ