Svakog ljeta ista priča - srpski fudbal strave i užasa!

Na nivou smo Crne Gore, bolje su i Makedonija i BiH! I nemojmo da pričama o reprezentaciji pravimo alibi priče!

Fudbal 09.07.2017 | 23:00
Svakog ljeta ista priča - srpski fudbal strave i užasa!
Bude taj period već oko marta. Kad počnu spekulacije o tome kome ide ono poslednje, četvrto mesto u Evropi. Niko nije imun. Jer tih par evropskih utakmica jedino su što može da razbije učmalost Superlige u kojoj se manje više sve zna unapred. Jedina dilema su Partizan ili Crvena zvezda na šampionskoj poziciji, dva do tri kluba po pravilu konkurišu za treće mesto, nekih pet do šest stepi za opstanak, svi ostali su u ulozi posmatrača. A onda dođe to leto i cela se zemlja pretvori u svedoke nezadrživog ponora srpskog klupskog fudbala.

I ne, nemojmo da tražimo izgovore u “uspesima” reprezentacije, jer čak i da ih ima - a još ih nema - oni ne mogu da sakriju sav mulj koji se nataložio na klupskoj sceni, toliko dubok da moramo da se popnemo na prste ne bi li uspeli da udahnemo čist vazduh.

Samo nekoliko podataka koji najbolje oslikavaju ovakvu tezu…

U drugom krugu kvalifikacija za Ligu Evrope od bivših jugoslovenskih zemalja samo su još Crnogorci izgubili dva od tri predstavnika. Mladost je opravdala status evropskog tima izbacivši jermenski Gandžasar, Zeta je ispala od Željezničara, a Sutjeska od Levskog.

Svi ostali prošli su sa barem dva predstavnika. Kad su Slovenci u pitanju, Gorica je bila bolja od jermenskog Širaka, Domžale od estonske Flore, dok je podbacila Olimpija koja je na penale ispala od finskog VPS-a. Na isti način je Sarajevo završilo evropsku avanturu porazom od moldavske Zarije, ali su čast BiH fudbala spasili Široki Brijeg savladavši Ordabasi, te Željezničar koji je, pomenusmo već, eliminisao Zetu. Skopski Rabodnički bio je bolji od Tre Penea iz San Marina, Škendija je prošla dalje posle pobede od 4:0 na gostovanju kod moldavske Dačije, dok je Pelister ispao od Leha. Hrvati su imali samo Osijek, koji je lako izbacio Santa Kolomu iz Andore, a tek sada se priključuju Hajduk i Dinamo.

Novi pad na Uefinoj rang listi gotovo je neminovan, osim ako Crvena zvezda i Partizan u Ligi šampiona ne naprave ozbiljno dobre rezultate. Jer samo primera radi, Kazahstanci, koji su u ovu sezonu ušli nama dišući za vrat u borbi za 28. poziciju, izgubili su samo jednog od četiri predstavnika. Slovaci su sa 30. mesta ostvarili odličan rezultat - Slovan je pregazio Pjunik ukupnim rezultatom 9:1, Ružomberok je izbacio Vojvodinu, Trenčin se igrao sa Torpedom (8:1).

Mladost je protiv Intera primila pet, a nije postigla nijedan gol. Inter je, inače, prošle sezone bio treći u prvenstvu Azerbejdžana, daleko iza Karabaga i Gabale, a preti mu i bankrot. I tek da dodamo kad smo već kod Azerbejdžanaca - dalje je prošla i Zira. Ali da prekinemo tu, jer Azerbejdžan nam je odavno odmakao.

Jer da nije Zvezde, pre svega Partizana, mada u poslednjih nekoliko godina i Vojvodine - dok nisu u Novom Sadu rešili da mimo svake logike smenjuju trenere posle pobeda - bili bismo sigurno ispod 30. pozicije. Čukarički je, doduše, uspevao da u svoja tri evropska izleta prolazi prva kola (Sant Huliju, Domžale i Ordabasi), pa i da se porve sa rivalima u drugom dok su još pobede donosile evropske bodove. Pre Čuke, Jagodina je za tri godine na međunarodnoj sceni odigrala šest utakmica, dva puta izborila remi i ispadala od Ordabasija, Rubina i Kluža.

Sada se bodovi dele samim plasmanom u određene faze takmičenja. Recimo, u Ligi Evrope ispadanje u prvom kolu znači 0,25 bodova, u drugom 0,5, u trećem jedan, u plej-ofu 1,5, pobeda u grupnoj fazi donosi dva boda, remi opet jedan…

U Fudbalskom savezu Srbije reći će da oni nemaju ingerencije nad klupskim fudbalom, država će ponavljati da nema snage za privatizaciju… Vrteće se neki isti ljudi, ništa se radikalno neće menjati. Put do potpune propasti biće dug i bolan.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nikola

09.07.2017 22:36

Pogrešili ste, NK Osijeku se pridružuje GNK Dinamo, HNK Hajduk te HNK Rijeka u Ligi Prvaka, dakle Hrvatska ima sva 4 predstavnika još uvek u igri u Evropi.

ODGOVORITE