Пријатељски и добри односи

Након завршене заједничке седнице Савета министара (ВМ) БиХ и Владе Републике Хрватске, јавности су се обратили предсједавајући СМ БиХ Денис Звиздић и премијер Хрватске Андреј Пленковић. Звиздић је рекао да је разматрано више од 50 тачака које су се нашле на дневном реду и да то показује спремност Савјета министара и владе Хрватске да се настави радити на унапређењу односа БиХ и Хрватске.

Босна и Херцеговина 07.07.2017 | 14:22
Пријатељски и добри односи
Како каже, посебно су истакнуте европске интеграције БиХ, што је БиХ најважнији спољнополитички приоритет, те лакши проток робе, капитала и људи. Звиздић је рекао да је договорено отварање нових граничних прелаза, преноси Клиx.ба.
 
Предсједавајући Савјета министара БиХ рекао је да нису изостављене ни теме које оптерећују односе БиХ и Хрватске попут одлагања нуклеарног отпада. Он је рекао да је ријешено питање у домену имовинских права тј. куповине некретнина од грађана ФБиХ у Хрватској.

Звиздић је оцијенио да су односи БиХ и Хрватске изразито пријатељски и да суједна земља снажно лобира у смислу ЕУ интеграција БиХ.

Пленковић је рекао да је за њих важно да овај састанак остане референтан у мозаику односе Хрватске и БиХ. Како каже, чињеница је да се у тросатној расправи прошло 50 тачака дневног реда у којима су се дотакли свих важних питања.  Истакао је да Хрватској нема важније државе од БиХ у билатералном смислу. Он је рекао да Хрватска има намјеру снажно подржати БиХ као цјеловиту државу на путу ка ЕУ.

Премијер Хрватске казао је да је Хрватска уложила више од милијарду евра у БиХ у протеклих неколико година и да је за Хрватску јако важан положај Хрвата као конститутивног народа. Истакао је да од свих очекују да уреде односе у БиХ и испуне све критерије који су нужни како би тај процес био уређен прије избора 2018. године.

Пленковић је рекао да БиХ у Хрватској има партнера, пријатеља и најснажније заговорника ЕУ пута. Како каже, повјерење које граде власти искористиће за рјешавање свих питања.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

И ако ста договоре, то сигурно неце вазити у РС

07.07.2017 13:01

Неби ме зацудило да Додик и Цвијановицка казу : "РС и њена влада немају ниста са овим састанцењем и ако се ста договоре мимо потпуне сагласности владе РС то не мозе и неце бити примјењено на територији РС"

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

07.07.2017 14:31

Наравно да не вази за РС ако нам несто не одговара.Ако је договор око граница унутар федерације који це припасти Хрватима и то нас не занима и како се договоре, нека буде.

Name

милојко

07.07.2017 14:04

Не знамо мисли ли додик тако инаце он се све пита овде код насс, унисти нас колективно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као нису заинтересовани

07.07.2017 14:06

Данас пишу да је формирана нова скупштинска већина у парламентарној скупштини БиХ .И као ту је и снсд .За тим Баја пати већ годину и по дана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

07.07.2017 14:48

ДФ , СДП - са СНСД-ом...хихихихихи. Мозе им трајат коалиција 2-3 секунде. Смијесно.