Сваког љета иста прича - српски фудбал страве и ужаса!

На нивоу смо Црне Горе, боље су и Македонија и БиХ! И немојмо да причама о репрезентацији правимо алиби приче!

Фудбал 09.07.2017 | 23:00
Сваког љета иста прича - српски фудбал страве и ужаса!
Буде тај период већ око марта. Кад почну спекулације о томе коме иде оно последње, четврто место у Европи. Нико није имун. Јер тих пар европских утакмица једино су што може да разбије учмалост Суперлиге у којој се мање више све зна унапред. Једина дилема су Партизан или Црвена звезда на шампионској позицији, два до три клуба по правилу конкуришу за треће место, неких пет до шест степи за опстанак, сви остали су у улози посматрача. А онда дође то лето и цела се земља претвори у сведоке незадрживог понора српског клупског фудбала.

И не, немојмо да тражимо изговоре у “успесима” репрезентације, јер чак и да их има - а још их нема - они не могу да сакрију сав муљ који се наталожио на клупској сцени, толико дубок да морамо да се попнемо на прсте не би ли успели да удахнемо чист ваздух.

Само неколико података који најбоље осликавају овакву тезу…

У другом кругу квалификација за Лигу Европе од бивших југословенских земаља само су још Црногорци изгубили два од три представника. Младост је оправдала статус европског тима избацивши јерменски Ганџасар, Зета је испала од Жељезничара, а Сутјеска од Левског.

Сви остали прошли су са барем два представника. Кад су Словенци у питању, Горица је била боља од јерменског Ширака, Домжале од естонске Флоре, док је подбацила Олимпија која је на пенале испала од финског ВПС-а. На исти начин је Сарајево завршило европску авантуру поразом од молдавске Зарије, али су част БиХ фудбала спасили Широки Бријег савладавши Ордабаси, те Жељезничар који је, поменусмо већ, елиминисао Зету. Скопски Рабоднички био је бољи од Тре Пенеа из Сан Марина, Шкендија је прошла даље после победе од 4:0 на гостовању код молдавске Дачије, док је Пелистер испао од Леха. Хрвати су имали само Осијек, који је лако избацио Санта Колому из Андоре, а тек сада се прикључују Хајдук и Динамо.

Нови пад на Уефиној ранг листи готово је неминован, осим ако Црвена звезда и Партизан у Лиги шампиона не направе озбиљно добре резултате. Јер само примера ради, Казахстанци, који су у ову сезону ушли нама дишући за врат у борби за 28. позицију, изгубили су само једног од четири представника. Словаци су са 30. места остварили одличан резултат - Слован је прегазио Пјуник укупним резултатом 9:1, Ружомберок је избацио Војводину, Тренчин се играо са Торпедом (8:1).

Младост је против Интера примила пет, а није постигла ниједан гол. Интер је, иначе, прошле сезоне био трећи у првенству Азербејџана, далеко иза Карабага и Габале, а прети му и банкрот. И тек да додамо кад смо већ код Азербејџанаца - даље је прошла и Зира. Али да прекинемо ту, јер Азербејџан нам је одавно одмакао.

Јер да није Звезде, пре свега Партизана, мада у последњих неколико година и Војводине - док нису у Новом Саду решили да мимо сваке логике смењују тренере после победа - били бисмо сигурно испод 30. позиције. Чукарички је, додуше, успевао да у своја три европска излета пролази прва кола (Сант Хулију, Домжале и Ордабаси), па и да се порве са ривалима у другом док су још победе доносиле европске бодове. Пре Чуке, Јагодина је за три године на међународној сцени одиграла шест утакмица, два пута изборила реми и испадала од Ордабасија, Рубина и Клужа.

Сада се бодови деле самим пласманом у одређене фазе такмичења. Рецимо, у Лиги Европе испадање у првом колу значи 0,25 бодова, у другом 0,5, у трећем један, у плеј-офу 1,5, победа у групној фази доноси два бода, реми опет један…

У Фудбалском савезу Србије рећи ће да они немају ингеренције над клупским фудбалом, држава ће понављати да нема снаге за приватизацију… Вртеће се неки исти људи, ништа се радикално неће мењати. Пут до потпуне пропасти биће дуг и болан.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Никола

09.07.2017 22:36

Погрешили сте, НК Осијеку се придружује ГНК Динамо, ХНК Хајдук те ХНК Ријека у Лиги Првака, дакле Хрватска има сва 4 представника још увек у игри у Европи.

ОДГОВОРИТЕ