Анализа - Звезда на Малти: За наук!

Црвено-бели ће морати добро да анализирају реванш утакмицу са Флоријаном ако мисле да напредују у борби за Лигу Европе. Свесни су тога и играчи.

Фудбал 07.07.2017 | 14:45
Анализа - Звезда на Малти: За наук!
"Остаје жал што нисмо победили, али нека нам то буде наук за наредног ривала", изјавио је Филип Стојковић после ремија Црвене звезде и Флоријане (3:3) у реваншу првог кола квалификација за Лигу Европе.

Упозорење је послао и капитен Душан Анђелковић:

"Брзо нам следи нова утакмица и трудићемо се да што пре исправимо све што је било лоше".

Најважнија је, ипак, била критика тренера Владана Милојевића, који је својим играчима после гостовања на Малти замерио на недостатку борбености, жеље за победом и мотивисаности да докрајчи грогираног и - јасно је било - индивидуално гледано, квалитетом много слабијег ривала.

Нови тренер црвено-белих је без увијања поручио да му је криво што његови играчи нису показали темперамент као, углавном, Аргентинци и Италијани из редова Флоријане.

Домаћин је од старта играо жустро и прилично агресивно, без обзира што је већ био отписан после београдских 0:3, док су црвено-бели дисциплиновано и стрпљиво креирали своје акције. Мало их је уздрмала грешка Фримпонга у надокнади првог полувремена и наивно направљен пенал, али су се брзо вратили на колосек и не само да су вратили вођство, већ су стекли два гола предности (3:1) у 76. минуту.

Е, онда је настао проблем...

Уместо да наставе у истом ритму, без обзира што су питање победника одавно решили, и да покушају што убедљивије да савладају ривала како би добили на самопоуздању, а и застрашили наредног противника, Звездини играчи су почели да греше и губе лопту из свог поседа.

Бројна лоша постављања и изгубљени дуели двојице штопера, Абрахама Фримпонга и Вујадина Савића, и Дамијена Ле Талека испред њих, унели су нервозу у тим, па је уместо рутинске завршнице уследило изједначење. Уместо победе која би донела какве-такве бодове за прилично слаб Звездин УЕФА коефицијент, на Малти је уписан реми.

Штета, јер је би Звезда некада петопласираног ривала из првенства Малте "прегазила као плитак поток".

Јасно је да времена нису више иста, а на "Маракани" тренутно живи нада да би доласцима Александра Пешића (нападач) и Срђана Бабића (штопер), као и још неких играча (чекају се расплети око Баше, Чаушића, Јовичића, Родића...) могли поново да добију рутину побеђивања, бар на папиру, лакших противника.

Последњи пут када су црвено-бели у своју корист решили двомеч против неког ривала познатијег имена и реномираног рејтинга, била је 2005. година.

Од елиминације португалске Браге (0:0 и 1:1), успешно су преброђени још само следећи противници:

2006. Корк сити (1:0, 3:0)
2007. Левадија (1:0, 1:2), Гроцлин (1:0, 1:0)
2009. Рудар Велење (1:0, 4:0), Динамо Тбилиси (0:2, 5:2)
2011. Вентспилс (2:1, 7:0)
2012. Нафтан (4:3, 3:3), Омонија (0:0, 0:0 Звезда прошла пеналима)
2013. ИБВ Вестманеја (2:0, 0:0)
2016. Валета (2:1, 2:1)
2017. Флоријана (3:0, 3:3)

Зато би црвено-бели требало добро да анализирају утакмицу на Малти и покушају да наредног четвртка у Казахстану против Иртиш Павлодара не понове исте грешке...

Па да се у петак надају срећи на жребу за потенцијалног ривала у трећем колу.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар