Prijateljski i dobri odnosi

Nakon završene zajedničke sednice Saveta ministara (VM) BiH i Vlade Republike Hrvatske, javnosti su se obratili predsjedavajući SM BiH Denis Zvizdić i premijer Hrvatske Andrej Plenković. Zvizdić je rekao da je razmatrano više od 50 tačaka koje su se našle na dnevnom redu i da to pokazuje spremnost Savjeta ministara i vlade Hrvatske da se nastavi raditi na unapređenju odnosa BiH i Hrvatske.

Bosna i Hercegovina 07.07.2017 | 14:22
Prijateljski i dobri odnosi
Kako kaže, posebno su istaknute evropske integracije BiH, što je BiH najvažniji spoljnopolitički prioritet, te lakši protok robe, kapitala i ljudi. Zvizdić je rekao da je dogovoreno otvaranje novih graničnih prelaza, prenosi Klix.ba.
 
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH rekao je da nisu izostavljene ni teme koje opterećuju odnose BiH i Hrvatske poput odlaganja nuklearnog otpada. On je rekao da je riješeno pitanje u domenu imovinskih prava tj. kupovine nekretnina od građana FBiH u Hrvatskoj.

Zvizdić je ocijenio da su odnosi BiH i Hrvatske izrazito prijateljski i da sujedna zemlja snažno lobira u smislu EU integracija BiH.

Plenković je rekao da je za njih važno da ovaj sastanak ostane referentan u mozaiku odnose Hrvatske i BiH. Kako kaže, činjenica je da se u trosatnoj raspravi prošlo 50 tačaka dnevnog reda u kojima su se dotakli svih važnih pitanja.  Istakao je da Hrvatskoj nema važnije države od BiH u bilateralnom smislu. On je rekao da Hrvatska ima namjeru snažno podržati BiH kao cjelovitu državu na putu ka EU.

Premijer Hrvatske kazao je da je Hrvatska uložila više od milijardu evra u BiH u proteklih nekoliko godina i da je za Hrvatsku jako važan položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda. Istakao je da od svih očekuju da urede odnose u BiH i ispune sve kriterije koji su nužni kako bi taj proces bio uređen prije izbora 2018. godine.

Plenković je rekao da BiH u Hrvatskoj ima partnera, prijatelja i najsnažnije zagovornika EU puta. Kako kaže, povjerenje koje grade vlasti iskoristiće za rješavanje svih pitanja.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

I ako sta dogovore, to sigurno nece vaziti u RS

07.07.2017 13:01

Nebi me zacudilo da Dodik i Cvijanovicka kazu : "RS i njena vlada nemaju nista sa ovim sastancenjem i ako se sta dogovore mimo potpune saglasnosti vlade RS to ne moze i nece biti primjenjeno na teritoriji RS"

ODGOVORITE
Name

istina

07.07.2017 14:31

Naravno da ne vazi za RS ako nam nesto ne odgovara.Ako je dogovor oko granica unutar federacije koji ce pripasti Hrvatima i to nas ne zanima i kako se dogovore, neka bude.

Name

milojko

07.07.2017 14:04

Ne znamo misli li dodik tako inace on se sve pita ovde kod nass, unisti nas kolektivno

ODGOVORITE
Name

Kao nisu zainteresovani

07.07.2017 14:06

Danas pišu da je formirana nova skupštinska većina u parlamentarnoj skupštini BiH .I kao tu je i snsd .Za tim Baja pati već godinu i po dana

ODGOVORITE
Name

Kiki

07.07.2017 14:48

DF , SDP - sa SNSD-om...hihihihihi. Moze im trajat koalicija 2-3 sekunde. Smijesno.