Vlada na sudije vršila pritisak

Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine zatražio je od Vlade Republike Srpske da se suzdrži svih aktivnosti kojima bi mogla da bude ugrožena nezavisnost i samostalnost Osnovnog suda u Zvorniku, a u vezi sa blokadom računa zvorničke „Alumine“, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 07.07.2017 | 18:42
Vlada na sudije vršila pritisak
Nakon što je predsjednica ovog suda Slavica Tadić obavijestila VSTS da su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova RS vršili pritisak na postupajuće sudije u predmetu „Alumina“, VSTS je ozbiljno zabrinut zbog pritisaka na pravosuđe.

„Dešavanjima povodom slučaja blokade računa „Alumine“ ugrožava se nezavisnost Osnovnog suda u Zvorniku. Pozivamo izvršnu vlast RS da se suzdrži od svih aktivnosti kojima bi se mogla ugroziti nezavisnost i samostalnost suda“, navodi se u zaključku VSTS.

Sredinom aprila Osnovni sud u Zvorniku donio je rješenje kojim je blokiran račun zvorničke kompanije „Alumina“ u korist  fočanskog „Pavgorda“, koji je otkupio 155 miliona maraka potraživanja litvanske UKIO banke od Fabrike glinice „Birač“, čija je kćerka-firma kompanija „Alumina“.

„Dana 12. 4. 2017.godine (istog dana kada je napisano Rješenje o izvršenju), u Osnovni sud Zvornik došli su službenici MUP-a RS, Uprave kriminalističke policije Banjaluka, i to Dejan Dukić, viši inspektor, Jovo Rožić, samostalni inspektor, i Milan Babić koji su tražili razgovor sa predsjednicom suda.

Obavještavam vas da sam navedene inspektore primila na razgovor, te da su me isti upoznali da imaju anonimnu prijavu za nezakonito postupanje u predmetu ovog suda, te bi trebalo da izvrše uvid u taj predmet i kopiraju određenu dokumentaciju.

Kako nisu imali naredbu ni Tužilaštva niti suda niti bilo kakav dokaz da su zainteresovane strane u postupku, obavijestila sam ih da da je potrebno da mi dostave naredbe, te da uz istu mogu izvršiti uvid i kopiranje dokumentacije koja im je potrebna“, navela je Tadić u pismu, koje je u maju uputila VSTS-u.

Inspektori izuzeli dokumentaciju suda

Međutim, četiri dana kasnije, ovi inspektori došli su ponovo u Osnovni sud u Zvorniku sa zahtjevom MUP-a RS u kojem je navedeno da postupaju po naredbi Republičkog javnog tužilaštva RS, te zatražili da kopiraju dokumentaciju iz predmeta „Alumina“, odnosno  „Pavgord“.

„Postupajući po ovom zahtjevu, sekretar suda je u mom odsustvu, a uz saglasnost postupajuće sutkinje u izvršnom predmetu, dozvolio da se iz predmeta izuzme odeđena dokumentacija“, navela je Tadić.



U dopisu ističe da se Osnovni sud u Zvorniku našao pod velikim pritiskom zbog blokade računa „Alumini“.

„Vrše se konstantni pritisci od strane „Alumina“ Zvornik da se deblokira račun i to, između ostalog, tako što se prijeti prijavama protiv sudije zbog postupanja u navedenom predmetu, kako krivičnim prijavama, tako i prijavama disciplinskom tužiocu. Iste prijetnje upućene su i meni, ukoliko hitno ne naredim deblokadu računa“, istakla je Tadić.

Istoga dana kada je sud u Zvorniku prihvatao „Pavgordov“ zahtjev za blokadu računa „Alumine“, Okružni privredni sud u Banjaluci donio je rješenje kojim je određena privremena mjera zabrane „Pavgordu“ „da preduzima radnje naplate po više osnova te nalaže protivniku predlagača da trpi i doneseno rješenje prihvati“.

Iako su vlasti RS tvrdile da je rješenjem banjalučkog suda, faktički, poništeno rješenje suda u Zvorniku, Tadić navodi da „rješenje Okružnog suda Banjaluka Osnovnom sudu u Zvorniku ne nalaže ništa“.

Ipak, nakon pritiska vlasti RS, računi „Alumine“ su deblokirani. Međutim, 16. maja Okružni sud Banjaluka poništio je sopstveno rješenje o mjeri osiguranja, te tako dozvolio „Pavgordu“ da može tražiti svoja potraživanja od „Alumine“.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Draganče

07.07.2017 16:57

Kakav pritisak, mafija samo izda naredjenje!

ODGOVORITE
Name

Kiki

08.07.2017 07:51

Svu tu stoku pokvarenu ,trebe izterati na cestu"od banja luke pa do hercegovine ;nerazumem kako nece da svate ,da cuju jauk (toga napacenog okradenog naroda) mamu im"koja ih rodi tako pokvarene .

Name

poipara

07.07.2017 16:57

Kakav predsjednik takav entitet.

ODGOVORITE
Name

Sasa

08.07.2017 06:11

Kakav pritisak?! Ako radi ispravno zasto se ona plasi krivicnih prijava???

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

08.07.2017 08:32

SVE JE TO PO ZAKONU, ali mafiji koja bi da otima, to ne odgovara.

ODGOVORITE