Analiza - Zvezda na Malti: Za nauk!

Crveno-beli će morati dobro da analiziraju revanš utakmicu sa Florijanom ako misle da napreduju u borbi za Ligu Evrope. Svesni su toga i igrači.

Fudbal 07.07.2017 | 14:45
Analiza - Zvezda na Malti: Za nauk!
"Ostaje žal što nismo pobedili, ali neka nam to bude nauk za narednog rivala", izjavio je Filip Stojković posle remija Crvene zvezde i Florijane (3:3) u revanšu prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Upozorenje je poslao i kapiten Dušan Anđelković:

"Brzo nam sledi nova utakmica i trudićemo se da što pre ispravimo sve što je bilo loše".

Najvažnija je, ipak, bila kritika trenera Vladana Milojevića, koji je svojim igračima posle gostovanja na Malti zamerio na nedostatku borbenosti, želje za pobedom i motivisanosti da dokrajči grogiranog i - jasno je bilo - individualno gledano, kvalitetom mnogo slabijeg rivala.

Novi trener crveno-belih je bez uvijanja poručio da mu je krivo što njegovi igrači nisu pokazali temperament kao, uglavnom, Argentinci i Italijani iz redova Florijane.

Domaćin je od starta igrao žustro i prilično agresivno, bez obzira što je već bio otpisan posle beogradskih 0:3, dok su crveno-beli disciplinovano i strpljivo kreirali svoje akcije. Malo ih je uzdrmala greška Frimponga u nadoknadi prvog poluvremena i naivno napravljen penal, ali su se brzo vratili na kolosek i ne samo da su vratili vođstvo, već su stekli dva gola prednosti (3:1) u 76. minutu.

E, onda je nastao problem...

Umesto da nastave u istom ritmu, bez obzira što su pitanje pobednika odavno rešili, i da pokušaju što ubedljivije da savladaju rivala kako bi dobili na samopouzdanju, a i zastrašili narednog protivnika, Zvezdini igrači su počeli da greše i gube loptu iz svog poseda.

Brojna loša postavljanja i izgubljeni dueli dvojice štopera, Abrahama Frimponga i Vujadina Savića, i Damijena Le Taleka ispred njih, uneli su nervozu u tim, pa je umesto rutinske završnice usledilo izjednačenje. Umesto pobede koja bi donela kakve-takve bodove za prilično slab Zvezdin UEFA koeficijent, na Malti je upisan remi.

Šteta, jer je bi Zvezda nekada petoplasiranog rivala iz prvenstva Malte "pregazila kao plitak potok".

Jasno je da vremena nisu više ista, a na "Marakani" trenutno živi nada da bi dolascima Aleksandra Pešića (napadač) i Srđana Babića (štoper), kao i još nekih igrača (čekaju se raspleti oko Baše, Čaušića, Jovičića, Rodića...) mogli ponovo da dobiju rutinu pobeđivanja, bar na papiru, lakših protivnika.

Poslednji put kada su crveno-beli u svoju korist rešili dvomeč protiv nekog rivala poznatijeg imena i renomiranog rejtinga, bila je 2005. godina.

Od eliminacije portugalske Brage (0:0 i 1:1), uspešno su prebrođeni još samo sledeći protivnici:

2006. Kork siti (1:0, 3:0)
2007. Levadija (1:0, 1:2), Groclin (1:0, 1:0)
2009. Rudar Velenje (1:0, 4:0), Dinamo Tbilisi (0:2, 5:2)
2011. Ventspils (2:1, 7:0)
2012. Naftan (4:3, 3:3), Omonija (0:0, 0:0 Zvezda prošla penalima)
2013. IBV Vestmaneja (2:0, 0:0)
2016. Valeta (2:1, 2:1)
2017. Florijana (3:0, 3:3)

Zato bi crveno-beli trebalo dobro da analiziraju utakmicu na Malti i pokušaju da narednog četvrtka u Kazahstanu protiv Irtiš Pavlodara ne ponove iste greške...

Pa da se u petak nadaju sreći na žrebu za potencijalnog rivala u trećem kolu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar